Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 25. lipnja 2014.

Sigurnost cestovnog prometa: Nova aplikacija za pametne telefone pruža informacije o propisima o cestovnom prometu u EU-u

Koje je ograničenje brzine na španjolskim autocestama? Moram li nositi kacigu ako se vozim biciklom u Švedskoj? Koju sigurnosnu opremu moram uvijek imati u vozilu prilikom vožnje u Slovačkoj? Od sada turisti ne moraju potrošiti mnogo vremena na traženje tih informacija. One im mogu biti pri ruci bez obzira gdje se nalazili zahvaljujući novoj aplikaciji Europske komisije za pametne telefone „Going Abroad”.

Aplikacija je dostupna na 22 jezika za iPhone i iPad te za telefone koji koriste operacijske sustave Google Android i Microsoft Windows. Osim svih važnih informacija u vezi sigurnosti u cestovnom prometu za sve države članice EU-a, aplikacija također sadrži kviz o sigurnosti u cestovnom prometu i igru pamćenja za zabavu putnika tijekom dugih putovanja automobilom. Naravno, aplikaciju nikada ne bi trebalo provjeravati tijekom vožnje – vozači bi to trebali prepustiti putnicima ili napraviti stanku kako bi se odmorili i pritom informirali.

Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet, izjavio je: „Za vrijeme ljetnih godišnjih odmora na europskim cestama ima najviše prometa. Tako je jednostavno krenuti automobilom u inozemstvo, no mnogi ljudi ne shvaćaju da se pravila i cestovni znakovi razlikuju diljem EU-a. Aplikacija „Going Abroad” korisnicima pruža praktične i pristupačne informacije kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru.”

Aplikacija sadrži informacije o ograničenjima brzine i dopuštenim količinama alkohola u krvi, semaforima i upotrebi mobilnih telefona te o drugim temama koje nose najveći rizik za nesreće. Njome se također obavještava korisnike o obvezi upotrebe sigurnosnih pojaseva u automobilima i nošenja kacige tijekom vožnje biciklom i motociklom.

Njezino objavljivanje netom prije početka ljetnih praznika stiže u pravi čas jer su srpanj i kolovoz najsmrtonosniji mjeseci u cestovnom prometu s u prosjeku oko 50 % više poginulih na cestama u odnosu na „najsigurniji” mjesec veljaču.

U području cestovne sigurnosti u EU-u postignut je velik napredak tijekom proteklih godina. Između 2001. i 2010. broj smrtnih slučajeva na cestama EU-a smanjen je za ukupno 43 %. Između 2010. i 2013. smanjen je za dodatnih 17 %.

Strateški cilj je upola manje poginulih na cestama između 2010. i 2020. te početak usmjeravanja napora EU-a na smanjenje broja teških ozljeda u cestovnom prometu. Novom aplikacijom u vezi sigurnosti u cestovnom prometu doprinosi se mnogim drugim inicijativama za sigurnost u cestovnom prometu na razini EU-a.

Više informacija

Preuzmite aplikaciju „Going Abroad

Videozapis kojim se predstavlja aplikacija: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I090368

Za najnovije podatke o broju poginulih osoba u cestovnom prometu po državi članici vidi IP 14/341

Web-mjesto Komisije o sigurnosti cestovnog prometa

Pratite @SiimKallasEU

AppStore

Google Play

Windows Phone

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e–poštom


Side Bar