Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 27. siječnja 2014.

Europska nagrada za promicanje poduzetništva za 2014.

Europska komisija danas je objavila natječaj za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva za 2014. Natječaj je osmišljen kako bi se nagradile najmaštovitije i najuspješnije inicijative javnih tijela i javno-privatnih partnerstava EU-a kojima se podupire poduzetništvo te posebno mala i srednja poduzeća. Danas započinje nacionalni dio natječaja koji će završiti u svibnju odabirom nacionalnih pobjednika. Zatim slijedi međunarodni dio natječaja u kojem će se među sudionicima odabrati dobitnik velike nagrade žirija koja će se u listopadu dodijeliti u Napulju.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izjavio je: Očito je da su u proteklih pet godina nakon provedbe Zakona o malom poduzetništvu EU-a mala i srednja poduzeća postigla puno, ali isto tako znamo da je pred nama još mnogo posla. Isticanjem tih primjera uspjeha u promicanju poduzetništva omogućuje se europskim javnim tijelima i javno-privatnim partnerstvima da se više usredotoče na poduzeća i potporu poduzećima. Radujemo se zanimljivim i inovativnim projektima koje će predstaviti kandidati za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva za 2014.”

Kako sudjelovati

Za više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva, posjetite web-mjesto, pratite natječaj na Twitteru na engleskom, francuskom, španjolskom, talijanskom ili njemačkom jeziku ili posjetite službenu stranicu natječaja na Facebooku.

Nagrade će se dodijeliti u sljedećih šest kategorija:

  • poticanje poduzetničkog duha

  • ulaganje u znanje

  • poboljšanje poslovnog okruženja

  • potpora internacionalizaciji poduzeća

  • potpora razvoju zelenih tržišta i učinkovitom korištenju resursa

  • odgovorno i uključujuće poduzetništvo.

Faze natječajnog postupka

Natječaj se odvija u dvije faze: sudionici će se najprije natjecati na nacionalnoj razini, a zatim će se pobjednici iz te faze natjecati za europski izbor. U nacionalnom dijelu natječaja svaka će država izabrati po dva finalista koji će u svibnju 2014. sudjelovati u europskom dijelu natječaja.

Europski žiri odabrat će finaliste koji će ući u uži izbor. Svi finalisti iz nacionalnog i europskog dijela natječaja sudjelovat će na svečanoj dodjeli nagrada tijekom koje će se pobjednicima odati priznanje za njihove napore te omogućiti da se predstave u širem europskom okruženju. Svečana dodjela nagrada održat će se na ovogodišnjoj skupštini malih i srednjih poduzeća 2. i 3. listopada 2014. u Napulju u Italiji.

Pozadina

Europskom nagradom za promicanje poduzetništva od 2006. godine odaje se priznanje za izvrsnost u promicanju poduzetništva i malih poduzeća na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Do danas je u tom natječaju sudjelovalo 2 500 projekata koji su svi zajedno poduprijeli nastanak više od 10 000 novih poduzeća. Cilj je natječaja otkriti i nagraditi uspješne aktivnosti i inicijative za poticanje poduzeća i poduzetništva, predstaviti primjere najboljih politika i prakse u poduzetništvu i razmijeniti ih, pridonijeti jačanju svijesti o ulozi koju imaju poduzetnici u europskom društvu te poticati potencijalne poduzetnike i pobuditi njihovo zanimanje.

Pogledajte videozapis dobitnika velike nagrade žirija za 2013., Latvijska trgovinsko-industrijska komora

Više o svim pobjednicima natječaja za 2013.

Osobe za kontakt:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar