Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 22. maja 2014

Razglašeni prvi dobitniki nagrad Natura 2000

Na sinočnji slovesnosti v Bruslju so bili razglašeni dobitniki prvih nagrad Natura 2000. Priznanja je zmagovalcem podelil evropski komisar za okolje Janez Potočnik skupaj s člani žirije.

„Iskrene čestitke zmagovalcem, ki si nagrado nedvomno zaslužijo!“ je povedal komisar Potočnik. „Zaradi neutrudnih prizadevanj ljudi, ki delajo na območjih Natura 2000 ali v njihov prid, postaja naše obsežno omrežje varstvenih območij resnično uspešen primer evropskega sodelovanja. S podelitvijo nagrad želimo opozoriti na nekatere pomembne dosežke upravljavcev območij, javnih organov, naravovarstvenih organizacij, prostovoljcev, kmetov, gozdarjev, lovcev, ribičev, znanstvenikov, učiteljev in mnogih drugih po vsej EU. Danes je njihov dan in ta uspeh si resnično zaslužijo.“

Omrežje Natura 2000 obsega več kot 27 000 varstvenih območij, ki pokrivajo 18 % kopnega ozemlja EU in 4 % njenih morskih območij, ter varuje in bogati evropsko naravno dediščino. Nagrade so priznanje za odličnost pri upravljanju območij Natura 2000 ter kažejo na pomemben prispevek omrežja k lokalnim skupnostim in gospodarstvom. Glede na različnost dela v omrežju Natura 2000 se nagrade podeljujejo za pet kategorij: ohranitvene ukrepe, družbeno-gospodarske koristi, komunikacijske ukrepe, usklajevanje interesov in prepričanj ter povezovanje v mreže in čezmejno sodelovanje.

In zmagovalci so …

Nagrado za ohranitvene ukrepe je prejel projekt ohranitve kraljevega orla v bolgarskem Sakarju. Projektni skupini je ob pomoči sodelovanja med okoljevarstveniki in zasebnimi podjetji uspelo ohraniti lokalno populacijo te globalno ogrožene vrste, ki je bila na robu izumrtja. Skupina se je skupaj z energetskimi podjetji odločila izolirati nevarne električne vode in nadzemne kable speljati pod zemljo. Tako je učinkovito preprečila, da bi živali poginile ob stiku z električnim tokom, kar resno ogroža to vrsto ptic.

Projekt Sighișoara-Târnava Mare v Romuniji je prejel nagrado za družbeno-gospodarske koristi. Gre za izjemen primer območja Natura 2000, ki zagotavlja gospodarsko rast in trajnostno preživljanje na podeželskih območjih. Projekt kmetom omogoča boljše življenje s trajnostnim delom na zemljiščih z visoko naravno vrednostjo, hkrati pa ohranja edinstveno pokrajino in njeno bogato biotsko raznovrstnost. S pomočjo projekta 2 300 kmečkih družin v regiji ustvarja prihodek v višini več kot 2,5 milijona evrov letno. Podobni pristopi se zdaj uvajajo tudi v drugih delih Romunije.

Nagrado za komunikacijske ukrepe je prejel projekt Raná-Hrádek na Češkem, in sicer za spodbujanje varstva suhih travnatih habitatov v regiji Louny. Dogodek „Praznik step“ vsako leto maja privabi tisoč ljudi, na vsakoletnem umetniškem natečaju pa se otroci lahko poučijo o ohranjanju narave. Projekt krepi ozaveščenost državljanov EU o pomenu naravne dediščine.

V kategoriji usklajevanje interesov in prepričanj je bil nagrajen projekt na območju Vijvergebied van Midden Limburg v Belgiji. Lastniki zemljišč, naravovarstvene organizacije in javni organi, nekoč v sporu zaradi varstva narave, zdaj sodelujejo pri upravljanju močvirij na inovativen način, ki združuje gospodarstvo, ekologijo in izobraževanje.

Nagrado za povezovanje v mreže in čezmejno sodelovanje je prejelo omrežje za tehnično sodelovanje v Španiji, in sicer za oblikovanje standardov kakovosti upravljanja in postavitev referenčnega spletišča o stanju omrežja Natura 2000 v Španiji. Uspešno izveden projekt na območju Rebollar de Navalpotro v Guadalajari je pokazal, da je Natura 2000 omrežje vrst in habitatov ter tudi omrežje, ki povezuje ljudi.

Ozadje

Za nagrado se je lahko potegoval vsakdo, ki je neposredno vključen v omrežje Natura 2000 – to so lahko bila podjetja, javni organi, nevladne organizacije, prostovoljci, lastniki zemljišč, izobraževalne ustanove ali posamezniki. Skupno je prispelo 163 predlogov iz vse Evrope. V ožji izbor se je uvrstilo 22 kandidatov, strokovna žirija pa je nato izbrala zmagovalca za vsako kategorijo.

Zaradi zanimanja za nagrado, kakovosti predlogov in pomembnosti opozarjanja na izvrstne ohranitvene projekte po vsej Evropi želi Evropska komisija nagrado podeliti vsako leto.

Več informacij:

Fotografije zmagovalnih območij je mogoče prenesti na naslednji povezavi: Nagrade Natura 2000: gradivo za medije.

Več o nagrajencih in vlogi, ki jo imajo območja Natura 2000 za varstvo biotske raznovrstnosti v Evropi, je na voljo na spletišču nagrade Natura 2000: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/.

Več informacij o naravi v Evropi: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

https://www.facebook.com/NatureInEurope

Kontakti:

Za medije:

Joe Hennon (+32 22953593)

Andreja Skerl (+32 22951445)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali po e-pošti


Side Bar