Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. június 18.

Éghajlat-politika: 44 millió euró új projektekre

A mai napon az Európai Bizottság közzétette az első pályázati felhívásokat annak az új finanszírozási programnak a keretében, mely éghajlat-politikai projektek támogatására irányul. A LIFE program „Éghajlat-politika” elnevezésű alprogramja 44,26 millió eurót biztosít 2014-ben arra a célra, hogy a szakemberek Európa-szerte innovatív megoldásokat dolgozzanak ki és léptessenek életbe az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezelésére.

Connie Hedegaard, a Bizottság éghajlat-politikáért felelős tagja kijelentette: „Az éghajlat-politikát szolgáló új LIFE program minden korábbinál több pénzt biztosít Európa-szerte innovatív klímaprojektek finanszírozására. Ez segíteni fogja a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő csúcstechnológiák kifejlesztését, és a már most is alkalmazott éghajlatvédelmi megoldások elterjedését. A forrásoknak köszönhetően az EU könnyebben fogja tudni megvalósítani az éghajlat-politika terén teljesítendő jogalkotási és szakpolitikai céljait. A ma közzétett felhívásokra kísérleti, demonstrációs, illetve ún. bevált gyakorlati – azaz követésre érdemes módszereket alkalmazó – projektekkel lehet pályázni."

Az „Éghajlat-politika” alprogram az EU 2014 és 2020 közötti időszakra szóló LIFE programjába illeszkedik, és a következő hét év folyamán összesen 864 millió eurót fordít majd éghajlat-politikai projektek finanszírozására. Ezen túlmenően az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kezdeményezésekkel kapcsolatos kommunikációt, együttműködést és ismeretterjesztést is támogatja.

Az érdekelt szervezeteknek azt tanácsoljuk, hogy a lehető legkorábban kezdjék meg a projekt-előkészítő munkát: dolgozzák ki projektötleteiket, hozzanak létre partnerséget más érdekelt felekkel, és keressenek kiegészítő finanszírozási lehetőségeket. Különösen üdvözlendő lenne, ha a felhívásra minél több olyan pályázat érkezne be, mely transznacionális projektek megvalósítására irányul, mivel a határokon átívelő együttműködés elengedhetetlenül fontos az uniós éghajlatvédelmi célok megvalósításához.

A jelentkezési határidő 2014. október 16. A LIFE program keretében legközelebb majd olyan nonprofit szervezetek pályázhatnak támogatásra, amelyek éghajlat-politikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, és tevékenységüket európai szinten fejtik ki. Ezeket az ajánlati felhívásokat idén ősszel fogja közzétenni a Bizottság.

Háttér-információk

Az Európai Unió 1992-ben hívta életre a LIFE támogatási programot, mely indulása óta több mint 4000 projektet részesített társfinanszírozásban. Az uniós környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program a 2014–2020-as időszakra szól. Futamideje két programozási időszakot ível át: az első 2014-től 2017-ig, a második 2018-tól 2020-ig tart. Az első programozási időszakban 449,2 milliót tesz ki az éghajlat-politikai célokra előirányzott finanszírozás összege. Ebből 44,26 millió euró vehető igénybe a 2014. évi pályázati felhívások keretében.

Ez az összeg részét képezi a 2014–2020-as uniós költségvetésből éghajlat-politikai tevékenységekre biztosított támogatásoknak. A LIFE program „Éghajlat-politika” elnevezésű alprogramja több projekt finanszírozására nyújt majd lehetőséget magánforrások mobilizálása révén, melynek eszközét a helyi bankok által nyújtott hitelek és garanciák jelentik.

További információk

A pályázati felhívások részletes ismertetése

http://ec.europa.eu/clima/policies/budget/life/index_en.htmLIFE – Éghajlat-politika 

A LIFE programot ismertető webhely kezdőlapja

Kapcsolattartók:

Sajtókapcsolat:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Mirna Bratoz (+32 2 298 72 78)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct – a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e­mailben


Side Bar