Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 5 Ιουνίου 2014

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας φιλοξενεί την έκθεση αρχιτεκτονικής «Made in Europe»

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας ετών (La Biennale di Venezia) θα παρουσιαστούν σε έκθεση οι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης/βραβείο Mies van der Rohe των τελευταίων 25. Η έκθεση «Made in Europe», η οποία περιλαμβάνει 150 μακέτες των έργων που βραβεύθηκαν και οπτικοακουστικό περιεχόμενο, θα ανοίξει με σεμινάριο στις 6 Ιουνίου παρουσία των παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνων Dominique Perrault, Vittorio Gregotti, Iñaki Ábalos και Kjetil Trædal Thorsen. Η έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Palazzo Michiel, θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τον πολιτισμό, δήλωσε: «Θεωρούμε μεγάλη μας τιμή το γεγονός ότι το βραβείο της ΕΕ θα αποτελέσει μέρος της Μπιενάλε, μιας από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το βραβείο και το έργο του εταίρου μας, του Ιδρύματος Mies van der Rohe, με σκοπό να τονίσει τη σημασία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής για την ευρωπαϊκή οικονομία και να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.»

Η έκθεση, η οποία καλύπτει τα 2 500 έργα υποψήφια για το βραβείο από την έναρξη της απονομής του το 1987, έχει θεματική οργάνωση (συλλογική κατοικία, εκπαίδευση, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.) και ένας χρονολογικός πίνακας με τα γεγονότα της ευρωπαϊκής ιστορίας δείχνει τις σχέσεις μεταξύ της αρχιτεκτονικής και των εξελίξεων στην πολιτική, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Η έκθεση δημιουργήθηκε από φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona - Universitat Politècnica de Catalunya).

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 6 Ιουνίου, στις 18.00. Θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στις 12.30 παρουσία της κ. Giovanna Carnevali, διευθύντριας του Ιδρύματος Mies van der Rohe, της κ. Celia Marín, επιμελήτριας της έκθεσης, του κ. Jaume Ciurana, αντιδημάρχου της Βαρκελώνης, αρμόδιου για θέματα πολιτισμού στο δημοτικό συμβούλιο, και του κ. Michel Magnier, διευθυντή της διεύθυνσης «Πολιτισμός και δημιουργία» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετέχουν επιμελητές των διεθνών περιπτέρων, διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και προηγούμενοι νικητές του βραβείου, θα πραγματοποιηθεί στις 15.30.

Στα μέσα Ιουλίου θα διοργανωθεί δεύτερο συμπόσιο στο πλαίσιο της Μπιενάλε στο οποίο θα συμμετάσχουν προηγούμενοι νικητές του βραβείου της κατηγορίας «νέοι αρχιτέκτονες» και άλλοι νέοι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες και θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ/βραβείο Mies van der Rohe αναδεικνύει την αριστεία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Τονίζει επίσης τη συμβολή των ευρωπαίων αρχιτεκτόνων στις συζητήσεις για θέματα τεχνολογικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στη σύγχρονη αστική ανάπτυξη. Το βραβείο, που ανέρχεται σε 60 000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ίδρυμα Mies van der Rohe και είναι το πιο σημαντικό βραβείο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων, το Ίδρυμα Mies van der Rohe αναλαμβάνει τη διοργάνωση του βραβείου τα επόμενα τέσσερα έτη.

Ιστορικό

Η αρχιτεκτονική βρίσκεται στο επίκεντρο των δυναμικών πολιτιστικών και δημιουργικών κλάδων της Ευρώπης. Απασχολεί απευθείας περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα και πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα. Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας συμβάλλουν σε ποσοστό έως και 4,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ.

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ / βραβείο Mies van der Rohe προβάλλει την καθοριστική συμβολή των ευρωπαίων αρχιτεκτόνων στη δημιουργία νέων ιδεών και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη πολεοδομία. Το βραβείο απονέμεται ανά διετία για έργα που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Οι προτάσεις για τα βραβεία γίνονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη, από τις ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, από συλλόγους αρχιτεκτόνων των κρατών μελών και από τη συμβουλευτική επιτροπή για το βραβείο.

Το βραβείο οφείλει το όνομα του στον Ludwig Mies van der Rohe, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους σύγχρονους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. Μεταξύ των πιο ονομαστών έργων του συγκαταλέγονται το περίπτερο της Γερμανίας στην έκθεση της Βαρκελώνης το 1929, η έπαυλη Tugendhat στο Μπρνο (Τσεχική Δημοκρατία), το κτίριο Seagram στη Νέα Υόρκη και η Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο.

Μερικά από τα έργα που βραβεύθηκαν με το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ - βραβείο Mies van der Rohe:

Harpa, κέντρο συναυλιών και συνεδριακό κέντρο του Ρέικιαβικ (Ισλανδία), των Henning Larsen Architects, Batteríið Architects και Studio Olafur Eliasson

Neues Museum, Βερολίνο (Γερμανία), των David Chipperfiel/David Chipperfield Architects, σε συνεργασία με τον Julian Harrap

Norwegian National Opera & Ballet, Όσλο (Νορβηγία), των SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Πρεσβεία των Κάτω Χωρών στο Βερολίνο (Γερμανία), των OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Kursaal Centre, San Sebastián (Ισπανία), του Rafael Moneo

Car Park and Terminus Hoenheim North, Στρασβούργο (Γαλλία), των Zaha Hadid/ Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz (Αυστρία), του Peter Zumthor

Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι (Γαλλία), του Dominique Perrault

Αερολιμένας Stansted, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), των Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde (Πορτογαλία), του Álvaro Siza Vieira

Μπιενάλε της Βενετίας

Η Μπιενάλε της Βενετίας (la Biennale di Venezia) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς παγκοσμίως για πάνω από έναν αιώνα. Από την ίδρυσή του, βρίσκεται στην πρωτοπορία στην έρευνα και την προώθηση των νέων καλλιτεχνικών τάσεων. Το τμήμα αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε διοργανώνεται κάθε δύο έτη.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δημιουργική Ευρώπη

Ιστότοπος της Ανδρούλλας Βασιλείου

Βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – βραβείο Mies van der Rohe

Μπιενάλε της Βενετίας

http://www.labiennale.org/en/architecture/exhibition/collateral-events/Ακολουθήστε την Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Ακολουθήστε το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ – βραβείο Mies van der Rohe στο Twitter @EUMiesAward

Ακολουθήστε το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη στο Facebook

Ακολουθήστε το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe στο Facebook

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE (+34 93 419 32 88)

Miriam Giordano/Labóh – υπεύθυνη σχεδιασμού (+34 606 602 230,+39 339 1617953

Για το κοινό: Europe Direct τηλεφωνικώς 00 800 6 7 8 9 10 11 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο


Side Bar