Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 7 mai 2014

Cultivat în UE — la Seafood Expo Global 2014, comisarul Damanaki sprijină piscicultorii din Europa

Acvacultura este sănătoasă și poate contribui la combaterea pescuitului excesiv și la protejarea stocurilor de pești sălbatici. Acesta este mesajul pe care îl va transmite astăzi comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, dna Maria Damanaki, cu ocazia unui eveniment special organizat în cadrul Seafood Expo Global, care se desfășoară la Bruxelles.

La eveniment, care face parte din campania Comisiei „Inseparabili” de promovare a produselor piscicole și a fructelor de mare obținute în mod sustenabil, comisarul Damanaki va sublinia calitățile specifice ale pisciculturii sau ale acvaculturii europene: „Cererea de produse piscicole crește odată cu creșterea populației. Fără piscicultură, pur și simplu nu ar fi suficient pește pentru consum, iar sustenabilitatea pe termen lung a stocurilor de pește din mediul sălbatic ar fi pusă în pericol. Peștii cultivați în UE sunt proaspeți, produși pe plan local și sănătoși, respectă standarde înalte de protecție a consumatorilor și sunt savuroși.”

Ca parte a reformei politicii comune în domeniul pescuitului, UE se angajează să sprijine și pe viitor sectorul acvaculturii. Un recent set de orientări prezintă prioritățile comune și obiectivele generale ale sectorului european al pisciculturii, printre care se numără îmbunătățirea accesului la spațiul necesar și la apă, menținerea unor standarde înalte de sănătate și de mediu, reducerea poverii administrative și creșterea competitivității. Sprijinul financiar necesar în acest sens va fi pus la dispoziție prin intermediul noului Fond european pentru pescuit și afaceri maritime, dar, în același timp, se vor finanța și activitățile de cercetare care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a acvaculturii europene.

Împreună cu comisarul Damanaki, la acest eveniment vor participa doi bucătari renumiți: Gianfranco Vissani din Italia și Kevin MacGillivray din Regatul Unit. Mai târziu în cursul acestui an, un proiect desfășurat sub egida UE în școli din zece țări își propune să contribuie în continuare la creșterea gradului de conștientizare a avantajelor pe care le prezintă consumul de pește de crescătorie.

Context

Piscicultura, denumită și acvacultură, este creșterea animalelor și a plantelor de apă dulce și marine. Acest sector, prezent în toată Europa, produce numeroase specii de pește, moluște, crustacee și alge utilizând diferite metode de creștere, inclusiv cele tradiționale precum frânghii, plase și bazine, sau cele foarte sofisticate, cum ar fi sistemele de recirculare a apei.

Aproximativ jumătate din producția UE este reprezentată de moluște, dintre care midiile și stridiile sunt cele mai populare, iar celelalte specii includ pești marini - precum somonul, pagelul argintiu și bibanul-de-mare - și de apă dulce, cum ar fi păstrăvul și crapul. Normele stricte de igienă și de protecție a consumatorilor stabilite la nivelul UE, care se aplică în egală măsură atât pentru peștele din mediul sălbatic cât și pentru cel de crescătorie, garantează că pe mesele noastre ajung numai produse sigure și sănătoase.

În UE se importă 68 % din peștele și fructele de mare pe care le consumăm, doar 10 % dintre acestea fiind cultivate aici. Prin consumul de pește de crescătorie produs pe plan local reducem importurile și avem acces la produse foarte proaspete. Peste 80 000 de persoane lucrează în mod direct în acvacultura europeană și se așteaptă ca această cifră să crească odată cu creșterea producției de pește și de fructe de mare furnizate de acvacultorii din UE.

Seafood Expo Global care se desfășoară la Bruxelles, Heysel, în perioada 6-8 mai este cel mai mare târg mondial consacrat produselor din acvacultură și pescuit și reunește peste 1 600 de expozanți din peste 70 de țări. Comisia Europeană va avea propriul ei stand (pavilionul H, standul nr. 1411), unde publicul larg și reprezentanții presei vor avea ocazia să se întâlnească cu experți și să discute o serie largă de aspecte referitoare la pescuit și afaceri maritime.

Pentru informații suplimentare

Campania „Inseparabili” – Cultivat în UE:

http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/farmed-eu

MEMO/14/335

Persoane de contact:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Pentru public: Europe Direct la telefonul 00 800 6 7 8 9 10 11 sau pe e­mail


Side Bar