Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 25. lipnja 2014.

Komisija poziva na poduzimanje mjera: više od 80 % nastavnika u EU-u smatra da ih se ne cijeni dovoljno

Više od trećine nastavnika u Europskoj uniji radi u školama kojima nedostaje kvalificiranog osoblja, a gotovo polovina ravnatelja izjavila je da im nedostaje nastavnika za učenike s posebnim potrebama. Dok gotovo 90 % nastavnika u EU-u kaže da je zadovoljno svojim poslom, 81 % smatra kako društvo ne cijeni njihov poziv. Iako se nastavnici osjećaju spremnima za posao, nemaju svi na raspolaganju podršku na početku karijere. To su neki od glavnih rezultata novoga Međunarodnog istraživanja o poučavanju i učenju (TALIS) koje je provela Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Istraživanje se temelji na slici nastavnika o njihovim uvjetima za karijeru i uključuje povratne informacije od 55 000 ravnatelja i nastavnika viših razreda osnovne škole u EU-u. Europska komisija analizirala je rezultate TALIS-a i njegove učinke na politiku obrazovanja i osposobljavanja EU-a u izvješću koje je također objavljeno danas.

TALIS odražava stajališta nastavnika viših razreda osnovne škole u 19 država i regija EU-a (Flandrije, Bugarske, Španjolske, Češke, Cipra, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Švedske, Slovačke, Engleske) te 15 drugih država: Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Brazila, Čilea, Srbije, Singapura, Islanda, Izraela, Japana, Malezije, Južne Koreje, Meksika, Norveške, Abu Dhabija i Alberte u Kanadi.

„Neke od poruka TALIS-a bacaju zabrinjavajuće svjetlo na budućnost nastavničkog poziva. Ako države članice ne poduzmu mjere za privlačenje i zadržavanje najboljih nastavnika, potkopat ćemo napredak u poboljšanju kvalitete obrazovanja u Europi. Komisija je spremna pomoći državama članicama da osmisle politike i mjere kako bi nastavnički poziv učinile privlačnijim," rekla je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Rezultati TALIS-a u EU-u i preporuke Europske komisije:

Prema školskim ravnateljima, 36 % nastavnika u EU-u radi u školama u kojima nedostaje kvalificiranih i/ili sposobnih nastavnika (to se pretežno odnosi na Nizozemsku, Rumunjsku, Estoniju i Englesku, a Francuska, Nizozemska, Hrvatska, Španjolska i Estonija izjavile su da im nedostaje nastavnika za učenike s posebnim potrebama). Preporuka Komisije: Države članice trebaju uvesti dugoročne strategije za privlačenje i zadržavanje najboljih nastavnika. Mjere bi mogle uključivati jačanje programa obrazovanja nastavnika, istraživanje fleksibilnih načina kako postati nastavnikom (i u sredini karijere), mogućnosti profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri na temelju transparentnih kriterija.

Nastavnici se češće osjećaju spremnima za posao ako je njihovo formalno obrazovanje kombinacija sadržaja, metoda poučavanja i učenja uz praksu u školama za predmete koje poučavaju. Preporuka: Obrazovanje nastavnika trebalo bi obuhvatiti sva ta područja kako bi se nastavnike bolje pripremilo za njihov poziv. U smislu njihova profesionalnog razvoja, veći bi naglasak trebalo staviti na upotrebu IKT-a u učionici i vještine potrebne za rad s učenicima s posebnim potrebama.

Gotovo 40 % školskih ravnatelja kaže da u njihovim školama nema službenog uvođenja ili programa podrške na početku karijere; osobito je malo takvih programa u Portugalu, Poljskoj i Španjolskoj. Preporuka: Države članice trebale bi osigurati da početno obrazovanje nastavnika prati sustavna podrška na početku karijere. Ministri obrazovanja EU-a složili su se o jačanju obrazovanja nastavnika i o razvoju okvirâ kompetencija kojima se jasno navode vještine i kvalitete potrebne nastavnicima u različitim fazama njihove karijere.

