Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. június 24.

Internetes gyógyszervásárlás: a Bizottság logót vezet be a fogyasztók biztonsága érdekében

Egyre több európai polgár vásárol gyógyszereket az interneten, de hogyan győződhetünk meg arról, hogy a webpatika eredeti és biztonságos? A Bizottság ma rendeletet fogad el a hamisított gyógyszerekről szóló (2011/62/EU) irányelv végrehajtásáról, amelyben meghatározza az online gyógyszertárak közös logójának formatervét, valamint a hitelességét garantáló műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz teljes körűen elérhető.

Tonio Borg egészségpolitikai biztos így nyilatkozott: „A fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha az interneten rendelnek gyógyszert, és nem legálisan működő online gyógyszerellátóktól vásárolnak, fennáll a veszélye annak, hogy hamisított gyógyszert kapnak. A hamis gyógyszerek hatástalanok vagy károsak lehetnek, sőt akár halált is okozhatnak. A fogyasztók biztonsága érdekében a Bizottság létrehozott egy közös logót az online gyógyszertárak azonosítására.”

Hogy néz ki a közös logó?

Ezt a logót keresse majd a webpatikák honlapján. A bal középső részen üresen hagyott téglalapon annak az uniós tagállamnak zászlója fog megjelenni, amelyben az online gyógyszertárat bejegyezték, és a szöveg ennek az országnak a hivatalos nyelvén fog szerepelni. Hogyan működik?

Először is, keresse meg a logót azon a honlapon, amelyről gyógyszert kíván rendelni, majd kattintson rá. Ekkor betöltődik a nemzeti szabályozó hatóság weboldala, ahol valamennyi jogszerűen működő online gyógyszertár és más, engedéllyel rendelkező gyógyszer-kiskereskedés fel van sorolva. Ellenőrizze, hogy a gyógyszertár szerepel-e a listán, mielőtt leadja a rendelést. Ha a patika nincs felsorolva, ne vásároljon a honlapjáról! Válasszon helyette egy másikat a nemzeti szabályozó hatóság honlapján szereplő hivatalos gyógyszertárak közül.

Mikortól jelenik meg?

A rendelet négy–hat héten belül lép hatályba. A tagállamok számára egy év áll rendelkezésre a rendelet alkalmazásának előkészítésére. Az Európai Bizottság a tagállami hatóságokat a hamisított gyógyszerekről szóló irányelvben előírt nemzeti figyelemfelkeltő kampányok előkészítésében egy kommunikációs eszköztárral támogatja.

Az eszköztár és további információ a hamisított gyógyszerekről itt található:

http://ec.europa.eu/health/human-use/falsified_medicines/index_en.htm

Tonio Borg biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/borg/index_en.htm

Kövesse a témát a Twitteren: @EU_Health

Kapcsolattartás:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Közönségtájékoztatás: Europe Direct telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11, e­mail


Side Bar