Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. május 16.

Európai területi együttműködés: négy határ, négy probléma, négy megoldás

Az európai határ menti régiókban élő és dolgozó uniós polgárok harmadát érintő sajátos kihívások kerülnek napirendre azon az eseményen, amely arra kíván rávilágítani, miként segít az uniós regionális politika a helyi lakosoknak megoldásokat találni az európai területi együttműködés (ETC) keretében.

2007 és 2013 között több mint 8 000 ETC-projekt részesült támogatásban Európa különböző régióiban – uniós tagállamokban és azokon kívül egyaránt. Többségük az EU 60 belső határára, illetve az ott élő polgárokra összpontosult. Viszonylag kis költségvetésű projektekről van szó, mégis számos kézzelfogható eredményt tudtak felmutatni: megszűntek azok a tényezők, amelyek korábban hátráltatták a biztonság, a közlekedés, az oktatás, az energiaügy, az egészségügyi ellátás és a képzés javulását, valamint a munkahelyteremtést.

A európai területi együttműködési programok projektjeinek felügyeletét ellátó irányító hatóságok éves találkozójára május 19–20-án kerül sor Brüsszelben. A rendezvényen négy, határrégiókban megvalósult vezérprojekt kedvezményezettjei és résztvevői is képviseltetik magukat. Az Unió különböző részeiről érkező orvosok, rendőrtisztek, kézművesek és diákok a határ menti régiók – köztük az Európai Határ Menti Régiók Szövetsége – képviselőivel tapasztalatot cserélnek majd arról, hogy a határokon átnyúló uniós projektek miként segítették elő az elitelvándorlás, a biztonság, az egészségügy, a munkanélküliség és a szakmai képesítések hiánya kapcsán felmerülő kihívások kezelését.

A fennállásának 25. évfordulóját jövőre ünneplő európai területi együttműködés – közismert nevén Interreg – az európai regionális politika meghatározó elemévé nőtte ki magát.

Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos szavait idézve „a területi együttműködés az európai eszme középpontjában áll. Az ilyen jellegű projekteknek köszönhetően Európa gyakorlati oldala is megmutatkozik, és nem csupán a kormányok között, hanem a helyi szintű együttműködésben is. Az európai választások közeledtével ezt feltétlenül szem előtt kell tartanunk. Ez egy konkrét példája annak, hogy mit tesz Európa a polgáraiért – legyen szó akár az egészségügyről, a biztonságról, az oktatásról vagy hagyományaink és kultúránk megőrzéséről. Az európai területi együttműködés nem más, mint bizalomépítés – néha olyan szomszédok között, akik egykor egymás ellenségei voltak –, az emberek közötti kapcsolatteremtés a mindennapi életben, és annak biztosítása, hogy a közös problémákra közös megoldások szülessenek”.

A regionális biztos hozzáfűzte: „E projektek másik lényeges összetevője az újabb uniós tagállamok integrációjában játszott szerep. Az Unió külső határai folyamatosan változnak, így a nem uniós szomszédos országokkal folytatott együttműködés meghatározó volt és az is marad a bővítési folyamat, valamint a további – például a Balkánnal való – integráció fényében a szorosabb kapcsolatok kialakítása szempontjából.”

A 2014–2020 közötti időszakban csaknem 10 milliárd EUR-t különítettek el az európai területi együttműködésre, ebből a határrégiók mintegy 6,6 milliárd EUR támogatáshoz fognak jutni. Bár az Interreg-programok jelentős eredményeket értek el az elmúlt évek során, az új programozási időszakban az eredmények és prioritások szempontjából még célirányosabbá kell tenni a 91 program mindegyikét, összhangban az újonnan megreformált európai uniós kohéziós politikával. Ez biztosítaná a maximális hatást és a beruházások minden eddiginél hatékonyabb felhasználását.

A május 19–20-i találkozón egyúttal meghirdetik a „Border issues, Border solutions” című videofilm-pályázatot, amelynek célja a regionális együttműködés eredményeinek és előnyeinek bemutatása. A pályázat győzteseinek nevét szeptember közepén, a Milánóban tartandó európai együttműködési napokon hirdetik ki. Az eseményen az újságíróknak alkalmuk lesz megszólítani a projektek résztvevőit és a helyi képviselőket.

A bemutatott 4 projekt

Nagyrégiós Egyetem projekt – Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg

Míg több tagállamban megnyirbálták a felsőoktatásra fordított állami kiadásokat, négy szomszédos ország hat egyeteme (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université du Luxembourg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) összefogott, hogy több mint 125 000 hallgató, valamint 6 500 kutató és oktató számára megőrizze a tudományos és kutatási tevékenység magas színvonalát. Az együttműködés nyomán fokozódott a hallgatók és kutatók között kapcsolatot teremtő, határokon átnyúló mobilitás, és a nagyrégió még inkább megerősítheti a gazdasági növekedés hajtóerejeként betöltött szerepét.

De-mine projekt – Magyrország, Horvátország

Az 1990-es években a volt jugoszláviai konfliktusok során a horvát‑magyar határ mentén elhelyezett életveszélyes taposóaknákat 2011-ben derítették fel. A magyar hatóságok veszélyzónának nyilvánították a határ menti terület egy részét. Az uniós finanszírozás hozzájárult a taposóaknák eltávolításához, és ezáltal a lakosság védelméhez, továbbá látogathatóvá vált számos, határokon átnyúló Natura 2000 természetvédelmi terület, ami lendületet adott a fenntartható turizmusnak. Az aknamentesítő projekt az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájának (EUSDR) részét képezi.

Telediag projekt – Románia, Szerbia

Az uniós beruházási támogatásoknak köszönhetően a román és szerb egészségügyi intézeteket napjainkban a világ vezető egészségügyi központjai között tartják számon a telemedicina terén. A projekt lényege egy egyedülálló telemedicina-rendszer megosztása, ami lehetővé teszi, hogy az orvosok innovatív elektronikus információs technológiák felhasználásával távgyógyászati ellátást nyújtsanak a betegeknek. Az új rendszer mérsékelte az orvosi költségeket, jobb, gyorsabb és biztonságosabb diagnosztizálást tett lehetővé, és valódi előrelépést jelentett a román–szerb határ menti egészségügyi szolgáltatásokban.

Kézműves Akadémia projekt – Szlovénia, Magyarország

A projekt létrejöttét a Szlovénia és Magyarország egyes térségeiben nagy hagyományokra visszatekintő kézműves mesterségek veszélyeztetett helyzete ösztönözte. Egyre kevesebben vettek részt szakmai képzésben, így néhány művészeti és ipari szakiskola kénytelen volt bezárni kapuit. A Kézműves Akadémia projekt segített megfordítani ezt a tendenciát: új lehetőségeket teremtett a fiatalok számára és hozzájárult a kulturális örökség megőrzéséhez. A projektben mintegy 1 000 vállalkozó vett részt.

Háttér-információk

Az európai területi együttműködés az Unió regionális politikájának egyik kimagasló fontosságú célkitűzése. Az európai régiókat és városokat közös programok, projektek és hálózatok keretében az együttműködésre, valamint az egymástól való tanulásra ösztönzi. Az együttműködési programok fő típusai az alábbiak:

További információk

Kapcsolattartás:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65) - (mobil: +32 460766565)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10) - (mobil: +32 460 793 310)


Side Bar