Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 24. junija 2014

Evropska komisija uvaja logotip za večjo varnost potrošnikov pri spletnem nakupu zdravil

Evropejci vse pogosteje kupujemo zdravila prek spleta, ob tem pa se pojavlja vprašanje, kako se lahko prepričamo, da je nakup v spletni lekarni zanesljiv in varen. Danes je Komisija na podlagi direktive o preprečevanju vstopa ponarejenih zdravil (2011/62/EU) sprejela izvedbeno uredbo, ki določa obliko enotnega logotipa za spletne lekarne in tehnične zahteve, ki zagotavljajo njegovo pristnost. Logotip bo v celoti na voljo v drugi polovici leta 2015.

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je povedal: Potrošniki se morajo pri kupovanju zdravil prek spleta zavedati, da tvegajo nakup ponarejenih zdravil, če zdravil ne kupijo od dobaviteljev, ki zdravila zakonito prodajajo prek interneta. Ponarejena zdravila so lahko neučinkovita, škodljiva ali celo smrtonosna. Da bi Komisija zavarovala potrošnike, je za spletne lekarne določila enotni logotip.

Podoba logotipa

Na ta logotip bodite pozorni na spletni strani internetne lekarne. V pravokotniku na levi strani bo zastava države članice EU, v kateri ima spletna lekarna sedež, besedilo pa bo prevedeno v uradni jezik oz. jezike te države. Kako deluje logotip?

Najprej logotip poiščite na spletni strani, prek katere nameravate kupiti zdravila, in kliknite nanj. Praviloma se nato odpre spletna stran nacionalnega regulativnega organa, na kateri so navedene vse zakonite spletne lekarne in drugi zakonito pooblaščeni distributerji zdravil. Preverite, ali je zadevna lekarna navedena. Če je, nadaljujte z nakupom. V nasprotnem primeru ne kupujte prek zadevne spletne strani. Odločite se raje za zakonitega trgovca z zdravili na drobno, ki je naveden na spletni strani vašega nacionalnega regulativnega organa.

Kdaj se bo logotip začel pojavljati na spletu?

Uredba naj bi začela veljati v naslednjih štirih do šestih tednih. Države članice imajo eno leto časa za pripravo na njeno uporabo. Evropska komisija bo nacionalnim organom zagotovila priročnik za komuniciranje, da bi jim pomagala pri pripravi nacionalnih kampanj za ozaveščanje, ki jih zahteva direktiva o preprečevanju vstopa ponarejenih zdravil.

Priročnik in dodatne informacije o ponarejenih zdravilih so na voljo na spletni strani:

http://ec.europa.eu/health/human-use/falsified_medicines/index_en.htm

Spletna stran evropskega komisarja Tonia Borga:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/borg/index_en.htm

Spremljajte nas na Twitterju: @EU_Health

Kontakti:

Frédéric Vincent (+32 22987166)

Aikaterini Apostola (+32 22987624)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali e-pošti


Side Bar