Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 27 januari 2014

Starten har gått för 2014 års upplaga av Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande

Idag inleder Europeiska kommissionen 2014 års upplaga av Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande. Det är en tävling där man belönar kreativa och framgångsrika initiativ från offentliga organ och offentlig-privata partnerskap i EU som stöder företagande, i synnerhet små och medelstora företag. De nationella tävlingarna inleds nu och i maj utses vinnarna som får gå vidare till tävlingen på internationell nivå. Det slutliga målet är att vinna det stora jurypriset i Neapel i oktober.

Det är nu fem år sedan småföretagsakten för Europa infördes, säger EU:s näringslivskommissionär Antonio Tajani. Vi kan se att små och medelstora företag har kommit en bra bit på väg, men fortfarande återstår mycket arbete. Genom att framhålla dessa framgångsrika företagare kan vi inspirera offentliga organ och offentlig-privata partnerskap att bli mer företagsinriktade och företagsvänliga. Vi ser fram emot att få ta del av de spännande och innovativa projekt som utgör 2014 års bidrag till Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande.

Information om deltagande

Läs mer på utmärkelsens webbplats, Facebook eller på Twitter på engelska, franska, spanska, italienska eller tyska.

Det finns sex tävlingskategorier:

  • Främjande av entreprenörsanda

  • Investering i entreprenörskunskaper

  • Förbättring av affärsmiljön

  • Stöd för internationalisering av företag

  • Stöd för utveckling av ekologiska marknader och resurseffektivitet

  • Ansvarsfullt och inkluderande entreprenörskap

Tävlingsetapper

Tävlingen genomförs i två etapper. Deltagarna tävlar först på nationell nivå och kan sedan gå vidare till EU-nivå. Från den nationella tävlingen nominerar varje land två bidrag till EU-tävlingen i maj 2014.

En EU-jury väljer sedan ut finalisterna. Alla nominerade projekt från såväl den nationella som den europeiska tävlingen bjuds in till ett evenemang där vinnarna uppmärksammas och får tillfälle presentera sina projekt i ett europeiskt sammanhang. Vinnarna får sina priser vid en ceremoni på 2014 års sammankomst för små och medelstora företag den
2–3 oktober i Neapel i Italien.

Bakgrund

Sedan 2006 har Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande belönat framgångsrika projekt som stöder entreprenörskap och småföretagande på nationell, regional och lokal nivå. Drygt 2 500 projekt har tävlat sedan starten och tillsammans har de bidragit till över 10 000 nya företag. Med tävlingen vill EU hitta framgångsrika verksamheter och initiativ som främjar företagande och entreprenörskap, och visa upp och sprida exempel på bra metoder och strategier för detta. Man vill också öka förståelsen för entreprenörernas betydelse i det europeiska samhället och uppmuntra och inspirera potentiella entreprenörer.

En video om 2013 års vinnare av stora jurypriset finns på Latvian Chamber of Commerce and Industry

Information om alla vinnare 2013

Kontaktpersoner:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar