Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 15. svibnja 2014.

Novom europskom strategijom u području filmskog stvaralaštva do veće kulturne raznolikosti i konkurentnosti u digitalnom dobu

Iako predstavljaju gotovo dvije trećine filmova u kinodistribuciji na području EU-a, europski filmovi ostvaruju tek trećinu ukupnog utrška na kinoblagajnama. Dok se broj filmova produciranih u Europi povećao s oko 1100 u 2008. na 1300 u 2012., većina europskih filmova prikazuje se samo u zemlji u kojoj su snimljeni i tek se rijetko distribuira preko granica. Novom strategijom „europskog filma u digitalnom dobu” koju je danas pokrenula Europska komisija nastoji se odgovoriti na taj izazov isticanjem potrebe da se na najbolji način iskoriste novi načini distribucije kako bi se povećala kulturna raznolikost i konkurentnost.

„Poboljšanje međunarodne distribucije europskih filmova od najveće je važnosti ne samo u gospodarskom smislu, već i radi veće raznolikosti,” izjavila je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade. To je jedan od ciljeva našeg programa Kreativna Europa MEDIA i jedno od područja u kojem možemo osigurati dodanu vrijednost na europskoj razini. Međutim, jasno je da je potrebno učiniti više kako bi se povećao broj gledatelja europskih filmova i poboljšala prekogranična suradnja. Radujem se što ćemo u narednim danima na Filmskom festivalu u Cannesu prvi put s predstavnicima filmske industrije razgovarati o toj novoj strategiji.”

U strateškom dokumentu Komisije predlaže se da se javnim financiranjem snažnije podrže nastojanja za privlačenjem većeg broja gledatelja te razvoj, promicanje i međunarodna distribucija europskih filmova. Danas je gotovo 70 % javnog financiranja na nacionalnoj razini namijenjeno produkciji filmova umjesto nastojanjima da se što više popune kinodvorane. Preporučuje se i veća fleksibilnost i eksperimentiranje u odabiru vremena i načina prikazivanja filmova, s obzirom na sve veću popularnost usluge „video na zahtjev” i preuzimanja filmskih sadržaja s interneta.

Strategijom će se potaknuti pokretanje novog dijaloga – tzv. Europskog filmskog foruma – kako bi se pospješila razmjena ideja o načinima na koje bi se audiovizualne politike na nacionalnoj, regionalnoj i razini EU-a mogle bolje nadopunjavati i odgovarati na izazove kao što su digitalizacija i poteškoće s kojima se suočavaju brojne filmske kompanije kada pokušavaju osigurati sredstva za snimanje.

Počevši od današnjeg sastanka na filmskom festivalu u Cannesu Forum će postati mjesto okupljanja stručnjaka iz Europske komisije, država članica, nacionalnih i regionalnih filmskih fondova i drugih predstavnika filmske industrije. Sudionicima će biti dostupna podrška u vidu seminara, prikupljanja podataka i transnacionalne razmjene u okviru programa Kreativna Europa.

Ključne brojke

  • Europska audiovizualna industrija godišnje prima potporu iz europskih filmskih fondova u iznosu od 2,1 milijarde eura (izvor: Europski audiovizualni opservatorij, Javno financiranje filma i audiovizualnih djela u Europi). Tim iznosom obuhvaćeno je oko 110 milijuna eura godišnje iz programa Kreativna Europa MEDIA.

  • U 2012. u Europi je producirano oko 1300 filmova, dok je taj broj u Sjedinjenim Američkim Državama bio tek nešto veći od 800.

  • Samo 8 % europskih filmova prikazuje se u kinodistribuciji izvan EU-a.

  • Iako su europski filmovi predstavljali više od 60 % filmova prikazanih 2012. u kinodistribuciji na području EU-a, te su godine ostvarili tek trećinu ukupnog utrška na kinoblagajnama. U usporedbi s time, američka produkcija predstavljala je 20 % svih filmova i 65 % ukupnog utrška na kinoblagajnama u EU-u.

  • Obično se na distribuciju potroši manje od 10 % filmskog proračuna.

  • Televizija je i dalje medij koji se najviše koristi za gledanje filmova. U 2011. više od 40 % od 122 000 dugometražnih filmova koji su prikazani na televiziji u Europi bili su europski filmovi (8 % nacionalne produkcije, 15 % produkcije drugih europskih država i gotovo 20 % u cijelosti ili djelomično europske koprodukcije).

  • U 2012. zabilježen je rast tržišta za uslugu „video na zahtjev” od 60 % u Njemačkoj i 15 % u Francuskoj.

  • Prosječni produkcijski proračun u EU-u kreće se u rasponu od gotovo 11 milijuna eura u UK-u, 5 milijuna eura u Njemačkoj i Francuskoj, do 300 000 u Mađarskoj i Estoniji. Prosječni proračun za filmove američke produkcije je 15 milijuna američkih dolara (11 milijuna eura).

Pozadina

Kreativna Europa

Kreativna Europa peta je generacija programa financiranja EU-a kojima se podupiru sektori kulture i umjetnosti. Pokrenut je 1. siječnja s proračunom u iznosu od gotovo 1,5 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. Najmanje 56 % ukupnog proračuna programa bit će namijenjeno potprogramu MEDIA.

Od 1991. je u okviru potprograma MEDIA (akronim za „Mesures pour encourager le développement de l'industrie audiovisuelle” – mjere za poticanje razvoja audiovizualne industrije) uloženo 1,7 milijardi eura u razvoj i distribuciju filmova te za osposobljavanje i inovacije u cilju povećanja raznolikosti i konkurentnosti europskog filma i audiovizualne industrije na međunarodnom tržištu. Osim pružanja potpore filmskim djelatnicima, sredstva iz potprograma MEDIA namijenjena su i za više od 2000 europskih kinodvorana u kojima najmanje 50 % ukupnog programa predstavljalju europski filmovi.

Komisija je danas donijela Komunikaciju o europskom filmu u digitalnom dobu. Njome će se, kao nadopuna programu, pokrenuti politička rasprava među predstavnicima Komisije, zainteresiranih strana u državama članicama, filmskih fondova i drugih kreatora politike te filmskih djelatnika. Cilj je ojačati komplementarnost aktivnosti potpore koje se provode na razini EU-a i nacionalnim razinama te osigurati što veću dodanu vrijednost za europske filmove i njihovu publiku.

Za više informacija

Komunikaciju o europskom filmu u digitalnom dobu

Europska komisija: Kreativna Europa

Istraživanje EU-a o razvoju publike i navikama gledanja filmova

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar