Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 26. lipnja 2014.

Oporavak ribljih stokova u sjeveroistočnom Atlantiku i prekomjeran izlov u Sredozemnom moru – Komisija utvrđuje planove za ribolovne mogućnosti za 2015.

Riblji stokovi u sjevernoj i zapadnoj Europi oporavljaju se, ali prekomjeran izlov i dalje je ozbiljan problem u Sredozemnom moru. Tako poručuje europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki u ovogodišnjem izvješću o stanju ribljih stokova i pripremi za određivanje ribolovnih kvota za naredne godine. Dionici sada mogu iznositi svoja stajališta u okviru javnog savjetovanja na internetu, nakon čega će Komisija tijekom jeseni predložiti ribolovne mogućnosti za 2015.

Komisija bi prvi put mogla uzeti u obzir znanstvene savjete u pogledu stanja stokova u Sredozemnom i Crnom moru.

  • Podaci o ribljim stokovima u Sredozemnom moru zabrinjavaju: 96 % ili više pridnene ribe prekomjerno je izlovljeno, dok za plavu ribu poput srdela ili inćuna ta brojka iznosi 71 % ili više. U slučaju Crnog mora prekomjerno je izlovljena sva pridnena riba i 33 % pelagijskih stokova.

  • No dobre vijesti stižu s drugih područja kao što je sjeveroistočni Atlantik, što uključuje Baltičko i Sjeverno more, gdje se prekomjerni izlov smanjio s 86 % (30 od 35 ocijenjenih stokova prekomjerno su izlovljeni) u 2009. na 41 % (19 prekomjerno izlovljenih stokova od 46) u 2014.

„Izrazito sam zabrinuta zbog lošeg razvoja događaja u Sredozemnom moru”, izjavila je europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki. „Znanstvenici su ocijenili još mnogo ribljih stokova tijekom posljednjih pet godina i više ne možemo poricati činjenice: Sredozemno more izrazito je prekomjerno izlovljeno. Pred nama je duga borba i težak posao: moramo ojačati znanost i donijeti regionalne ribolovne planove kako bismo ribolov smanjili do održive razine. Ako odmah ne djelujemo, izgubit ćemo ogroman potencijal tih resursa za buduće naraštaje. Nova zajednička ribarstvena politika nudi mogućnost koju moramo iskoristiti i o tome ću raspravljati sa svim ministrima ribarstva u sredozemnim državama članicama.”

O stanju na području sjeveroistočnog Atlantika povjerenica Damanaki izjavljuje: „Uspješan oporavak ribljih stokova u sjeveroistočnom Atlantiku vidim kako dokaz da je uz primjenu odgovarajućih pravila moguće stati na kraj prekomjernom izlovu. Ako je dostupna kvalitetna znanost, ako se odrede pravilne razine ulova i, što je najvažnije, ako se ribari pridruže naporima za zaštitu stokova, sigurna sam da će doći do daljnjih poboljšanja. To su načela na kojima se temelji zajednička ribarstvena politika.”

Kontekst

U svojem godišnjem savjetodavnom dokumentu Europska komisija iznosi svoja stajališta i planove u pogledu određivanja ribolovnih mogućnosti (razine ukupnih dopuštenih ulova (TAC), kvote i ribolovni napor) za 2015. te poziva države članice, ribolovnu industriju i nevladine organizacije u regionalnim savjetodavnim odborima, kao i zainteresirane građane i organizacije, da iznesu svoja stajališta u okviru javnog savjetovanja na internetu.

Komisija će na temelju toga tijekom jeseni donijeti čvrste prijedloge za ribolovne mogućnosti za 2015.

To je prvi savjetodavni dokument o ribolovnim mogućnostima od stupanja na snagu reformirane zajedničke ribarstvene politike 1. siječnja 2014. Glavne su namjere Komisije postupno ukidanje prekomjernog izlova u skladu s ciljem nove zajedničke ribarstvene politike, postupno ukidanje prakse odbacivanja neželjene ribe i vraćanje ovlasti za donošenje odluka regionalnim dionicima.

Komisija se uvelike oslanja na znanstveno mišljenje Međunarodnog vijeća za istraživanje mora (ICES), Znanstvenog, tehničkog i gospodarskog odbora za ribarstvo (STECF) i drugih neovisnih tijela.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o ribolovnim mogućnostima u EU-u za 2015: MEMO/14/442

Komunikacija je dostupna na: Link

Osobe za kontakt:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar