Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES IT SV PT EL ET LV

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 8. srpnja 2014.

Klimatska politika: Komisija prihodima onečišćivača financira projekte u području čiste energije diljem Europe

Europska komisija danas je dodijelila 19 projekata sredstva u visini 1 milijarde EUR za borbu protiv klimatskih promjena na temelju drugog poziva na podnošenje prijedloga u okviru tzv. programa financiranja NER 300. Financijska sredstva za projekte potječu od prihoda dobivenih prodajom emisijskih jedinica u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama. Na taj način onečišćivači postaju pokretači razvoja novih inicijativa za smanjenje emisija ugljika.

Sredstva će se upotrebljavati kako bi se pokazale tehnologije koje će kasnije pridonijeti povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora diljem EU-a te one koje će omogućiti izdvajanje i skladištenje emisija ugljika. Projektima kojima je danas dodijeljeno sufinanciranje obuhvaćen je niz tehnologija – bioenergija, koncentrirana solarna energija, geotermalna energija, fotonaponske ćelije, energija vjetra, energija oceana, pametne mreže – a po prvi put i izdvajanje i skladištenje CO2 (CCS).

Connie Hedegaard, povjerenica EU-a za klimatsku politiku, izjavila je: „Ovim potpuno novim projektima pridonijet ćemo zaštiti klime i povećanju energetske neovisnosti Europe. Danas dodjeljujemo sredstva u visini 1 milijarde eura, što će potaknuti privatna ulaganja u visini od dodatnih 900 milijuna eura. Dakle ovdje u Europi uložit će se gotovo 2 milijarde eura u klimatski prihvatljive tehnologije. To predstavlja doprinos smanjenju troškova energije u Europi koji trenutačno iznose više od milijardu eura dnevno, koliko se izdvaja za uvozna fosilna goriva.”

Poticanje zelenog rasta i poslova

Danas objavljenim odabranim projektima povećat će se godišnja proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u EU-u za gotovo 8 teravat sati (TWh). Ta količina energije odgovara zajedničkoj godišnjoj potrošnji energije Cipra i Malte. U okviru projekta CCS izdvojit će se 1,8 milijuna tona CO2 godišnje, što odgovara povlačenju milijun automobila iz prometa. Projektima u okviru programa NER 300 (uključujući 20 projekata iz prvog poziva) stvorit će se i nekoliko tisuća radnih mjesta tijekom faza gradnje i provedbe.

Pionirski projekti

U okviru današnje dodjele potporu je dobio prvi prekogranični projekt NER 300 kojim će se izgraditi geotermalna tvornica za proizvodnju električne energije i topline na francusko-njemačkoj granici blizu Strasbourga. Dodijeljena su i sredstva za razvoj geotermalne elektrane u Hrvatskoj, najnovijoj članici EU-a.

Sredstva iz programa NER300 dodijeljena su i prvom CCS projektu širokih razmjera u EU-u. U okviru projekta, koji se provodi u UK-u, upotrebljavat će se tehnologija oksi-goriva kako bi se izdvojilo 90 % CO2 nastalog spaljivanjem ugljena u elektrani Drax blizu Selbya u Yorkshireu, a taj će se CO2 potom sigurno skladištiti na odobalnoj lokaciji u Sjevernom moru. Ta bi se tehnologija jednostavno mogla primijeniti u postojećim tvornicama na ugljen. Osigurano je financiranje i za prvi projekt fotonaponskih ćelija, smješten u Portugalu, u okviru programa NER300.

Kao i u okviru prvog poziva, znatnu potporu dobivaju projekti u području energije oceana i bioenergije – financira se devet dodatnih projekata. Program NER 300 danas predstavlja glavni oblik potpore EU-a u području energije oceana, bioenergije koja se ne temelji na hrani i naprednih biogoriva.

Tih će se 19 projekata provoditi u 12 država članica EU-a: na Cipru, u Hrvatskoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenoj Kraljevini.

NER 300

Program NER 300 nosi taj naziv jer se financira prodajom 300 milijuna emisijskih jedinica iz pričuve za nove sudionike (NER) koja je uspostavljena u trećoj fazi razvoja sustava EU-a za trgovanje emisijama (EU ETS).

U nedavnoj komunikaciji „Okvir za klimatsku i energetsku politiku u razdoblju 2020. – 2030.” Komisija je naznačila mogućnost istraživanja proširenog sustava NER 300 u klimatskom i energetskom okviru za razdoblje nakon 2020. To bi moglo predstavljati način preusmjerivanja daljnjih prihoda iz sustava EU-a za trgovanje emisijama u demonstraciju inovativnih niskougljičnih tehnologija u sektorima industrije i proizvodnje električne energije.

U tijeku je javno savjetovanje u okviru kojeg se istražuju ta pitanja. Ono je dostupno na adresi: http://ec.europa.eu/clima/consultations/articles/0023_en.htm

Dodatne informacije potražite na web-mjestu:

http://ec.europa.eu/clima/policies/lowcarbon/ner300/index_en.htm

Pogledajte i memorandum Pitanja i odgovori: MEMO/14/465

Kontakti:

Za tisak:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Mirna Bratoz (+32 2 298 72 78)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e­-poštom


Side Bar