Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 3 iulie 2014

Spuneți-vă părerea despre viitorul științei: consultarea publică privind „Science 2.0”

Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică privind „Science 2.0”, cu scopul de a evalua tendința către un mod de cercetare și de inovare mai deschis, bazat pe date și axat pe cetățeni. Cercetătorii folosesc instrumente digitale pentru a implica mii de persoane în activitatea de cercetare, de exemplu, cerându-le să raporteze dacă s-au îmbolnăvit de gripă, pentru a putea monitoriza focarele de gripă și a face previziuni privind eventualele epidemii. Oamenii de știință sunt, de asemenea, mai deschiși: partajându-și rezultatele cercetării pe internet încă din etapele inițiale, ei își compară activitatea și poartă discuții pentru a o ameliora. Într-o măsură tot mai mare, publicațiile științifice sunt disponibile online în mod gratuit. După unele estimări, 90 % dintre toate datele disponibile în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar producția de date științifice crește în fiecare an cu 30 %.

Consultarea va examina gradul de conștientizare și de participare la aceste tendințe și va colecta opinii cu privire la oportunitățile create de „Science 2.0” pentru a consolida competitivitatea sectorului european al științei și cercetării. Termenul-limită pentru trimiterea răspunsurilor este 30 septembrie 2014.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Science 2.0 revoluționează concepția noastră despre știință – de la analiză și schimbul de date și publicații la cooperarea la nivel mondial. De asemenea, cetățenii au posibilitatea să participe la căutarea de noi cunoștințe. Întregul proces științific devine mai transparent și mai eficient, dar acest lucru dă în același timp naștere la preocupări legate de integritate și calitate. Iată de ce am dori să aflăm care sunt opiniile cetățenilor despre modul în care putem garanta că „Science 2.0” se dezvoltă într-un mod pozitiv pentru Europa.”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „În prezent, tehnologia și instrumentele digitale ne oferă posibilitatea unor noi transformări, îmbunătățind calitatea cercetării și inovării și făcându-le mai utile pentru cetățeni și societate. Ne îndreptăm către o activitate științifică deschisă și digitală — o tendință graduală, dar de neoprit. Această tendință și dorința de a o pune în practică nu vin din partea politicienilor, ci din partea comunităților științifice și academice, iar eu sunt hotărâtă să-i acord întregul meu sprijin.”

Comisia Europeană a inclus deja unele aspecte legate de „Science 2.0” în politicile sale. În special, accesul deschis la publicațiile științifice este obligatoriu pentru cercetarea efectuată în cadrul programului Orizont 2020, noul program de cercetare și inovare al UE. De asemenea, a fost lansat un proiect-pilot privind datele de cercetare deschise. Prin intermediul programelor sale de cercetare, UE finanțează, de asemenea, un număr de proiecte științifice pentru cetățeni și sprijină o parte a infrastructurii electronice care stă la baza Science 2.0.

Grafic: Schimbări actuale cu impact asupra întregului ciclu de cercetare, de la faza inițială până la evaluare și publicare

Consultarea, precum și unele informații cu caracter general, sunt disponibile pe site-ul internet al Comisiei Europene: Vocea ta în Europa (http://ec.europa.eu/research/science-2.0). De asemenea, puteți urmări dezbaterea pe platformele de comunicare socială, folosind hashtag-ul #Science20.

Context

„Science 2.0” se dezvoltă rapid la nivel mondial grație tehnologiilor digitale și ca răspuns la deficiențele actuale din domeniul științei, și anume procesul lent și costisitor de publicare a rezultatelor științifice, criticile aduse sistemului de evaluare inter pares și dificultatea de a reproduce rezultatele cercetării din cauza lipsei de date reutilizabile și reproductibile.

Acest lucru are loc în contextul unor tendințe majore și interconectate:

  • creșterea semnificativă a producției științifice și tendința de a oferi acces deschis la informațiile științifice și colaborarea deschisă în domeniul cercetării (colaborare la distanță între oamenii de știință);

  • creșterea constantă a numărului de actori în domeniul științei (în prezent, la nivel mondial se înregistrează cel mai mare număr de oameni de știință de până acum) și o mai mare implicare a cetățenilor în cercetare (fie în cercetarea în sine, fie ca finanțatori sau participanți în procesul de stabilire a priorităților de cercetare);

  • noi modalități de desfășurare a activității științifice, datorită disponibilității unor seturi de date la scară largă (90 % dintre toate datele din lume au fost generate în ultimii doi ani) și creșterii constante a puterii de calcul.

Linkuri

Orizont 2020: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Agenda digitală: http://ec.europa.eu/digital-agenda/

Contact:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)

Ryan Heath (+32 2 296 17 16) Twitter: @RyanHeathEU

Siobhan Bright (32 2 295 73 61) Email: comm-kroes@ec.europa.eu

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail


Side Bar