Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. június 25.

Környezetvédelem: 2014-ben összesen 239 millió euró igényelhető projektjavaslatokra

Az Európai Bizottság közzétette az első pályázati felhívást a környezetvédelmi projektek támogatására irányuló LIFE finanszírozási program keretében. A LIFE program „Környezetvédelem” elnevezésű alprogramja 2014-ben 238,86 millió eurót biztosít arra a célra, hogy a szakemberek Európa-szerte innovatív megoldásokat dolgozzanak ki és léptessenek életbe a környezetvédelemmel kapcsolatos kihívások kezelésére, különös hangsúlyt fektetve a természet és a biológiai sokféleség megőrzésére, az erőforrás-hatékonyságra, valamint a környezetvédelmi irányításra és tájékoztatásra.

Janez Potočnik európai uniós környezetvédelmi biztos a következőket nyilatkozta: „Az innovatív környezet- és természetvédelmi projektek Európa-szerte minden eddiginél több támogatásban részesülnek. Ez az erőforrás-hatékony gazdaságba való beruházás révén segít megvalósítani a fenntartható növekedést, továbbá támogatást jelent a tagállamoknak és a helyi hatóságoknak abban, hogy megvalósítsák az olyan kulcsfontosságú szakpolitikai területekre vonatkozó terveket és stratégiákat, mint a természet-, a víz- és a levegővédelem, valamint a hulladékgazdálkodás.”

A „Környezetvédelem” alprogram az EU 2014 és 2020 közötti időszakra szóló LIFE programjába illeszkedik, és a következő hét év folyamán összesen 2592 millió eurót fordít majd környezetvédelmi projektek finanszírozására. Ezen túlmenően a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos irányítás, információterjesztés és figyelemfelkeltés fejlesztését is támogatja.

Az érdekelt szervezeteknek azt tanácsoljuk, hogy a lehető legkorábban kezdjék meg a projekt-előkészítő munkát: dolgozzák ki projektötleteiket, hozzanak létre partnerséget más érdekelt felekkel, és keressenek kiegészítő finanszírozási lehetőségeket. A „hagyományos” projektek tekintetében a Bizottság különösen azokat a projektjavaslatokat üdvözli, amelyek a LIFE program 2014–2017. évi többéves munkaprogramjában prioritásként meghatározott témákhoz illeszkednek.

A hagyományos projektek esetében a pályázatok benyújtásának határideje 2014. október 16., az integrált projektek esetében pedig 2014. október 10. A LIFE program keretében legközelebb majd olyan nonprofit szervezetek pályázhatnak működési támogatásra, amelyek éghajlat-politikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, és tevékenységüket európai szinten fejtik ki. Ezeket az ajánlati felhívásokat idén ősszel fogja közzétenni a Bizottság.

Háttér-információk

Az Európai Unió 1992-ben hívta életre a LIFE támogatási programot, mely indulása óta több mint 4000 projektet részesített társfinanszírozásban. Az uniós környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program a 2014–2020-as időszakra szól. Futamideje két programozási időszakot ível át: az első 2014-től 2017-ig, a második 2018-tól 2020-ig tart.

További információk

A pályázati felhívás részletes ismertetése

A LIFE program 2014–2017. évi többéves munkaprogramja

A LIFE programot ismertető webhely kezdőlapja

Kapcsolattartás:

Tájékoztatás a sajtó számára:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Andreja Skerl (+32 2 295 14 45)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e­mailben


Side Bar