Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 16 Μαΐου 2014

Εορτασμός της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας: Τέσσερα σύνορα, τέσσερα προβλήματα, τέσσερις λύσεις

Οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ που ζει και εργάζεται σε παραμεθόριες περιοχές της Ευρώπης θα παρουσιαστούν σε μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ βοηθά τους ντόπιους στην εξεύρεση λύσεων μέσω της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας.

Περισσότερα από 8000 προγράμματα ΕΕΣ ενισχύθηκαν στις περιφέρειες της Ευρώπης μεταξύ 2007-2013 — τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες. Τα περισσότερα από αυτά εστιάστηκαν γύρω από τα 60 εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και τους πολίτες που ζουν εκεί. Με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, τα προγράμματα αυτά έχουν πολλούς συγκεκριμένους στόχους: εξάλειψη των εμποδίων για τη βελτίωση της ασφάλειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, της υγείας, της κατάρτισης και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στις 19-20 Μαΐου λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες η ετήσια συνάντηση των αρχών διαχείρισης των προγραμμάτων ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) που επιβλέπουν τα προγράμματα αυτά. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν άτομα που επωφελήθηκαν από και συμμετείχαν σε τέσσερα εμβληματικά διασυνοριακά περιφερειακά προγράμματα. Ταξιδεύοντας από διάφορα μέρη της ΕΕ, αυτοί οι γιατροί, αστυνομικοί, τεχνίτες και σπουδαστές θα συναντηθούν με εκπροσώπους των παραμεθόριων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα διασυνοριακά προγράμματα έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων διαρροής εγκεφάλων, ασφάλειας, υγείας, ανεργίας και έλλειψης εκπαιδευτικών προσόντων.

Γιορτάζοντας του χρόνου την 25η επαίτειό της, η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, γνωστή επίσης και ως INTERREG, έχει καταστεί σημαντικός ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής.

Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Johannes Hahn δήλωσε: «η εδαφική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Αυτά τα είδη προγραμμάτων παρουσιάζουν την Ευρώπη εν δράσει - όχι μόνο όσον αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και σε όσο το δυνατόν πιο τοπικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας καθώς προετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικά με το τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της είτε στον τομέα της υγείας, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης είτε για τη διαφύλαξη των παραδόσεων και του πολιτισμού. Η «ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μερικές φορές μεταξύ γειτόνων που στο παρελθόν ήταν εχθροί, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή και διασφαλίζοντας την κοινή επίλυση αμοιβαίων προβλημάτων.

Και πρόσθεσε: «Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτών των προγραμμάτων είναι ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει στην ενσωμάτωση των νεότερων κρατών μελών της ΕΕ. Με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να εξελίσσονται συνεχώς, η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ έχει διαδραματίσει και συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της διεύρυνσης και τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών για την περαιτέρω ενσωμάτωση, όπως με τα Βαλκάνια».

Για την περίοδο 2014-2020, σχεδόν 10 δις ευρώ θα χορηγηθούν στην ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, εκ των οποίων περίπου 6,6 δις ευρώ θα διατεθούν για τις παραμεθόριες περιοχές. Αν και τα προγράμματα INTERREG πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη νέα περίοδο θα χρειαστεί κάθε ένα από τα 91 προγράμματα να εστιάσει περισσότερο στα αποτελέσματα και τις προτεραιότητες, μετά από τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Αυτό θα εξασφαλίσει μέγιστη απόδοση και ακόμη πιο αποτελεσματική χρήση των επενδύσεων.

Κατά την εν λόγω συνεδρίαση στις 19-20 Μαΐου, θα διεξαχθεί διαγωνισμός βίντεο με θέμα: «συνοριακά ζητήματα, συνοριακές λύσεις», για την προώθηση των αποτελεσμάτων και των οφελών της περιφερειακής συνεργασίας. Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των ημερών ευρωπαϊκής συνεργασίας στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο (Ιταλία). Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα και τοπικοί εκπρόσωποι θα βρίσκονται επίσης εκεί για να μιλήσουν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα 4 προγράμματα που παρουσιάστηκαν

Το πρόγραμμα «Greater Region University» — BE/DE/FR/LUX

Ενώ οι δημόσιες δαπάνες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν περικοπεί σε πολλά κράτη μέλη, έξι πανεπιστήμια (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université du Luxembourg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) από τέσσερις γειτονικές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν την αριστεία στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά πρότυπα για περισσότερους από 125.000 σπουδαστές και 6.500 ερευνητές και καθηγητές. Η συνεργασία αυτή έχει αυξημένη διασυνοριακή κινητικότητα που συνδέει τους σπουδαστές και τους ερευνητές, και θα εξελίξει περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή σε κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα «De-mine» — HU/HR

Το 2011, κατά μήκος των συνόρων Κροατίας‑Ουγγαρίας αποκαλύφθηκαν θανατηφόρες νάρκες ξηράς από τη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία της δεκαετίας του 1990. Οι ουγγρικές αρχές χαρακτήρισαν μέρος της παραμεθόριας περιοχής ως απαραβίαστη επικίνδυνη ζώνη. Τα κονδύλια της ΕΕ βοήθησαν στην απομάκρυνση των ναρκών για την προστασία του πληθυσμού και άνοιξαν το δρόμο για πολλές διασυνοριακές περιοχές «Natura 2000», ενισχύοντας έτσι τον αειφόρο τουρισμό. Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την περιοχή του Δούναβη (EUSDR).

Πρόγραμμα «Telediag» – RO/SR

Με την υποστήριξη επενδύσεων από την ΕΕ, τα ιδρύματα υγείας στη Ρουμανία και τη Σερβία συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των κορυφαίων κέντρων τηλεϊατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα αφορά τη διάδοση ενός μοναδικού συστήματος τηλεϊατρικής που επιτρέπει στους γιατρούς τους να χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτρονικής ενημέρωσης για την παροχή εξ αποστάσεως υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς. Αυτό έχει μειώσει τα ιατρικά έξοδα, έχει προσφέρει καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη διάγνωση, με πραγματική βελτίωση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στα σύνορα Ρουμανίας-Σερβίας.

Πρόγραμμα «Academy of Crafts» – SI/HU

Μια απειλή για τη μακροχρόνια παράδοση των βιοτεχνιών σε αυτό το μέρος της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας έδωσε το έναυσμα για το εν λόγω πρόγραμμα. Όλο και λιγότεροι άνθρωποι ακολουθούσαν επαγγελματική κατάρτιση τεχνίτη, αναγκάζοντας έτσι ορισμένες σχολές τεχνών και χειροτεχνιών να κλείσουν. Το πρόγραμμα «Academy of Crafts», βοήθησε στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τους νέους και τη διαφύλαξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Περίπου 1.000 επιχειρηματίες συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα.

Ιστορικό

Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία είναι ένας από τους βασικούς στόχους της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και οι πόλεις ενθαρρύνονται να συνεργαστούν και να διδαχθούν η μία από την άλλη μέσω κοινών προγραμμάτων, έργων και δικτύων. Τα κύρια είδη προγραμμάτων συνεργασίας είναι:

Για περισσότερες πληροφορίες

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65) - (κινητό: +32 460766565)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10) - (κινητό: +32 460 793 310)


Side Bar