Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 23. lipnja 2014.

Okoliš: Komisija poziva građane da se izjasne o vodi za piće u Europskoj uniji

Europska komisija danas je pokrenula javnu raspravu o politici EU-a o vodi za piće kako bi utvrdila gdje su moguća poboljšanja. Rasprava predstavlja konkretan odgovor na „Pravo na vodu”, prvu uspješnu europsku građansku inicijativu.

Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik izjavio je sljedeće: „Opskrba sigurnom i kvalitetnom vodom za piće u EU-u veliko je postignuće zakonodavstva EU-a. No, moramo uzeti u obzir i predstojeće izazove te riješiti probleme istaknute ovom europskom građanskom inicijativom. To podrazumijeva nastavak dijaloga koji su potaknuli građani te osluškivanje očekivanja potrošača i drugih dionika koja se tiču zakonodavstva EU-a u pogledu vode za piće u budućnosti.

Potpredsjednik Komisije i povjerenik za međuinstitucijske odnose i upravu, Maroš Šefčović, koji je bio odgovoran za stvaranje okvira za europsku građansku inicijativu, rekao je sljedeće: „Zaključak ove prve uspješne europske građanske inicijative prema kojem je Komisija utvrdila svoje daljnje korake bio je tek početak procesa. Sada počinjemo ispunjavati svoja obećanja. To je dodatni dokaz stvarnog učinka europske građanske inicijative na europski postupak donošenja odluka.”

Savjetovanje bi nam trebalo pomoći da bolje shvatimo stajališta građana i dionika u pogledu potrebe za mjerama, i njihovom mogućem rasponu, koje bi se mogle provesti u svrhu poboljšanja opskrbe visokokvalitetnom vodom za piće. Pitanja obuhvaćaju područja poput trenutačne razine kvalitete vode za piće, glavnih opasnosti za vodu za piće, potreba građana za informacijama i eventualnih dodatnih mjera koje bi se mogle poduzeti na razini EU-a.

Savjetovanje, koje je dostupno ovdje, otvoreno je do 23. rujna 2014. Rezultati će pridonijeti procesu razmatranja potencijalnih poboljšanja Direktive EU-a o vodi za piće.

Uz javnu raspravu Komisija će uskoro pokrenuti i strukturirani dijalog među dionicima u pogledu transparentnosti vodnog sektora. To je još jedna mjera proizašla iz europske građanske inicijative. Više informacija bit će dostupno putem http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/finalised/answered.

Kontekst

Cilj Direktive o vodi za piće zaštita je ljudskog zdravlja od štetnih učinaka zagađivanja vode namijenjene za piće osiguravanjem njezine zdravstvene ispravnosti i čistoće. Općenito govoreći, kvaliteta vode za piće u EU-u je dobra, a razina provedbe Direktive vrlo je visoka. Države članice moraju poduzeti mjere kojima bi se osiguralo postizanje tih ciljeva, pri čemu se njima ne smije pogoršati kvaliteta vode za piće.

Poveznica na javnu raspravu

http://ec.europa.eu/environment/consultations/water_drink_en.htm

Dodatne informacije

Više informacija o razini provedbe i područjima posebne pozornosti, poput kvalitete vode za piće u područjima gdje su zalihe vode niske, dostupno je u objedinjenom izvješću Komisije o kvaliteti vode za piće u EU-u u kojem se razmatraju izvješća država članica za razdoblje 2008. – 2010.

http://ec.europa.eu/environment/water/water-drink/reporting_en.html

Kontakti:

Za tisak:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Andreja Skerl (+32 2 295 14 45)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-­poštom


Side Bar