Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 12. junija 2014

EU začela kampanjo za boj proti spolnemu nasilju nad mladoletniki med svetovnim prvenstvom v nogometu

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je danes začel novo kampanjo za povečanje ozaveščenosti o spolnem izkoriščanju mladoletnikov v Braziliji med svetovnim prvenstvom v nogometu.

Kampanjo „Ne zatiskajte si oči“ (v portugalščini „Não Desvie o Olhar“) podpirajo znani brazilski nogometaši, med drugimi Kaká in Juninho Pernambucano. Namenjena je brazilskim in tujim udeležencem svetovnega prvenstva v nogometu Brazilija 2014 za povečanje ozaveščenosti, da je spolno izkoriščanje kaznivo dejanje.

Projekt vključuje organizacijo izobraževalnih seminarjev za vodje v javnem sektorju in razprave na to temo v vseh mestih, ki bodo gostila tekme svetovnega prvenstva, pa tudi večjo podporo boju proti spolnemu izkoriščanju ter ozaveščanje žrtev o njihovih pravicah. Vključuje široko promocijo telefonske linije „Pokličite 100“, ki vsem pričam spolnega izkoriščanja mladoletnikov omogoča obveščanje pristojnih organov.

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs je povedal: „Brazilija je z vidika razvoja dokaz neverjetne zgodbe o uspehu, saj je revščini v 10 letih uspelo ubežati približno 40 milijonom ljudi. Kljub temu so nekateri deli družbe še vedno prikrajšani za človekove pravice, ki se nam zdijo samoumevne. EU se je tega problema lotila v okviru ključnih projektov v 12 mestih, ki gostijo tekme svetovnega prvenstva. Ti vključujejo spodbujanje pravic mladih v barakarskih naseljih v Riu, pomoč avtohtonim skupnostim v mestu Cuiaba in zaščito najrevnejših delavcev v São Paulu.“

Mednarodna kampanja „Ne zatiskajte si oči“, ki jo organizira delegacija EU v Braziliji, poteka v več kot 15 državah z mrežo ECPAT (mednarodna organizacija za odpravo otroške prostitucije, otroške pornografije in trgovine z otroki). Župani 12 mest, ki gostijo tekme svetovnega prvenstva, so pozdravili kampanjo z željo po nadaljnjem izboljšanju zaščite otrok in mladostnikov med svetovnim prvenstvom v nogometu 2014 in drugimi pomembnimi dogodki, kot so olimpijske igre leta 2016, ki jih bo prav tako gostila Brazilija.

Ozadje

Človekove pravice so eno od glavnih področij dejavnosti EU v Braziliji. EU zato v 12 mestih, ki gostijo tekme svetovnega prvenstva, izvaja ključne projekte na tem področju.

Ti vključujejo:

  • projekt za zaščito žensk pred nasiljem v zvezni državi Paraíba (južno od mesta Natal) – pomoč pri njihovem vključevanju v zakonodajno odločanje in usposabljanje na področju vprašanj, povezanih z nasiljem, spolom, raso in političnim udejstvovanjem. V projektu med drugim sodelujejo kmetice, avtohtone skupine in žene zbiralcev recikliranih odpadkov na območju;

  • nov program za zaščito pravic otrok in mladostnikov v Salvadorju, s katerim se želi opozoriti na probleme nasilja v družini, spolnih zlorab, maltretiranja, tatvin in trgovanja z drogami na tem območju. Projekt bo 1 120 otrokom in mladostnikom zagotovil dnevno oskrbo ali prebivališče ter povečal ozaveščenost več kot 15 000 prebivalcev o hudih posledicah spolnega izkoriščanja in nasilja nad mladimi žrtvami;

  • projekt za zagotavljanje pravne pomoči avtohtonima ljudstvoma Xingu v mestu Cuiaba in na drugih območjih zvezne države Mato Grosso ter Quilombola v dolini Ribeira v São Paulu, da bosta lažje branila svoje ozemeljske pravice. Skupnosti ljudstva Quilombola se soočajo z nepriznavanjem njihovih teritorialnih pravic in njihove identitete kot skupnosti. Ta projekt sledi pravnim ukrepom, ki ogrožajo pravice avtohtonih ljudstev do njihovih tradicionalnih teritorijev, ter jih obvešča o novostih na tem področju (npr. o sporih zaradi že odobrenih mej).

Komisija je med letoma 2007 in 2013 Braziliji namenila 61 milijonov evrov za razvoj odnosov med EU in Brazilijo (npr. na področjih trgovine, človekovih pravic, gospodarskega in socialnega razvoja ter okolja).

Med letoma 2014 in 2020 bo Komisija Braziliji namenila dodatnih 7,5 milijona evrov za razvoj odnosov med EU in Brazilijo (za visokošolsko izobraževanje v okviru programa Erasmus Mundus in projekt sektorskih dialogov, ki med drugim vključuje tematiko človekovih pravic, okolja, znanosti in tehnologije).

Novi instrument partnerstva s projekti v pripravi bo prav tako prispeval k obstoječim projektom z novimi sredstvi za sodelovanje z Brazilijo na več področjih, med katerimi so podnebne spremembe, obnovljivi viri energije, javna diplomacija ter spodbujanje trgovine in naložb.

Več informacij

Kot del kampanje svetovnega prvenstva bo na voljo več informativnih listov – po eden za vsako mesto gostitelja – o ključnih projektih EU o človekovih pravicah.

Povezava na informativne liste

http://www.eidhr.eu/side-panels/what-s-on/events/eidhr-campaign-world-cup-2014/fact-sheets/fact-sheets?LANG=sl

Na voljo bo tudi pet videoposnetkov o projektih iz mest, ki bodo gostila četrtfinalne, polfinalne in finalne tekme, in sicer na:

http://www.eidhr.eu/events/eidhr-campaign-world-cup-2014?LANG=sl

spletišču evropskega komisarja za razvoj Andrisa Piebalgsa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

spletišču GD za razvoj in sodelovanje – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_sl.htm

Kontakti:

Alexandre Polack (+32 22990677)

Maria Sanchez Aponte (+32 22981035)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 80067891011 ali po elektronski pošti


Side Bar