Petnaest posto nastavnika izjavilo je da u prošloj godini nije sudjelovalo u nekoj aktivnosti profesionalnog razvoja, oko 50 % nastavnika nikad ne dolazi pogledati nastavu svojih kolega, gotovo 20 % nikad ne sudjeluje u suradničkom učenju. Preporuka: Države članice trebale bi staviti veći naglasak na učinkovit profesionalni razvoj i suradničko učenje jer se time potiču nastavnici da se koriste inovativnim metodama poučavanja i učenja (npr. poučavanje malih skupina, upotreba IKT-a), a povećava im se i zadovoljstvo poslom. Na temelju inicijativa Europske komisije Novo promišljanje obrazovanja i Otvaranje obrazovanja ispostavilo se da raznolike metode učenja bolje pripremaju učenike za daljnje učenje i tržište rada.

Kratko izvješće o TALIS-u

Rezultati TALIS-a bit će službeno objavljeni u Tokiju, gdje se 25. lipnja održava 17. seminar i neformalni sastanak ministara obrazovanja OECD-a i Japana. Jan Truszczynski, glavni direktor Komisije za obrazovanje i kulturu, također će predstaviti analizu politike Komisije.

U Bruxellesu će se 25. lipnja u 14.30 sati u auditoriju zgrade Madou (na adresi Place Madou 1) održati dodatni tehnički sastanak za dionike iz područja obrazovanja i osposobljavanja (otvoren za medije) o rezultatima TALIS-a i preporukama Komisije. Michael Davidson, voditelj tima za TALIS u OECD-u, i Jan Pakulski, voditelj Odjela za statistiku, studije i istraživanja u području obrazovanja i kulture pri Komisiji, predstavit će izvješća.

Kontekst

Istraživanje o poučavanju i učenju (TALIS)

Ovo je drugo istraživanje TALIS koje je objavio OECD (prvo je objavljeno 2009.). Istraživanje je glavni izvor informacija dobivenih od nastavnika i školskih ravnatelja o poučavanju, uvjetima za karijeru i školskom okruženju. Istraživanje se temelji na upitniku koji je poslan nastavnicima i ravnateljima. U TALIS-u je sudjelovalo više od 55 000 nastavnika viših razreda osnovne škole u 3 300 škola u EU-u koji prema procjenama predstavljaju gotovo 1,5 milijuna nastavnika iz 19 država koje su pristupile istraživanju. Zajedno s ostalih 15 država koje su sudjelovale, gotovo 110 000 nastavnika, koji prema procjenama predstavljaju gotovo četiri milijuna nastavnika, odgovorilo je na upitnik.

Erasmus+

Europska komisija radi s državama članicama EU-a kako bi prepoznala i razmijenila primjere učinkovite politike te ponudila podršku i savjet. Erasmusom+, novim programom EU-a za obrazovanje, mlade i sport (2014. — 2020.), nude se bespovratna sredstva za razmjenu nastavnika radi poboljšanja njihova profesionalnog razvoja te podrška partnerstvima među školama, sveučilištima i ustanovama za obrazovanje nastavnika radi razvoja inovativnih pristupa poučavanju. U okviru mreže eTwinning škole nastavnici mogu razmjenjivati ideje s kolegama diljem Europe.

Dodatne informacije

Zaključci Vijeća o učinkovitom obrazovanju nastavnika (2014.)

Zaključci Vijeća o učinkovitom vodstvu u obrazovanju (2013.)

Komunikacija Europske komisije (2013.), Otvaranje obrazovanja: Inovativno poučavanje i učenje za sve pomoću novih tehnologija i otvorenih obrazovnih resursa

Komunikacija Europske komisije (2012.), Novo promišljanje obrazovanja: Investiranje u vještine za bolje socioekonomske rezultate

Radni dokument službi Komisije (2012.): Podrška nastavnicima za bolje ishode učenja

OECD, rezultati istraživanja TALIS 2013.

Web-mjesto povjerenice Vassiliou

Europska komisija: Web-mjesto za obrazovanje i osposobljavanje

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar