Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 25 juni 2014

Ny app om trafikregler i EU

Hur fort får man köra på motorvägen i Spanien? Måste jag använda cykelhjälm i Tyskland? Vilken säkerhetsutrustning måste jag alltid ha i bilen när jag kör i Slovakien? Med EU-kommissionens nya app ”Åka utomlands” har du alltid svaret lätt till hands, oavsett var du befinner dig.

Appen finns på 22 språk för iPhone, iPad, Google Android och Microsoft Windows. Förutom information om alla viktiga trafikregler i EU-länderna innehåller appen också en frågesport och ett memoryspel som ni kan roa er med under långa bilresor. Men använd inte appen medan du kör. Låt dina medpassagerare göra jobbet eller ta en paus ibland så blir du både utvilad och välinformerad.

– Under sommaren är det som mest trafik på Europas vägar, säger EU-kommissionens vice ordförande Siim Kallas som ansvarar för transportfrågor. Det är lätt att ta bilen utomlands, men många inser inte att länderna har olika trafikregler och vägmärken. Appen ”Åka utomlands” innehåller praktisk och användarvänlig information för att hjälpa bilisterna.

Appen informerar om alla aspekter som medför störst olycksrisk, bland annat hastighetsgränser, alkoholgränser, trafikljus och användning av mobiltelefoner. Här står också om man måste använda bilbälte och cykelhjälm.

Appen släpps lägligt inför sommarsemestrarna. Juli och augusti är de mest olycksdrabbade månaderna med i snitt 50 procent fler dödsolyckor på vägarna än under februari, som är den ”säkraste” månaden.

Trafiksäkerheten i EU har blivit betydligt bättre de senaste åren. Mellan 2001 och 2010 minskade antalet dödsolyckor på EU:s vägar med sammanlagt 43 procent. Mellan 2010 och 2013 minskade de med ytterligare 17 procent.

Målet är att halvera antalet dödsfall i trafiken mellan 2010 och 2020 och att minska de allvarliga trafikskadorna. Den nya appen om trafikregler är ett av många EU-initiativ för bättre trafiksäkerhet.

Mer information

Ladda ner appen om trafikregler

Videoklipp: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I090368

Se de senaste uppgifterna om antalet dödsolyckor i EU-länderna: IP 14/341

Kommissionens webbplats om trafiksäkerhet

Siim Kallas på Twitter: @SiimKallasEU

AppStore

Google Play

Windows Phone

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

För allmänheten: Ring Europa direkt00 800 6 7 8 9 10 11 eller mejla


Side Bar