Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 25 юни 2014 г.

Пътна безопасност: Ново приложение за смартфон информира за правилата за движение по пътищата в ЕС

Какво е ограничението на скоростта по магистралите в Испания? Трябва ли да нося каска, когато карам велосипед в Швеция? Какви принадлежности за безопасност трябва да имам винаги в автомобила си, когато шофирам в Словакия? Хората, които отиват на почивка, вече не трябва да отделят много време, за да намерят тази информация. Те могат да я имат под ръка, където и да се намират, благодарение на новото приложение за смартфон на Европейската комисията „Пътуване в чужбина“.

Приложението е достъпно за iPhone, iPad и телефони с Google Android и Microsoft Windows Phone на 22 езика. Освен информация за движението по пътищата във всички страни от ЕС, приложението включва викторина за пътната безопасност и игра за запомняне, с които пътниците могат да се забавляват по време на дълги пътешествия с автомобил. Разбира се, приложението не бива никога да се използва при шофиране — водачите трябва да оставят това на пътниците или да спрат, за да си починат и да се информират.

Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви: „През периода на летните отпуски движението по европейските пътища е най-натоварено. Толкова е лесно да отидеш с автомобила си в чужбина, но много хора не си дават сметка, че съществуват различия между правилата и пътните знаци в страните от ЕС. За да бъдат избегнати евентуални проблеми, свързани с това, приложението „Пътуване в чужбина“ предоставя информация по удобен и лесен за използване начин“.

Приложението включва информация по всички теми, свързани с най-голям риск от произшествия — ограничения на скоростта, употреба на алкохол, светофари, използване на мобилен телефон и др. То също така съдържа информация за задълженията за използване на предпазни колани в автомобилите и на защитни каски при каране на велосипед и мотоциклет.

Появата на приложението в началото на периода на летните отпуски е съвсем навременна, защото юли и август са „най-смъртоносните“ месеци по отношение на движението по пътищата с около 50% повече смъртни случаи, отколкото през „най-безопасния“ месец, февруари.

През последните години усилията в областта на пътната безопасност доведоха до значителен напредък. Между 2001 и 2010 г. броят на смъртните случаи по пътищата в ЕС намаля с общо 43%. Между 2010 г. и 2013 г. той спадна с още 17 %.

Стратегическата цел е между 2010 и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата да бъде намален наполовина и усилията в ЕС да се насочат към намаляване на броя на тежките наранявания. Новото мобилно приложение е една от многото инициативи за пътна безопасност на равнище ЕС.

Повече информация

Изтеглете приложението „Пътуване в чужбина

Видеоклип за приложението:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I090368

За последните данни за броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия в държавите от ЕС вижте IP 14/341

Уебсайт на Комисията за пътната безопасност

Комисар Калас в Twitter: @SiimKallasEU

AppStore

Google Play

Windows Phone

За контакти:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar