Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 27 януари 2014 г.

Започва надпреварата за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството за 2014 г.

Днес Европейската комисия обяви началото на процедурата за определяне на носителите на Европейските награди за насърчаване на предприемачество за 2014 г. — проява, която има за цел да бъдат отличени най-креативните и най-успешните инициативи на публичните органи и публично-частните партньорства в ЕС в подкрепа на предприемачеството, и по-специално на малките и средните предприятия. Сега започва надпреварата в отделните държави членки и през май ще бъдат избрани победителите на национално равнище, които да се състезават помежду си. Това, към което в крайна сметка ще се стремят всички участници, е да спечелят Голямата награда на журито, която ще бъде връчена през октомври в Неапол.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни заяви: „Пет години след началото на прилагането на Акта за малкия бизнес в ЕС сме свидетели на огромния напредък на малките и средните предприятия. Предстои ни обаче още много работа. Като насочваме вниманието към тези успехи при насърчаването на предприемачеството, ние насърчаваме европейските публични органи и публично-частни партньорства да бъдат по-силно ориентирани към бизнеса и да осигуряват по-добри условия за неговата дейност. Очакваме с нетърпение да научим какви са вдъхновяващите и новаторски проекти, които ще бъдат представени в рамките на номинациите за Европейските награди за насърчаване на предприемачество за 2014 г.“

Как да участвате

Повече информация относно Европейските награди за насърчаване на предприемачеството можете да намерите на официалния уебсайт, а новините относно наградите можете да следите в Туитър на английски, френски, испански, италиански или немски език или на официалната страница във „Фейсбук“.

Номинациите са в следните шест категории:

  • Насърчаване на предприемаческия дух

  • Инвестиране в изграждането на умения

  • Подобряване на бизнес средата

  • Подкрепа на интернационализирането на бизнеса

  • Подкрепа за развитието на „зелените“ пазари и ефективното използване на ресурсите

  • Отговорно и приобщаващо предприемачество.

Eтапи на конкурса

Конкурсът се провежда на два етапа; кандидатите първо се състезават на национално равнище, след което могат да бъдат избрани да продължат и на европейско равнище. В рамките на националните конкурси всяка държава ще избере двама кандидати, които да бъдат номинирани за участие в европейския конкурс до май 2014 г.

Окончателният подбор на кандидатите ще бъде направен от европейското жури. Всички номинирани от конкурсите на национално и европейско равнище ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването, на която победителите ще бъдат отличени за своите усилия и ще имат възможност да се представят пред по-широка европейска публика. Победителите ще получат наградите си на церемония по време на годишното събрание на МСП за 2014 г. в Неапол, Италия (2—3 октомври).

Контекст

От 2006 г. насам с Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се отдава дължимото на отличните постижения при насърчаването на предприемачеството и малкия бизнес на национално, регионално и местно равнище. От създаването на наградите досега в конкурса са взели участие над 2500 проекта, които, взети заедно, са подпомогнали създаването на над 10 000 нови дружества. Целта на наградите е да се определят и отличат успешните дейности и инициативи за насърчаване на предприятията и предприемачеството, да се покажат и споделят примери за най-добри практики и политики по отношение на предприемачеството, да се осигури по-добра осведоменост за ролята на предприемачите в европейското общество и да се насърчат потенциалните предприемачи.

Видеоматерил за носителя на Голямата награда за 2013 г., Латвийската търговско-промишлена камара

Повече информация за всички лауреати за 2013 г.

За контакти:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar