Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. január 27.

Megnyílt a 2014. évi „Európai Vállalkozásösztönzői Díj” pályázat

A mai napon az Európai Bizottság közzétette a 2014-es Európai Vállalkozásösztönzői Díj pályázati felhívását: a verseny célja, hogy elismerésben részesítse azokat a legötletesebb és legsikeresebb kezdeményezéseket, amelyekkel az európai állami szervek és köz-magán társulások a vállalkozói kedvet és különösen a kis- és középvállalkozások működését ösztönzik. A megmérettetés tagállami fordulói most kezdődnek. A májusban kiválasztandó országos győztesek bekerülnek a verseny következő, nemzetközi körébe. A résztvevők a zsűri nagydíjáért versenyeznek, amelyet Nápolyban osztanak ki ez év októberében.

Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a következőképpen nyilatkozott: Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag öt évvel ezelőtti elindítása óta a kkv-k jelentős előrelépéseket tettek, de még nem értünk utunk végére. Reflektorfénybe kell állítanunk ezeket a vállalkozói tevékenységet előmozdító legsikeresebb kezdeményezéseket, hiszen arra ösztönzik az európai állami szerveket és köz-magán társulásokat, hogy vállalkozásorientáltabbá és vállalkozásbarátabbá váljanak. Nagy örömmel várjuk, hogy megismerhessük a 2014-es Európai Vállalkozásösztönzői Díjért versenyző jelöltek izgalmas és innovatív pályázatait."

Részvételi feltételek

Az Európai Vállalkozásösztönzői Díjról bővebb információt ezen a weboldalon talál, de a Twitteren is követheti az eseményeket angol, francia, spanyol, olasz és német nyelven, illetve a díj hivatalos Facebook-oldalán.

A jelöltek a következő hat kategóriában versenyeznek:

  • A vállalkozói szellem támogatása

  • Befektetés a szakértelembe

  • Az üzleti környezet fejlesztése

  • A vállalkozások nemzetközi működésének támogatása

  • A zöld piacok fejlesztésének és a forráshatékonyságnak a támogatása

  • Felelősségteljes és inkluzív vállalkozás

A verseny szakaszai

A verseny két fordulóból áll: a jelentkezőknek először országos szinten kell megküzdeniük, hogy indulhassanak az európai szintű versenyen. Az országos verseny keretében minden ország két projektet választhat ki 2014 májusáig, amelyeket benevez az európai szintű versenybe.

Egy európai zsűri fogja kiválasztani a döntőbe jutó versenyzőket. Az országos és az európai szintű verseny döntőbe jutott összes résztvevője meghívást kap a díjátadó ünnepségre, ahol a győztesek erőfeszítéseinek elismerése mellett lehetőséget kapnak arra, hogy összeurópai szinten bemutatkozzanak. A győztesek az október 2–3. között Nápolyban (Olaszország) megrendezendő 2014. évi kkv-közgyűlés keretében tartandó ünnepségen vehetik át díjukat.

Háttér-információk

Az Európai Vállalkozásösztönzői Díj 2006 óta jutalmazza a vállalkozói szellem, illetve a kisvállalkozások népszerűsítésében országos, regionális és helyi szinten nyújtott kimagasló teljesítményt. A díj létrehozása óta beérkezett projektek száma meghaladja a 2500-at, és ezek nyomán összesen több mint 10 000 új vállalkozás indult. A díj az alábbi célokat szolgálja: a vállalkozásokat és a vállalkozói szellemet támogató sikeres tevékenységek és kezdeményezések feltérképezése és elismerése, a legjobb vállalkozási politikák és gyakorlatok bemutatása és népszerűsítése, a vállalkozók európai társadalmi szerepének szélesebb körű megismertetése, valamint a potenciális vállalkozók bátorítása és ösztönzése.

Tekintse meg a zsűri 2013. évi nagydíjának nyerteséről, a Litván Kereskedelmi és Iparkamaráról készült filmet!

Bővebben a 2013. évi győztesekről

Kapcsolattartók:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar