Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 16. svibnja 2014.

Obljetnica europske teritorijalne suradnje: četiri granice, četiri problema, četiri rješenja

Specifični problemi s kojima se suočava trećina građana EU-a koji žive i rade u europskim pograničnim područjima bit će glavna tema događanja čiji je cilj prikazati na koji način regionalna politika EU-a pomaže lokalnom stanovništvu u pronalasku rješenja s pomoću europske teritorijalne suradnje.

Od 2007. do 2013. u državama članicama EU-a i trećim zemljama potporu je dobilo više od 8 000 projekata europske teritorijalne suradnje. Od toga je većina projekata bila usmjerena na 60 unutrašnjih granica EU-a i stanovnike tih područja. S relativno malim sredstvima tim su projektima ostvareni mnogi konkretni rezultati: omogućena su poboljšanja u području sigurnosti, prometa, obrazovanja, energije, zdravstvene skrbi, stručnog usavršavanja i zapošljavanja.

Od 19. do 20. svibnja u Bruxellesu će se održati godišnji sastanak tijela za upravljanje programima europske teritorijalne suradnje (ETC) koja nadziru te projekte. Sastanku će se priključiti korisnici koji su sudjelovali u najvažnijim prekograničnim regionalnim projektima. Među njima su liječnici, policijski službenici, obrtnici i studenih iz različitih dijelova Europe koji će s predstavnicima pograničnih područja, uključujući Udrugu europskih pograničnih regija, razmijeniti iskustva o prekograničnim projektima EU-a koji su pridonijeli rješavanju problema kao što je odljev mozgova, sigurnost, zdravlje, nezaposlenost i nedostatak stručnih kvalifikacija.

Sljedeće godine europska teritorijalna suradnja ili Interreg obilježava 25 godina postojanja u kojem je razdoblju postala temelj europske regionalne politike.

Riječima povjerenika EU-a za regionalnu politiku Johannesa Hahna: „Teritorijalna suradnja čini samu srž europskog ideala. U ovoj vrsti projekata vidimo Europu na djelu i to ne samo kroz suradnju na državnoj razini, već i onu na najnižoj lokalnoj razini. Tu bismo činjenicu trebali imati na umu u pripremi za glasovanje na europskim izborima. To je konkretan primjer onoga što Europa čini za svoje građane, bilo da je riječ o području zdravstva, sigurnosti ili obrazovanje ili očuvanju tradicije i kulture. Bit europske teritorijalne suradnje je izgradnja povjerenja, ponekad i među susjedima koji su donedavno bili neprijatelji, zbližavanje ljudi u njihovim svakodnevnim životima te suradnja u rješavanju zajedničkih problema.”

Pritom je dodao: „Drugi važan element tih projekata uloga je koju su odigrali u integraciji novijih država članica EU-a. Vanjske granice EU-a podložne su stalnoj promjeni, zbog čega je suradnja sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a imala i još uvijek ima ključnu ulogu u procesu proširenja i stvaranja jačih veza za daljnju integraciju, primjerice s Balkanom.”

Za razdoblje od 2014. do 2020. europskoj teritorijalnoj suradnji dodijeljena su sredstva od gotovo 10 milijardi eura od čega je oko 6,6 milijardi eura namijenjeno prekograničnim regijama. Premda su programima Interrega tijekom godina ostvareni zapaženi rezultati, u novom će razdoblju programi, njih ukupno 91, morati biti precizniji u pogledu rezultata i prioriteta u skladu s novom reformiranom kohezijskom politikom EU-a. Time bi se trebao osigurati maksimalni učinak i još učinkovitija ulaganja.

Na ovogodišnjem sastanku od 19. do 20. svibnja uvodi se video-natjecanje pod nazivom „Granična pitanja, granična rješenja” kako bi se istaknuli rezultati i koristi koje donosi regionalna suradnja. Pobjednici će biti objavljeni tijekom događanja „Dani europske suradnje” koje se održava sredinom rujna u Milanu u Italiji. Tijekom događanja novinari će imati priliku razgovarati sa sudionicima projekata i lokalnim predstavnicima.

Četiri predstavljena projekta

Projekt „Sveučilište Velike regije” – BE/DE/FR/LUX

Dok se u mnogim državama članicama smanjuju izdvajanja za visokoškolsko obrazovanje, šest sveučilišta (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université du Luxembourg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) iz četiri susjedne zemlje udružilo je snage radi očuvanja izvrsnosti u akademskim i istraživačkim standardima za više od 125 000 studenata i 6 500 istraživača i predavača. Ovom se suradnjom osigurava bolja prekogranična povezanost među studentima i istraživačima te daljnji razvoj Velike regije kao pokretača gospodarskog rasta.

Projekt „Razminiranje” – HU/HR

Duž hrvatsko-mađarske granice 2011. otkrivene su opasne mine zaostale iz sukoba u bivšoj Jugoslavija 1990-ih te su mađarske vlasti neka od pograničnih područja proglasile nesigurnim područjima. Uklanjanjem mina uz financijsku potporu EU-a lokalnom stanovništvu zajamčena je sigurnost te su stvoreni uvjeti za brojna prekogranična zaštićena područja u okviru programa „Natura2000”, što je pridonijelo razvoju turizma. Ovaj je projekt dio strategije EU-a za Podunavlje (EUSDR).

Projekt „Telediag” – RO/SR

Zahvaljujući ulaganjima EU-a zdravstvene ustanove u Rumunjskoj i Srbiji svrstale su se među najbolje medicinske centre u području telemedicine u svijetu. Projekt uključuje upotrebu zajedničkog telemedicinskog sustava koji liječnicima omogućuje uporabu inovativnih tehnologija elektroničkih informacija za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima na daljinu. To je pridonijelo smanjenju zdravstvenih troškova, boljoj, bržoj i sigurnijoj dijagnostici te stvarnom poboljšanju zdravstvenih usluga u područjima uz rumunjsko-srpsku granicu.

Projekti „Obrtničke akademije” – SI/HU

Ovaj je projekt pokrenut kako bi se spriječilo odumiranje tradicionalnih zanata u ovom dijelu Slovenije i Mađarske. Zbog sve manjeg broja učenika upisanih u programe strukovne izobrazbe neke su umjetničko-obrtničke škole zatvorene. Projektom „Obrtnička akademija” pomoglo se zaustavljaju tog trenda, stvorene su nove prilike za mlade te je sačuvano kulturno nasljeđe. U projektu je sudjelovalo oko 1 000 poduzetnika.

Pozadina

Europska teritorijalna suradnja središnji je cilj regionalne politike EU-a. Europske regije i gradove potiče se da surađuju i kroz zajedničke programe, projekte i mreže uče jedni od drugih. Glavni programi suradnje su sljedeći:

Više informacija

Kontakti:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65) - (mobitel: +32 460766565)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10) - (mobitel: +32 460 793 310)


Side Bar