Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 27 januari 2014

Startschot voor Europese Ondernemingsprijzen 2014

Vanaf vandaag gaat de Europese Commissie weer op zoek naar de origineelste en meest succesvolle initiatieven van overheden en publiek-private partnerschappen in de EU om het ondernemerschap, en met name het midden- en kleinbedrijf, vooruit te helpen. De beste inzendingen worden bekroond met de Europese Ondernemingsprijzen 2014. De wedstrijd begint nu op nationaal niveau en in mei mogen de nationale selecties het tegen elkaar opnemen op EU-niveau. Het hoogtepunt wordt de uitreiking van de grote prijs van de Europese jury in Napels in oktober.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Industrie en ondernemerschap: "In de vijf jaar sinds de invoering van de Small Business Act van de EU heeft het midden- en kleinbedrijf een lange weg afgelegd, maar er is nog altijd werk aan de winkel. Succesverhalen over ondernemersvriendelijke initiatieven kunnen Europese overheden en publiek-private partnerschappen inspireren om nog meer tegemoet te komen aan de wensen van bedrijven. We zijn benieuwd welke opwindende en vernieuwende projecten er dit jaar worden voorgedragen voor de Europese Ondernemingsprijzen 2014."

Hoe kunt u meedoen?

Voor meer informatie over de Europese Ondernemingsprijzen kunt u terecht op de website, volg ons op Twitter in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans of Duits of op de officiële Facebook-pagina.

De zes categorieën zijn:

  • Bevorderen van de ondernemersgeest

  • Investeren in vaardigheden

  • Verbeteren van het ondernemingsklimaat

  • Steun voor de internationalisering van ondernemingen

  • Steun voor groene markten en grondstoffenefficiëntie

  • Verantwoord en inclusief ondernemerschap

Hoe verloopt de wedstrijd?

Er zijn twee stappen: een nationale selectie en een Europese. Ieder land mag in mei 2014 twee inzendingen voordragen. Deze gaan dan door naar de Europese wedstrijd.

De shortlist wordt uiteindelijk door een Europese jury bepaald. Alle nationale en Europese genomineerden worden uitgenodigd voor de officiële prijsuitreiking, een plechtigheid waarbij de winnaars voor hun prestaties worden bekroond en worden uitgenodigd om hun project aan een Europees publiek voor te stellen. Die ceremonie vindt plaats tijdens de jaarlijkse Europese mkb-bijeenkomst, dit jaar op 2 en 3 oktober in Napels, Italië.

Achtergrond

Sinds 2006 worden Europese ondernemingsprijzen toegekend aan uitmuntende projecten ter bevordering van het ondernemerschap en kleine ondernemingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Sinds de prijzen voor het eerst werden uitgereikt, hebben al meer dan 2 500 projecten deelgenomen, die samen hebben bijgedragen tot de oprichting van meer dan 10 000 nieuwe bedrijven. De prijzen zijn een vorm van erkenning voor geslaagde activiteiten en initiatieven die ondernemingen en het ondernemerschap hebben bevorderd. Voorbeelden van goed beleid en goede praktijken kunnen de rol van ondernemers in de samenleving belichten en potentiële ondernemers inspireren en aanmoedigen.

Bekijk de video van de winnaar van de grote prijs van de jury van 2013, de Kamer van koophandel en industrie van Letland

Meer informatie over alle winnaars van 2013

Contactpersonen:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar