Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 13 iunie 2014

Siguranța alimentelor: 35 de ani de protecție a sănătății umane și animale

Europa se bazează, mai mult ca niciodată, pe sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed), pentru a se asigura că alimentele noastre respectă unele dintre cele mai înalte standarde de siguranță alimentară din lume. Pe lângă rolul său principal de a garanta siguranța alimentară de la crearea sa cu 35 de ani în urmă, un raport anual pentru 2013 arată că RASFF este un instrument esențial în trasabilitatea și retragerea produselor în cazul constatării unei fraude.

Dl Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, a declarat: „RASFF este în momentul de față un instrument vital pentru a reacționa în fața riscurilor legate de siguranța alimentelor în UE, deoarece schimbul de informații se face rapid pentru a-i proteja pe consumatorii europeni. Scandalul cărnii de cal a ilustrat sistemul RASFF în acțiune, care a făcut posibile identificarea sursei produselor alimentare contaminate cu carne de cal și retragerea acestora de pe piață”. În concluzie: „Astăzi ne apropiem de consumatorii europeni prin intermediul unui instrument online inovator — noul RASFF consumers' portal — care le oferă acestora acces la informații cu privire la notificările rechemărilor și la avertizările publice de către autoritățile sanitare publice și operatorii economici dintr-o anumită țară din UE.”

Rezultate generale

Raportul anual publicat astăzi acoperă perioada de raportare 2013, în care un total de 3 205 de notificări au fost transmise prin intermediul RASFF, din care 596 au fost clasificate ca alertă, 442 ca informații pentru follow-up, 705 ca informări generale și 1 462 ca notificări de respingere la frontieră. Aceste notificări inițiale au dat naștere la 5 158 de notificări de urmărire, reprezentând în medie aproximativ 1,6 rapoarte de urmărire per notificare inițială. Notificările de urmărire pot duce la o serie de acțiuni, cum ar fi rechemarea, retragerea, recuperarea și distrugerea produselor alimentare. Comparativ cu 2012, numărul total de notificări transmise prin intermediul RASFF în 2013 a scăzut cu 9 %.

Dintre principalele evenimente semnalate amintim focarele de toxiinfecție alimentară, datorită prezenței virusului hepatitei A constatat în amestecuri de bace și căpșuni, reacțiile adverse cauzate de suplimentele alimentare cu ingrediente potențial periculoase, contaminarea anumitor cărnuri cu E. coli producătoare de toxină Shiga și reziduurile de pesticide pe produsele vegetale.

Originea notificărilor

Din 3 205 de notificări transmise prin RASFF în 2013, marea majoritate (2 710, 84,6 %) se refereau la produse alimentare, 272 se refereau la furaje (8,5 %) și 223 (6,9 %) de notificări au vizat materialele care intră în contact cu alimentele.

Alte evenimente: lupta împotriva fraudei alimentare

Deși în cadrul scandalului legat de carnea de cal nu au fost identificate riscuri pentru siguranța alimentară, sistemul RASFF s-a dovedit a avea un rol esențial în garantarea faptului că toate informațiile referitoare la produsele alimentare contaminate au fost rapid partajate. Începând cu primul semestru al anului 2013, acest lucru a ajutat statele membre ale UE să își accelereze investigațiile și să construiască o imagine mai cuprinzătoare care să le permită urmărirea fraudei până la sursă.

Următoarele etape

Contextul actual indică faptul că există o nevoie tot mai mare de a face schimb de informații cu privire la cazurile de fraudă transfrontalieră în domeniul alimentar, care devin din ce în ce mai complexe.

Comisia dezvoltă în prezent un sistem informatic pentru combaterea fraudei alimentare, inspirat de RASFF, care va sta la baza recent createi Rețele UE împotriva fraudei alimentare. Acest sistem informatic va oferi o platformă pentru cooperarea administrativă transfrontalieră între autoritățile naționale, pentru a schimba rapid informații cu privire la activități frauduloase și înșelătoare în sectorul alimentar și pentru a putea urmări aceste activități la nivel transfrontalier.

Context

Lansat în urmă cu 35 ani, ca o rețea care facilitează fluxul transfrontalier de informații între membrii săi și joacă un rol esențial în asigurarea unui nivel ridicat de siguranță alimentară pentru cetățenii Europei, RASFF a parcurs un drum lung de la începuturile sale modeste.

Rețeaua RASFF permite un schimb rapid de informații între statele membre și Comisie în momentul în care se detectează riscuri pentru sănătatea publică în lanțul alimentar și furajer. Toți membrii RASFF (UE-28, Comisia, EFSA, Autoritatea AELS de Supraveghere, Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția) asigură un serviciu nonstop pentru a garanta că notificările urgente sunt trimise, primite și soluționate în mod colectiv și eficient. Datorită RASFF s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranța alimentară înainte ca ele să cauzeze probleme consumatorilor europeni.

Pentru mai multe informații:

Informații suplimentare referitoare la RASFF:

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/index_en.htm

Cel mai recent raport RASFF și materiale vizuale:

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/reports_publications/index_en.htm

Portalul RASFF pentru consumatori:

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/for_consumers/index_en.htm

Urmăriți-ne pe Twitter:

@EU_Consumer

Persoane de contact:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail


Side Bar