Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 10. kesäkuuta 2014

Päivä muistiin: EU:n koodausviikko 11.–17. lokakuuta 2014. Ideoista totta – #coding

EU:n toinen ohjelmointiin liittyvä koodausviikko (EU Code Week) järjestetään 11.–17. lokakuuta 2014.

Teemaviikolla miljoonat lapset, vanhemmat, opettajat, yrittäjät ja poliittiset päättäjät pääsevät yleisissä tapahtumissa ja opetustiloissa yhdessä opettelemaan ohjelmointia ja siihen liittyviä taitoja.

Ajatuksena on tehdä koodaamisesta näkyvämpää, avata siihen liittyvien taitojen salamyhkäisyyden verho ja koota motivoituneita ihmisiä opettelemaan näitä taitoja yhdessä.

Lisätietoja ja lähin tapahtuma osoitteesta http://codeweek.eu

Tämän ruohonjuuritason tapahtuman takana on Neelie Kroesin nuoria avustajia, ja se on saanut tukea koodaus- ja koulutusalan kansalaisliikkeiltä (kuten CoderDojo ja RailsGirls) sekä merkittäviltä tekniikka- ja tietoteknologiayrityksiltä, jotka kaikki ovat mukana tuomassa koodausta osaksi miljoonien lasten elämää kehittämällä oppimismoduuleja ja opettajien koulutusta. EU:n koodausviikkoa tukevat muun muassa Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global ja Facebook. Näistä usean osalta koodausviikko nivoutuu niiden toimintaan digitaalialan työllisyyden edistämiseksi perustetussa suuressa koalitiossa (Grand Coalition for Digital Jobs).

”Elämme digitaalisessa maailmassa, joten etenkin nuoret tarvitsevat tietoteknisiä taitoja, joihin koodauskin kuuluu”, sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes. ”Lähitulevaisuudessa nämä taidot ovat olennaisia hyvän työpaikan saamiseksi ja yrityksen perustamiseksi”, Kroes jatkaa.

Yksi koodausviikon järjestäjistä, Slovenian XXX:stä tuleva Alja Isakovic muistuttaa, että nykyään teknologia muokkaa elämäämme. ”Meidän ei pidä antaa vain harvojen päättää siitä, mihin ja miten me teknologiaa käytämme.” Pelkkä jakaminen ja tykkääminen ei Isakovicin mukaan riitä. ”Koodaamisen avulla voimme tehdä ideoista totta ja luoda asioita, joista muutkin voivat nauttia.”

Miten osallistua EU:n koodausviikkoon?

Lapset, nuoret ja aikuiset voivat osallistua erilaisiin tapahtumiin.

Koodarit voivat järjestää työpajoja kouluissa, ”koodinvääntöpajoissa” tai monitoimitaloissa.

Koodausta harrastavat opettajat voivat pitää koodaustunteja, jakaa tuntisuunnitelmiaan ja järjestää työpajoja työtovereilleen.

Koodausta harrastamattomat opettajat voivat järjestää seminaareja tai kutsua opiskelijoita tai heidän vanhempiaan opettamaan toisilleen koodausta.

Vanhemmat voivat rohkaista lapsiaan osallistumaan koodaustyöpajaan.

Yritykset ja voittoa tavoittelemattomat järjestöt voivat isännöidä koodaustyöpajoja, lainata työntekijöitään valmentajiksi, haastaa opiskelijoita osallistumaan leikkimielisiin ohjelmointitehtäviin tai sponsoroida koodaustapahtumia.

Kaikki koodaukseen osallistuvat voivat kertoa kokemuksistaan ja innostaa muita osallistumaan.

Miksi koodaus on niin tärkeää?

Kaikki ihmisten ja tietokoneiden väliset yhteydet perustuvat koodiin. Olitpa tekemässä web-sovellusta, seuraamassa navigaattorin ajo-ohjeita tai haluamassa mullistaa sosiaalista kanssakäymistä, taustalla on aina koodi. Ohjelmointi on läsnä kaikkialla, ja se on olennainen osa maailmaa, jossa yhteydet ovat avainasia.

Koodauksen perustaitoja tarvitaan lähitulevaisuudessa myös useimmissa työtehtävissä. Tietoteknisiä taitoja vaaditaan yli 90 prosentissa tämän päivän ammateista. Sitä paitsi tietotekniikan osaajat ovat keskeisessä asemassa kaikilla Euroopan toimialoilla. Heidän kysyntänsä kasvaa vuosittain kolmella prosentilla, mutta tietotekniikan alan tutkinnon suorittaneita ei ole tarpeeksi. Niinpä monet avoimet tietotekniikan osaajien työpaikat jäävät täyttämättä, vaikka työttömyysaste on Euroopassa korkea. Tätä ongelmaa on pakko käsitellä kunnolla sekä EU:n tasolla että jäsenmaissa. Muuten tilanne voi olla se, että vuonna 2020 meiltä puuttuu jopa 900 000 tietotekniikan asiantuntijaa.

EU on perustanut ”digitaalialan työllisyyttä edistävän suuren koalition”, johon osallistuu lukuisia sidosryhmiä. Koalitio haluaa helpottaa yritysten sekä koulutusalan ja julkisten ja yksityisten tahojen yhteistyötä. Sillä pyritään siihen, että tietoteknisten taitojen osaajat ja heidän palkkaamisestaan kiinnostuneet löytäisivät EU:n työmarkkinoilla toisensa. Koulutuksen nykyaikaistaminen on osa tätä pyrintöä.

Hyödyllisiä linkkejä

EU Code Week -verkkosivut

Twitterissä: @codeWeekEU Aihetunniste (hashtag): #codeEU

Facebookissa: codeEU

Neelie Kroesin verkkosivusto

Neelie Kroes Twitterissä

Yhteydenotot

Sähköposti: comm-kroes@ec.europa.eu Puhelin: +32 229 57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar