Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 10. lipnja 2014.

Zabilježite sljedeće datume: Europski tjedan programiranja od 11. do 17. listopada 2014. Oživite svoje ideje #programiranjem

Od 11. do 17. listopada 2014. održat će se po drugi put Europski tjedan programiranja.

Milijuni djece, roditelja, nastavnika, poduzetnika i kreatora politike okupit će se u masovnim događanjima i učionicama kako bi naučili programirati i stekli vještine u tom području.

Glavna je zamisao učiniti programiranje transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju.

Posjetite web-mjesto http://codeweek.eu kako biste saznali više i pronašli najbliže događanje

Riječ je o civilnoj inicijativi mladih savjetnika potpredsjednice Europske komisije Neelie KROES, koja je privukla potporu pokreta za poticanje programiranja i obrazovanja, kao što su CoderDojo i RailsGirls te velikih tehnoloških poduzeća i poduzeća u području IT-a koja pomažu upoznati milijune djece s programiranjem, primjerice radionicama na kojima se sudionici mogu okušati u programiranju, razvijanjem modula učenja i potporom za izobrazbu učitelja. Poduzeća kao što su Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global i Facebook podupiru Europski tjedan programiranja, uglavnom u okviru svojih obveza prema Velikoj koaliciji za digitalna radna mjesta

Neelie Kroes izjavila je: „Naši su životi danas digitalni, stoga su posebno mlađim generacijama potrebne digitalne vještine poput programiranja. U bliskoj budućnosti ono će biti ključno za stjecanje dobrih poslova i neophodno za osnivanje poduzeća.

Alja Isaković, iz Slovenije, koja je jedan od organizatora Europskog tjedna programiranja, kaže: „Tehnologija oblikuje naše živote i ne bismo smjeli dopustiti da manjina odlučuje o tome u koje se svrhe koristimo tehnologijom i na koji način. Svi mi možemo više nego samo koristiti se gumbima „Podijeli” i „Sviđa mi se”. Programiranjem možete oživjeti svoje ideje, stvarati i graditi stvari koje će druge obradovati.”

Kako možete sudjelovati u Europskom tjednu programiranja?

Djeca/tinejdžeri/odrasle osobe mogu sudjelovati u događanjima programiranja

Programeri mogu organizirati radionice u lokalnim školama, hacklabovima ili društvenim centrima

Nastavnici koji se bave programiranjem mogu držati sate programiranja, dijeliti nastavne planove i organizirati radionice za kolege

Nastavnici koji se ne bave programiranjem mogu organizirati seminare ili pozvati roditelje ili učenike na međusobno podučavanje programiranja

Roditelji mogu potaknuti svoju djecu da sudjeluju u radionicama programiranja

Poduzetnici i neprofitne organizacije mogu biti domaćini radionica programiranja, dati svoje osoblje na raspolaganje kao trenere za međusobno osposobljavanje, organizirati zabavne izazove programiranja za učenike i sponzorirati događanja povezana s programiranjem.

Svatko tko sudjeluje u aktivnosti programiranja može s nama podijeliti svoje iskustvo i na taj način inspirirati ostale!

Zašto je programiranje važno?

Svaka interakcija između ljudi i računala uređena je kodom, bilo da stvarate internetsku aplikaciju, slijedite upute GPS-a pri vožnji ili želite revolucionarizirati društvene odnose. Programiranje je prisutno svugdje i od temeljne je važnosti za razumijevanje hiperpovezanog svijeta.

Osnovne vještine programiranja bit će potrebne i za mnoga zanimanja u budućnosti. Više od 90 % zanimanja u današnje vrijeme zahtijeva određeno znanje u području IKT-a. Štoviše, stručnjaci u području IKT-a ključni su stup suvremene radne snage u svim sektorima europskog gospodarstva. Potražnja je sve veća s godišnjim rastom od 3 %, no broj diplomiranih informatičara ne zadovoljava potrebe. Posljedica toga su mnoga prazna radna mjesta za stručnjake u području IKT-a koja se ne mogu popuniti unatoč visokoj stopi nezaposlenosti u Europi. Ako taj problem ne riješimo na odgovarajući način na europskoj i nacionalnoj razini, suočit ćemo se s nedostatkom do 900 000 stručnjaka u području IKT-a do 2020.

Jedan od ciljeva europske inicijative „Velika koalicija za radna mjesta u digitalnom sektoru” jest učiniti poslove u području IKT-a privlačnijima. Riječ je o europskom partnerstvu s više dionika kojim se namjerava olakšati suradnja između poduzeća, obrazovnih djelatnika, javnih i privatnih subjekata kako bi se riješila neusklađenost u pogledu digitalnih vještina na europskom tržištu rada, među ostalim i modernizacijom obrazovanja.

Korisne poveznice

Web-mjesto Europskog tjedna programiranja

Twitter: @codeWeekEU Oznaka: #codeEU

Facebook: codeEU

Web-mjesto Neelie Kroes

Pratite Neelie na Twitteru

Podaci za kontakt

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar