Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 18. lipnja 2014.

Klima: 44 milijuna eura namijenjeno projektima za očuvanje klime u okviru prvog poziva za podnošenje prijedloga

Europska komisija danas je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga u okviru novog programa financiranja projekata za očuvanje klime. Iz potprograma za klimatsku politiku u okviru programa LIFE tijekom 2014. osigurat će se 44,26 milijuna eura za razvoj i provedbu inovativnih rješenja za izazove koje donose klimatske promjene širom Europe.

Povjerenica za klimatsku politiku Connie Hedegaard izjavila je: „U okviru novog programa LIFE za klimatsku politiku inovativnim projektima za očuvanje klime iz cijele Europe namijenjeno je više sredstava no ikad prije. To će pridonijeti uvođenju najsuvremenijih niskougljičnih tehnologija te ojačati postojeća klimatska rješenja. Ta su sredstva također namijenjena ostvarenju ciljeva utvrđenih zakonodavstvom EU-a o očuvanju klime te ciljeva politika. Današnji poziv za podnošenje prijedloga odnosi se na pilot-projekte, demonstracijske projekte i projekte za razmjenu najbolje prakse”.

U okviru ovog potprograma LIFE-a 2014.– 2020. tijekom sljedećih sedam godina osigurat će se 864 milijuna eura za klimatsko djelovanje. Njime će se također podupirati poboljšanje komunikacije, suradnje i širenja informacija o aktivnostima za ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu tim promjenama.

Zainteresirane organizacije potiču se da poduzmu pripremne korake što je prije moguće razvijanjem ideja za projekte, stvaranjem partnerstava s relevantnim dionicima i određivanjem dodatne financijske potpore. Naročito se potiču transnacionalni projekti s obzirom na neophodnost prekogranične suradnje za ostvarenje klimatskih ciljeva EU-a.

Rok za prijavu istječe 16. listopada 2014. Sljedeći poziv za podnošenje prijedloga u okviru programa LIFE koji će se objaviti ove jeseni odnosi se na bespovratna sredstva za poslovanje namijenjena neprofitnim organizacijama koje se bave pitanjima očuvanja klime i okoliša na europskoj razini.

Kontekst

LIFE je program EU-a za financiranje iz kojeg je od 1992. sufinancirano više od 4000 projekata. Program LIFE za zaštitu okoliša i klimatsku politiku za razdoblje od 2014. do 2020. podijeljen je u dva programska razdoblja: 2014. – 2017. i 2018. – 2020. Za prvo razdoblje izdvojena su sredstva u iznosu od 449,2 milijuna eura za borbu protiv klimatskih promjena, od čega je 44,26 milijuna eura dostupno u okviru poziva za podnošenje prijedloga iz 2014.

To je financiranje dio potpore klimatskim aktivnostima u okviru proračuna EU-a za razdoblje 2014. – 2020. Potprogramom LIFE-a za klimatsku politiku u budućnosti će se financirati još više projekata uključivanjem privatnih financijskih sredstava u obliku zajmova i jamstava koja će plasirati lokalne banke.

Dodatne informacije

Pojedinosti o pozivu za podnošenje prijedloga

Potprogram LIFE-a za klimatsku politiku 

Početna stranica programa LIFE

Kontakti:

Za novinare:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Mirna Bratoz (+32 2 298 72 78)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e–poštom


Side Bar