Navigation path
Left navigation
Additional tools
![]() Euroopan komissio Lehdistötiedote Bryssel 2. kesäkuuta 2014 Kasvun tukeminen: vuoden 2014 maakohtaiset suositukset Bryssel 2. kesäkuuta 2014 – Euroopan komissio on tänään hyväksynyt yksittäisille jäsenvaltioille osoitettuja talouspoliittisia suosituksia, joiden tarkoituksena on vahvistaa vuosi sitten alkanutta elpymistä. Suositukset perustuvat kunkin maan tilanteen yksityiskohtaiseen analyysiin ja sisältävät ohjeita, joiden mukaan niiden olisi vauhditettava kasvua, lisättävä työllisyyttä ja luotava työpaikkoja vuosina 2014 ja 2015. Tänä vuonna suositusten painopiste on siirtynyt kriisin aiheuttamien kiireellisten ongelmien ratkaisemisesta kestävän kasvun ja työllisyyden edellytysten vahvistamiseen kriisin jälkeisessä taloudessa. Tänään hyväksyttyihin suosituksiin huipentuu neljäs talouden eurooppalainen ohjausjakso. Komissio on antanut sen puitteissa suositusten ohella myös useita jäsenvaltioiden julkista taloutta koskevia päätöksiä vakaus- ja kasvusopimuksen perusteella. Yhdessä niistä muodostuu kunnianhimoinen EU:n talouden uudistussuunnitelma. "Maakohtaisten suositusten tarkoituksena on antaa jäsenvaltioille ohjenuora, jonka avulla ne pääsevät ulos kriisistä, takaisin kasvuun", komission puheenjohtaja José Manuel Barroso totesi. "Eri puolilla Eurooppaa toteutetut toimet ja uhraukset ovat nyt alkaneet kantaa hedelmää. Kasvu on elpymässä, ja vaikka se onkin vielä liian haurasta, työllisyys alkaa parantua tästä vuodesta eteenpäin. EU:n keskeinen haaste on nyt poliittinen: Pystymmekö pitämään yllä uudistusmyönteisyyttä, kun kriisin tuomat paineet väistyvät? Jos poliitikot osoittavat johtajuutta ja keräävät uudistusten toteuttamiseen tarvittavan poliittisen tahdon – epäsuosiosta huolimatta – , elpyminen vahvistuu ja voimme parantaa kaikkien elinoloja", Barroso jatkoi. Komission analyysin perusteella EU:n talous on nyt aiempaa vankemmalla pohjalla viime vuosina kaikilla tasoilla toteutettujen jatkuvien politiikkatoimien ansiosta. Kasvu on kuitenkin vuosina 2014 ja 2015 edelleen epätasaista ja haurasta, joten uudistusmyönteisyyttä on pidettävä yllä. Pidemmällä aikavälillä EU:n kasvupotentiaali on edelleen suhteellisen alhaisella tasolla: suuret työttömyysluvut ja vaikea sosiaalinen tilanne paranevat hitaasti ja suuren investointivajeen korjaaminen vie niin ikään aikaa. Vuoden 2014 maakohtaiset suositukset Tänä vuonna suosituksia on annettu 26 maalle (kaikille paitsi Kreikalle ja Kyprokselle, jotka noudattavat talouden sopeuttamisohjelmaa). Suosituksissa on otettu huomioon vuoden 2013 suositusten perusteella tapahtunut edistyminen, joka on tuottanut positiivisia tuloksia:
Koska elpyminen on kuitenkin vielä epätasaista ja haurasta, talouksien rakenneuudistuksia on jatkettava. Erityisesti on puututtava seuraaviin haasteisiin:
Julkista taloutta koskevat päätökset Euroopan komissio on tänään suosittanut, että EU:n ministerineuvosto kumoaisi Alankomaiden, Belgian, Itävallan, Slovakian, Tanskan ja Tšekin alijäämämenettelyt. Komissio on myös julkaissut kertomuksen, jossa analysoidaan syitä, joiden vuoksi Suomi suunnitelmiensa ja ennusteiden mukaan ylittää perustamissopimuksessa julkiselle velalle määrätyn viitearvon (60 % suhteessa BKT:hen). Komissio on päätynyt siihen, että alijäämämenettelyä ei ole syytä aloittaa, koska suunniteltu ylitys johtuu Suomen osallistumisesta euroalueen rahoitusvakauden turvaamiseksi perustettuihin mekanismeihin. Lisäksi komissio on todennut, että kaksi muuta maata – Puola ja Kroatia – ovat toteuttaneet tuloksellisia toimia niiden suositusten perusteella, joita neuvosto on antanut niille alijäämämenettelyssä. Mitä tapahtuu seuraavaksi? EU:n johtajat ja ministerit keskustelevat komission suosituksista kesäkuussa. Valtiovarainministereistä muodostuva EU:n neuvosto vahvistaa suositukset virallisesti 8. heinäkuuta. Sen jälkeen jäsenvaltioiden on pantava suositukset täytäntöön ottamalla ne huomioon vuoden 2015 kansallisten talousarvioiden ja muiden politiikkatoimien suunnittelussa. EU:n valtiovarainministerit keskustelevat vakaus- ja kasvusopimuksen perusteella annetuista suosituksista 20. kesäkuuta pidettävässä kokouksessa. Lisätietoja: Vuoden 2014 maakohtaiset suositukset: http://ec.europa.eu/europe2020/making-it-happen/country-specific-recommendations/index_en.htm Vakaus- ja kasvusopimuksen perusteella tehdyt päätökset: http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/corrective_arm/index_en.htm
|
Side Bar