Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 7. maja 2014

Pridelano v EU – Komisarka Damanakijeva bo podprla evropske ribogojce na sejmu Seafood Expo Global 2014

Ribogojstvo je zdravo, poleg tega pa lahko pripomore k odpravljanju čezmernega ribolova in zaščiti staležev prostoživečih rib. To je sporočilo, ki ga evropska komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki danes prinaša na posebej organiziranem dogodku v okviru sejma Seafood Expo Global v Bruslju.

Na tem dogodku, ki je del kampanje Komisije „Neločljiva vez“ za spodbujanje morskih sadežev iz trajnostnih virov, bo komisarka Maria Damanaki poudarila specifične prednosti evropskega ribogojstva oziroma akvakulture: „Z naraščanjem prebivalstva narašča tudi naše povpraševanje po ribah. Brez ribogojstva enostavno ne bi bilo dovolj rib za našo prehrano, prav tako pa bi bila ogrožena tudi dolgoročna trajnost naših staležev prostoživečih rib. Sveže, lokalne in zdrave ribe, ki se gojijo v EU, izpolnjujejo visoke standarde varstva potrošnikov, hkrati pa so tudi zelo okusne.“

EU se je v okviru reforme skupne ribiške politike zavezala, da bo še naprej podpirala sektor akvakulture. Nedavne smernice navajajo skupne prednostne naloge in splošne cilje za evropski sektor ribogojstva. Med drugim so namenjene izboljšanju življenjskega prostora in vode, ohranjanju visokih zdravstvenih in okoljskih standardov, zmanjšanju administrativnih ovir in povečanju konkurenčnosti. Finančna podpora za dosego teh ciljev bo zagotovljena prek novega Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, financirane pa bodo tudi raziskave, ki bodo pripomogle k trajnostnemu razvoju evropske akvakulture.

Komisarki Damanakijevi se bosta na tem dogodku pridružila dva vrhunska kuharja, in sicer Gianfranco Vissani iz Italije in Kevin MacGillivray iz Združenega kraljestva. Pozneje letos bo v desetih državah organiziran šolski projekt pod okriljem EU, ki bo še povečal ozaveščenost o koristih uživanja gojenih rib.

Ozadje

Ribogojstvo, imenovano tudi akvakultura, je gojenje sladkovodnih in morskih živali in rastlin. Razširjeno je po vsej Evropi, proizvodnja pa vključuje številne vrste rib, lupinarjev, rakov in alg. Uporabljajo se različne metode, vključno s tradicionalnimi, kot so na primer vrvi, mreže in bazeni, ter izpopolnjenimi metodami, kot so sistemi za kroženje vode.

Približno polovico proizvodnje EU predstavljajo lupinarji, med katerimi so najbolj priljubljene školjke in ostrige, med preostalimi vrstami pa najdemo morske ribe, kot so losos, orada in brancin, ter sladkovodne ribe, kot sta denimo postrv in krap. Stroga pravila EU glede higiene in varstva potrošnikov, ki se enako uporabljajo za prostoživeče in gojene ribe, zagotavljajo, da imamo na krožniku samo varne in zdrave proizvode.

V EU 68 % zaužite morske hrane uvozimo in samo 10 % morske hrane, ki je pojemo, je pridelane v naših ribogojnicah. Z uživanjem lokalno gojenih rib smo manj odvisni od uvoza iz tujine, obenem pa so nam na voljo čisto sveži proizvodi. V evropski akvakulturi je trenutno neposredno zaposlenih več kot 80 000 ljudi, ta številka pa naj bi se še povečala, saj se vse več naše morske hrane pridela v ribogojnicah v EU.

Sejem Seafood Expo Global, ki bo potekal v bruseljskem predelu Heysel od 6. do 8. maja, je največji svetovni sejem morske hrane, ki se ga bo udeležilo več kot 1 600 razstavljavcev iz več kot 70 držav. Evropska komisija bo imela svojo stojnico (dvorana 7, stojnica št. 1411), kjer bodo imeli predstavniki javnosti in medijev priložnost za srečanje s strokovnjaki in razpravo o najrazličnejših vprašanjih, ki zadevajo ribištvo in pomorske zadeve.

Več informacij

Kampanja „Neločljiva vez“ – Pridelano v EU:

http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/sl/node/695

MEMO/14/335

Kontakti:

Helen Banner (+32 22952407) - Lone Mikkelsen (+32 22960567)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali elektronski pošti


Side Bar