Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 25. junija 2014

Varnost v cestnem prometu: nova aplikacija za pametne telefone z informacijami o cestnoprometnih predpisih v EU

Kakšna je omejitev hitrosti na španskih avtocestah? Ali moram pri kolesarjenju po Švedskem nositi zaščitno čelado? Kakšno varnostno opremo moram vedno imeti v avtomobilu, ko se vozim po Slovaškem? Od zdaj naprej turistom ne bo več treba porabiti veliko časa za iskanje teh informacij. Z novo aplikacijo Evropske komisije za pametne telefone „Gremo v tujino“ jih bodo lahko imeli vedno pri roki.

Aplikacija za iPhone in iPad ter za telefone z operacijskim sistemom Google Android in Microsoft Windows je na voljo v 22 jezikih. Aplikacija poleg vseh pomembnih informacij o varnosti v cestnem prometu za vse države EU vsebuje tudi kviz o varnosti v cestnem prometu in igrico spomina za razvedrilo potnikov med dolgimi vožnjami z avtomobilom. Seveda vozniki aplikacije nikoli ne smejo uporabljati med vožnjo. Informacije lahko poiščejo med postanki za počitek ali pa to prepustijo svojim sopotnikom.

Podpredsednik Komisije in komisar za promet Siim Kallas je povedal: „Evropske ceste so najbolj polne v času poletnih počitnic. Enostavno se je odpraviti z avtom v tujino, vendar se ljudje pogosto ne zavedajo, da se pravila in prometna signalizacija v EU razlikujejo. Aplikacija ‚Gremo v tujino‘ je udoben in uporabniku prijazen vir informacij, ki zmanjšuje to tveganje.“

Zajema informacije o temah, ki so najpogostejši vzrok nesreč, vključno z omejitvami hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola, semaforji in uporabo mobilnih telefonov. Uporabnike prav tako obvešča o obvezni uporabi varnostnih pasov v avtomobilih ter zaščitnih čelad pri vožnji s kolesom in motornim kolesom.

Na voljo je tik pred začetkom poletnih počitnic, torej ob pravem času, saj sta julij in avgust meseca z največjim številom smrtnih žrtev na cestah, ki jih je povprečno približno 50 % več kot v „najvarnejšem“ mesecu februarju.

V zadnjih letih je bil pri prizadevanjih na področju varnosti v cestnem prometu EU dosežen velik napredek. Med letoma 2001 in 2010 se je število smrtnih žrtev na cestah v EU zmanjšalo za skupno 43 %, med letoma 2010 in 2013 pa še za dodatnih 17 %.

Strateški cilj je število smrtnih žrtev na cestah med letoma 2010 in 2020 zmanjšati za polovico, hkrati pa tudi usmeriti prizadevanja EU v zmanjšanje števila resnih poškodb v cestnem prometu. Nova aplikacija z informacijami o varnosti v cestnem prometu je le en prispevek med številnimi pobudami na področju varnosti v cestnem prometu na ravni EU.

Več informacij

Prenesite si aplikacijo „Gremo v tujino“.

Napovedni videoposnetek: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I090368

Najnovejši podatki o smrtnih žrtvah v cestnem prometu po državah članicah so na voljo prek povezave IP 14/341.

Spletna stran Komisije o varnosti v cestnem prometu

Spremljajte @SiimKallasEU

AppStore

Google Play

Windows Phone

Kontakti:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali po e-pošti


Side Bar