Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. június 13.

Élelmiszer-biztonság: 35 éve az emberek és az állatok egészségének védelméért

Európa minden eddiginél jobban rá van utalva élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerére (RASFF-rendszer), amely azt hivatott biztosítani, hogy élelmiszereink megfeleljenek a világ egyik legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásrendszerének. Amint az a 2013-as éves RASFF-jelentésből is kitűnik, ez a 35 évvel ezelőtt létrehozott rendszer fő feladata mellett – az élelmiszer-biztonság szavatolása – fontos szerepet tölt be a hamisított termékek visszakövetésében és piacról történő kivonásában.

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa a következőket mondta: „A RASFF-rendszer elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy az Unióban kezelni tudjuk az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kockázatokat, mivel gyors információcserét tesz lehetővé az európai fogyasztók védelme érdekében. A lóhúsbotrány kiválóan szemléltette, miként működik a RASFF-rendszer. Az illegálisan lóhúst tartalmazó termékeket egészen a forrásig vissza lehetett követni és ki lehetett vonni a piacról.” A biztos így zárta nyilatkozatát: „Egy innovatív online eszköz – a RASFF fogyasztói portál – révén mára még közelebb kerültünk a fogyasztókhoz, akik e portálon tájékozódhatnak egy adott uniós ország közegészségügyi hatóságainak és vállalkozásainak visszavonásokról szóló értesítéseiről és nyilvános figyelmeztetéseiről”.

Eredmények

A mostani éves jelentés a 2013-as jelentéstételi időszakra terjed ki, amikor is összességében 3205 eredeti értesítést juttattak el a RASFF-rendszeren keresztül. Ezek közül 596 értesítést riasztásként soroltak be, 442-t további nyomon követésre vonatkozó tájékoztatásként, 705-öt tudomásul vételre vonatkozó tájékoztatásként, egyet pedig határátkelőhelyen történt visszafordításról szóló értesítésként. Ezeket az eredeti értesítéseket 5158 kiegészítő értesítés követte, ami egy eredeti értesítésre nézve átlagosan 1,6 kiegészítő értesítést jelent. A kiegészítő értesítések egy sor intézkedéshez vezethetnek, többek között az élelmiszerek visszahívását, piacról történő visszavonását, lefoglalását és megsemmisítését vonhatják maguk után. A 2012. évhez képest a RASFF-rendszeren keresztül 2013 folyamán küldött értesítések száma 9%-kal csökkent.

A legfontosabb problémák közé tartoztak a bogyós gyümölcskeverékekben és az eperben talált hepatitis A-vírus okozta, élelmiszer eredetű megbetegedések, a potenciálisan veszélyes összetevőket tartalmazó élelmiszer-kiegészítők által kiváltott mellékhatások, a Shiga-toxint termelő E. coli (STEC) baktérium húsokban való előfordulása, valamint a növényi termékeken található növényvédőszer-maradványok.

Mire vonatkoznak az értesítések?

A RASFF-rendszeren keresztül 2013 folyamán eljuttatott 3205 eredeti értesítés túlnyomó többsége (2710, azaz 84,6%) élelmiszerekre, 272 (azaz 8,5%) takarmányokra, 223 értesítés (6,9%) pedig élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozott.

Egyéb esetek: élelmiszercsalás elleni intézkedések

Noha nem állt fenn élelmiszerbiztonsági kockázat, a RASFF-rendszer mégis hatékony eszköznek bizonyult, biztosítva az illegálisan lóhúst tartalmazó termékekkel kapcsolatos valamennyi információ gyors cseréjét. Ennek köszönhetően a tagállamok 2013 első felében, illetve azt követően is felgyorsíthatták nyomozásaikat, és átfogóbb képet tudtak alkotni a helyzetről, ami lehetővé tette a csalás visszakövetését egészen a kiindulópontig.

A következő lépések

Minden jel arra mutat, hogy egyre nagyobb szükség van a több országot is érintő, egyre összetettebbé váló élelmiszercsalásokra vonatkozó információk cseréjére.

A Bizottság most egy, a RASFF-rendszer mintájára épülő élelmiszercsalás-ellenes informatikai rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely a nemrégiben létrehozott európai élelmiszercsalás elleni hálózat munkáját támogatja majd. Ez az IT-rendszer platformot fog biztosítani a nemzeti hatóságok határon átnyúló igazgatási együttműködésére annak érdekében, hogy azok az élelmiszer-ipari ágazatban előforduló megtévesztő és csalárd tevékenységekre vonatkozó információkat gyorsan továbbítani tudják egymásnak, és a határokon átnyúlva is nyomon tudják követni őket.

Háttér-információk

A RASFF-hálózat, amely megkönnyíti a határokon átnyúló információáramlást a rendszerhez tartozó tagok között, valamint kulcsfontosságú szerepet játszik annak biztosításában, hogy az európai polgárok magas szintű élelmiszerbiztonságot élvezhessenek, a 35 évvel ezelőtti szerény kezdetek óta hosszú utat tett meg.

A RASFF-hálózat gyors információmegosztást tesz lehetővé a tagállamok és a Bizottság között abban az esetben, ha az élelmiszer- és takarmányláncban a közegészséget veszélyeztető kockázatokat mutatnak ki. A RASFF valamennyi tagja (azaz a 28 tagú EU, a Bizottság, az EFSA, az EFTA Felügyeleti Hatóság, valamint Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc) nonstop szolgálatot tart fent annak érdekében, hogy a sürgős értesítéseket a lehető leghamarabb elküldjék és megkapják, valamint együttesen és hatékonyan lépjenek fel. A RASFF-rendszernek köszönhetően számos élelmiszer-biztonsági kockázatot sikerült még azelőtt elhárítani, hogy a fogyasztóknak kára származhatott volna belőlük.

További információ:

További információk a RASFF-rendszerről:

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/index_hu.htm

A legfrisebb RASFF-jelentés és vizuális anyagok:

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/reports_publications/index_hu.htm

RASFF fogyasztói portál:

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/for_consumers/index_hu.htm

Kövesse a témát a Twitteren:

@EU_Consumer

Kapcsolattartás:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar