Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 24 juni 2014

Online geneesmiddelen kopen? Commissie komt met logo om veiligheid consumenten te garanderen

Steeds vaker kopen Europese consumenten geneesmiddelen op internet. Maar hoe kunt u weten of een onlineapotheek echt en veilig is? In het kader van de richtlijn vervalste geneesmiddelen (2011/62/EU) keurt de Commissie vandaag een uitvoeringsverordening goed, met een gemeenschappelijk logo voor onlineapotheken. Daarnaast bevat de verordening technische voorschriften om de echtheid ervan te waarborgen. Het logo zal in de tweede helft van 2015 volledig beschikbaar zijn.

Tonio Borg, Europees commissaris voor Gezondheid, zei hierover: "Als consumenten medicijnen via internet kopen, moeten zij beseffen dat zij te maken kunnen hebben met een illegale internetapotheek die vervalste geneesmiddelen verkoopt. Vervalste geneesmiddelen kunnen niet-werkzaam, schadelijk of zelfs dodelijk zijn. De Commissie heeft een gemeenschappelijk logo voor internetapotheken vastgesteld om de veiligheid van consumenten te garanderen."

Hoe ziet het logo eruit?

Op de homepage van een onlineapotheek moet u uitzien naar dit logo. In de rechthoek zal de vlag zichtbaar zijn van het EU-land waar de onlineapotheek gevestigd is en de tekst ernaast zal in de officiële taal of talen van dat land worden weergegeven. Hoe werkt het?

In de eerste plaats kijkt u of het logo is opgenomen op de website waar u geneesmiddelen wilt kopen. Als dit het geval is, klikt u erop. U moet dan terechtkomen op de website van de nationale regelgevende instantie, waar alle legale onlineapotheken en andere legale verkopers van geneesmiddelen zijn opgesomd. Controleer of de apotheek in de lijst is opgenomen. Ga vervolgens door met uw aankoop. Zie af van de aankoop als de apotheek niet in de lijst voorkomt. In dat geval kunt u kiezen voor een van de legale verkopers die wel in de lijst van uw nationale regelgevende autoriteit staan.

Vanaf wanneer kan ik het logo verwachten?

Naar verwachting treedt de verordening binnen vier tot zes weken in werking. De lidstaten hebben een jaar de tijd om de toepassing ervan voor te bereiden. De Europese Commissie stelt een communicatietoolkit aan de nationale autoriteiten ter beschikking om hen te helpen bij de voorbereiding van de nationale voorlichtingscampagnes die op grond van de richtlijn verplicht zijn.

Op de volgende website vindt u de toolkit en meer informatie over vervalste geneesmiddelen:

http://ec.europa.eu/health/human-use/falsified_medicines/index_en.htm

Website van commissaris Borg:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/borg/index_en.htm

Volg ons op Twitter: @EU_Health

Contact:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 6 7 8 9 10 11 of per e-mail


Side Bar