Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 27. januarja 2014

Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva 2014

Evropska komisija je danes objavila evropski natečaj za spodbujanje podjetništva 2014, s katerim nagrajuje najbolj domiselne in uspešne pobude javnih organov in javno-zasebnih partnerstev, ki podpirajo podjetništvo ter zlasti mala in srednja podjetja v Evropski uniji. Danes se začenja nacionalni del natečaja, ki se bo zaključil maja z izborom nacionalnih zmagovalcev. Potem se bo začel evropski del natečaja, v katerem bodo med nacionalnimi zmagovalci izbrali dobitnika velike nagrade žirije, ki jo bodo podelili oktobra v Neaplju.

Podpredsednik Evropske komisije in evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani je dejal: V petih letih, odkar smo sprejeli Akt za mala podjetja, se je za mala in srednja podjetja marsikaj spremenilo, marsikaj pa bo še treba opraviti. Ko opozarjamo na najbolj uspešne pobude za promocijo podjetništva, spodbujamo evropske javne organe in javno-zasebna partnerstva, naj se bolj osredotočijo na podjetja in podporo podjetjem. Že zdaj se veselimo zanimivih in inovativnih projektov, ki jih bo prinesel evropski natečaj za spodbujanje podjetništva 2014.

Kako sodelovati?

Več informacij o evropskem natečaju za spodbujanje podjetništva boste našli na spletišču; spremljajte natečaj na Twitterju v angleščini, francoščini, španščini, italijanščini in nemščini; obiščite uradno stran natečaja na Facebooku.

Nagrade bodo podelili v šestih kategorijah:

  • spodbujanje podjetniškega duha,

  • vlaganje v znanje,

  • izboljšanje poslovnega okolja,

  • podpora internacionalizaciji podjetij,

  • podpora razvijanju zelenih trgov in gospodarni rabi virov,

  • odgovorno in vključujoče podjetništvo.

Potek natečaja

Natečaj poteka v dveh delih: udeleženci bodo najprej tekmovali na državni ravni, državni finalisti bodo potem tekmovali za evropski izbor. V nacionalnem delu natečaja bo vsaka država izbrala dva finalista, ki se bosta maja 2014 udeležila evropskega dela natečaja.

Ožji izbor finalistov bo naredila evropska žirija. Vsi finalisti iz nacionalnega in evropskega dela natečaja se bodo udeležili slovesne podelitve nagrad, ki pomenijo priznanje za njihovo delo in priložnost, da se predstavijo širšemu evropskemu okolju. Podelitev nagrad bo na skupščini MSP 2. in 3. oktobra 2014 v Neaplju v Italiji.

Osnovne informacije

Evropski natečaj za spodbujanje podjetništva od leta 2006 podeljuje priznanja za odličnost v promociji podjetništva ter malih in srednjih podjetij na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Do danes je v natečaju sodelovalo 2500 projektov, ki so skupaj omogočili nastanek več kot 10 000 novih podjetij. Namen natečaja je odkriti in nagraditi uspešne dejavnosti in pobude za spodbujanje podjetij in podjetništva, predstaviti primere najboljših politik in praks v podjetništvu, povečati zavedanje o vlogi, ki jo imajo podjetniki v evropski družbi, ter opogumiti in navdušiti potencialne podjetnike.

Videoposnetek dobitnika velike nagrade žirije 2013, Latvijske trgovinske in gospodarske zbornice

Več o vseh zmagovalcih natečaja 2013

Kontakt:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar