Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. június 17.

Foglalkoztatás: az új európai készségútlevél megkönnyíti a munkavállalást a vendéglátó ágazatban

Az Európai Bizottság ma útjára indította az európai vendéglátói készségútlevelet, mely azt a célt szolgálja, hogy az európai álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találjanak a vendéglátásban és az idegenforgalomban. A készségútlevél segít a munkaerő-közvetítésnél fennálló nyelvi akadályok kiiktatásában, és megkönnyíti a vállalkozásoknak Európa-szerte, hogy összehasonlítsák az állásra jelentkezők képesítését és készségeit. Az uniós munkaerő-közvetítő portálon, az EURES-en megtalálható készségútlevél az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, és hamarosan más ágazatokban is bevezetésre kerül.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos kijelentette: „A vendéglátói készségútlevél fontos eszköze annak, hogy elősegítsük az európai munkavállalók, különösen a fiatalok mobilitását ebben a nagy növekedési potenciállal rendelkező gazdasági szektorban. A kezdeményezés emellett jól szemlélteti, hogy a munkavállalók és a munkaadók közötti szociális párbeszéd milyen eredményekre képes. Azon vagyunk, hogy ez a fajta együttműködés a munkaerőpiac más területein is meghozza a gyümölcsét.”

Készségútlevélre vonatkozó kezdeményezését a Bizottság a vendéglátóiparban tevékeny munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel, a szállodákat, éttermeket, kávézókat és hasonló létesítményeket egybefogó HOTREC és az élelmiszeripari, mezőgazdasági és idegenforgalmi szakszervezetek európai szövetsége, az EFFAT együttműködésével valósította meg.

A készségútlevélben a munkavállalók jól áttekinthető, rendszerezett formában feltüntethetik mindazokat a készségeket és kompetenciákat, amelyekre tanulmányaik, szakmai képzésük, illetve előző munkahelyeiken szert tettek. Az európai készségútlevél kiegészíti a hagyományos szakmai önéletrajzot és lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy a nyelvi akadályok kiküszöbölésével rátaláljanak az elvárásaiknak leginkább megfelelő jelentkezőkre. Ezért fontos eszköze annak, hogy EU-szinten egymáshoz igazítsuk a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot.

A vendéglátói készségútlevél az első azoknak a hasonló kezdeményezéseknek a sorában, melyeket a Bizottság bevezetni készül azokban a gazdasági ágazatokban, ahol a munkavállalói mobilitás a leginkább jellemző. A Bizottság kiemelt célként kezeli, hogy a lehető legjobban elősegítse a mobilitást az európai munkaerőpiacon, hiszen ez az egyik legjobb módja a foglalkoztatás fellendítésének, és partnereivel vállvetve törekedni fog a készségútlevél mielőbbi bevezetésére más fontos gazdasági ágazatokban is.

Háttér-információk

2014 áprilisában a 25 év alatti fiatalok közül több mint öt millióan voltak állástalanok az EU-ban, az ifjúsági munkanélküliségi ráta pedig 22,5 százalékot tett ki. Ezért nagyon fontos, hogy a mobilitás és a fiatalok foglalkoztatása szempontjából legjelentősebb ágazatokban, így például a vendéglátói és az idegenforgalmi ágazatban minden eszközzel segítsük, hogy a munkaadók és az álláskeresők egymásra találjanak.

Egy 2013 végi európai tanulmány szerint a vendéglátóipar kulcsfontosságú a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés szempontjából: kiemelt szerepet játszik az ifjúsági munkanélküliség visszaszorításában és jelentős kihatást gyakorol más ágazatokra is. Ezeket a megállapításokat a munkaerő-piaci statisztikák is alátámasztják: ezek szerint a 2000 és 2010 közötti időszakban a foglalkoztatás a vendéglátásban 2,9 százalékkal nőtt (ami nem kevesebb mint 2,5 millió új állást jelent), míg ehhez képest a gazdaság egészében a foglalkoztatás mértéke átlagosan 0,7 százalékkal nőtt.

A vendéglátói készségútlevél ismertségének növelése és népszerűsítése érdekében a Bizottság, a HOTREC, az EFFAT és az EURES 2014. június 23–27. között tematikus hetet rendez. Az eseménysorozat alkalmával, amely a partnerek közösségi oldalain figyelemmel követhető lesz, a vendéglátó-ipari és idegenforgalmi vállalkozások, valamint a szektorban elhelyezkedni kívánó álláskeresők részletesen tájékozódhatnak az új eszközről.

További információk

Tájékoztató kisfilm a vendéglátói készségútlevélről

Oktatóanyag munkaadóknak a vendéglátói készségútlevélről

Oktatóanyag álláskeresőknek a vendéglátói készségútlevélről

Az EURES-szel kapcsolatban

EURES Fact sheet 

EFFAT Fact sheet 

HOTREC Fact sheet

Andor László honlapja

Kövesse Andor László biztos bejegyzéseit a Twitteren

Iratkozzon fel az Európai Bizottság foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással foglalkozó ingyenes elektronikus hírlevelére!

Kapcsolattartók:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar