Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 12. lipnja 2014.

EU pokreće kampanju za suzbijanje seksualnog nasilja nad maloljetnicima tijekom Svjetskoga kupa

Predsjednik Europske komisije, José Manuel Barroso, danas je pokrenuo novu kampanju s ciljem podizanja svijesti o seksualnom iskorištavanju maloljetnika u Brazilu tijekom Svjetskoga kupa.

Kampanju „Ne okrećite glavu” (ili “Não Desvie o Olhar” na portugalskom) podržavaju poznati brazilski nogometaši, primjerice Kaká i Juninho Pernambucano, a usmjerena je prema Brazilcima i strancima koji dolaze na Svjetski kup 2014. kako bi se podigla svijest o činjenici da je seksualno iskorištavanje zločin.

Projekt obuhvaća seminare za obuku rukovoditelja u javnom sektoru i debate o toj temi u svakom gradu domaćinu utakmica Svjetskoga kupa te pojačanu potporu u borbi protiv seksualnog iskorištavanja i u osvještavanju žrtava o njihovim pravima. To uključuje i široku promidžbu dežurnog telefona „Nazovi 100” kako bi svatko tko bude svjedokom seksualnog iskorištavanja maloljetnika to mogao prijaviti.

Povjerenik za razvoj, Andris Piebalgs izjavio je: "Brazil je nevjerojatan primjer u smislu razvoja, s obzirom na činjenicu da je u 10 godina oko 40 milijuna njegovih stanovnika izašlo iz siromaštva. No, neki članovi društva još uvijek ne uživaju ljudska prava koja mi uzimamo zdravo za gotovo. Europska unija je u 12 gradova domaćina Svjetskoga kupa radila na ključnim projektima iz tog područja, poput podupiranja prava mladih u favelama u Riju, osnaživanja autohtonih zajednica u gradu Cuiabi ili zaštite najsiromašnijih radnika u São Paulu.

Međunarodna kampanja „Ne okrećite glavu”, koju organizira predstavništvo EU-a u Brazilu, provodi se u više od 15 zemalja u kojima djeluje mreža ECPAT (kampanja za okončanje dječje prostitucije, dječje pornografije i trgovine djecom u seksualne svrhe). Gradonačelnici svih 12 gradova domaćina Svjetskoga kupa prihvatili su kampanju kako bi dodatno poboljšali zaštitu djece i mladih tijekom Svjetskoga kupa 2014. i drugih značajnih događaja, poput Olimpijskih igara 2016., koje će se također održati u Brazilu.

Kontekst

Ljudska prava jedno su od glavnih područja rada EU-a u Brazilu. EU upravlja ključnim projektima iz tog područja u 12 gradova domaćina Svjetskoga kupa.

To uključuje:

  • Projekt za zaštitu žena od nasilja u saveznoj državi Paraíbi (južno od države u kojoj se nalazi grad Natal), u okviru kojeg se ženama pomaže da se uključe u postupak donošenja pravnih odluka te im se omogućuje obuka iz područja problematike nasilja, roda, rase i političkog djelovanja. Projektom su obuhvaćene žene koje rade u poljoprivredi, autohtone skupine i supruge lokalnih sakupljača recikliranog otpada.

  • Novi projekt za zaštitu prava djece i mladih u gradu Salvadoru, s ciljem naglašavanja problema obiteljskog nasilja, seksualnog zlostavljanja, maltretiranja, krađe i trgovine drogom na tom području. Tim projektom osigurat će se dnevna skrb ili stambeni prostor za 1 120 djece i mladih te će se podići svijest više od 15 000 građana o dramatičnim posljedicama seksualnog iskorištavanja i nasilja nad mladim žrtvama.

  • Projekt putem kojeg se pruža pravna pomoć autohtonim narodima Xingu u Cuiabi i drugim područjima savezne države Mato Grosso, te zajednicama Quilombos u dolini Ribeiri, u São Paulu, kako bi mogli zaštititi svoja prava na teritorij. Zajednice naroda Quilombos suočavaju se s problemima nepriznavanja njihovih prava na teritorij i njihovog identiteta kao zajednice. Putem ovog projekta prate se pravne radnje kojima se ugrožava pravo autohtonih naroda na njihov tradicionalni teritorij te ih se obavješćuje o novostima (poput sporova o već odobrenim granicama).

Između 2007. i 2013. Europska komisija dodijelila je Brazilu 61 milijun eura za razvoj odnosa između EU-a i Brazila (npr. u području trgovine, ljudskih prava, gospodarskog i socijalnog razvoja i okoliša).

Između 2014. i 2020. Europska komisija Brazilu će dodijeliti 7,5 milijuna eura za razvoj odnosa između EU-a i Brazila (u području visokog obrazovanja programom Erasmus Mundus i projektom Sektorski dijalozi, koji, između ostalog, uključuje teme poput ljudskih prava, okoliša te znanosti i tehnologije).

Putem novog instrumenta za partnerstvo, za koji su projekti u pripremi, također će se pridonijeti novim sredstvima za suradnju s Brazilom u nekoliko sektora, kao što su, između ostalih, klimatske promjene, obnovljiva energija, javna diplomacija i promicanje trgovine i ulaganja.

Dodatne informacije

U okviru kampanje Svjetskoga kupa bit će dostupan niz informativnih članaka – po jedan za svaki grad domaćin – o ključnim projektima EU-a o ljudskim pravima.

Poveznica na informativne članke:

http://www.eidhr.eu/side-panels/what-s-on/events/eidhr-campaign-world-cup-2014/fact-sheets

Pet videozapisa koji se temelje na projektima u gradovima u kojima će biti održane utakmice finala, polufinala i četvrtfinala također će biti dostupno na:

http://www.eidhr.eu/events/eidhr-campaign-world-cup-2014

web-mjesto europskog povjerenika za razvoj, Andrisa Piebalgsa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

web-mjesto Glavne uprave za razvoj i suradnju – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Kontakti:

Alexandre Polack (+32 2 299 06 77)

Maria Sanchez Aponte (+32 2 298 10 35)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar