Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 25 juni 2014

Verkeersveiligheid: nieuwe smartphone-app over Europese verkeersregels

Hoe snel mag je rijden op Spaanse autosnelwegen? Moet je in Zweden een fietshelm dragen? Welke veiligheidsuitrusting moet je aan boord van je auto hebben in Slowakije? Vakantiegangers kunnen deze informatie voortaan snel vinden dankzij 'Going Abroad', een nieuwe smartphone-app van de Europese Commissie.

De app is in 22 talen beschikbaar voor iPhone en iPad, Google Android en Microsoft Windows. De app biedt niet alleen alle belangrijke informatie over veilig verkeer in alle EU-landen. Hij bevat ook een verkeersveiligheidsquiz en een memoryspelletje waarmee passagiers tijdens lange autoreizen de tijd kunnen doden. Het spreekt vanzelf dat bestuurders de app nooit mogen raadplegen tijdens het rijden. Dat is de taak van de passagiers. Of de bestuurders kunnen een pauze inlassen om goed geïnformeerd en fris te blijven.

Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor vervoer: "De zomervakantie is de drukste periode op de Europese wegen. Met de auto op reis is wel zo gemakkelijk, maar veel mensen weten niet dat de landen van de EU verschillende verkeersregels en ­borden hebben. Dankzij de handige en gebruikersvriendelijke informatie van 'Going Abroad' worden de risico's beperkt."

De app geeft informatie over onderwerpen die het meeste aanleiding geven tot ongevallen, zoals snelheidsbeperkingen, alcoholpromillages, verkeerslichten en het gebruik van mobiele telefoons. Ook de gordelplicht en het al dan niet verplicht dragen van een helm op de fiets en motorfiets komen aan bod.

De app wordt bewust bij de start van de zomervakantie uitgebracht. Juli en augustus zijn de dodelijkste maanden in het verkeer, met gemiddeld 50 % meer verkeersdoden dan in februari, de "veiligste" maand.

De afgelopen jaren is de verkeersveiligheid er met grote sprongen op vooruit gegaan. In de periode 2001-2010 is het aantal dodelijke slachtoffers op de wegen in de EU met 43 % gedaald, en tussen 2010 en 2013 nog eens met 17 %.

De EU heeft zich tot doel gesteld om het aantal verkeersdoden in de periode 2010-2020 te halveren en legt ook meer nadruk een vermindering van het aantal zwaargewonden. De nieuwe app is maar één van de vele initiatieven van de EU om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Meer informatie

Download de app Going Abroad.

Teaserfilmpje: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I090368

Voor de recentste cijfers over dodelijke verkeersongevallen per lidstaat: IP 14/341

Website van de Commissie over eSafety

Volg @SiimKallasEU

AppStore

Google Play

Windows Phone

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 6 7 8 9 10 11 of per e­mail


Side Bar