Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 7 mei 2014

Gekweekt in de EU — Commissaris Damanaki steunt Europese viskwekers op Seafood Expo Global 2014

Viskweek is gezond en kan helpen de overbevissing aan te pakken en de wilde visbestanden te beschermen. Zo zal vandaag de boodschap klinken van Europees commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, Maria Damanaki, op een speciaal daartoe georganiseerd evenement op de Seafood Expo Global in Brussel.

Tijdens dit evenement, dat deel uitmaakt van de "Onafscheidelijk"-campagne van de Commissie ter bevordering van duurzame visserijproducten, zal Commissaris Damanaki de aandacht vestigen op de specifieke positieve eigenschappen van de Europese viskweek, of aquacultuur: "Naarmate de bevolking groeit, stijgt ook de vraag naar vis. Zonder de viskweek zou er gewoon niet voldoende vis te eten zijn en zou de duurzaamheid op lange termijn van onze wilde visbestanden in gevaar komen. Verse, lokale, gezonde, in de EU gekweekte vis voldoet aan hoge normen voor consumentenbescherming en smaakt heerlijk.”

In het kader van de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de EU zich ertoe verbonden om de aquacultuursector verder te ondersteunen. In een reeks recente richtsnoeren zijn de gemeenschappelijke prioriteiten en algemene doelstellingen voor de Europese viskweeksector uiteengezet. Het gaat met name om een betere toegang tot ruimte en water, de handhaving van hoge gezondheids- en milieunormen, een verlaging van de administratieve lasten en een grotere concurrentiekracht. De financiële steun om dit te verwezenlijken zal uit het nieuwe Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij komen, terwijl ook onderzoek dat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de Europese aquacultuur zal worden gefinancierd.

Commissaris Damanaki zal bij het evenement worden vergezeld door twee meesterkoks, Gianfranco Vissani uit Italië en Kevin MacGillivray uit het Verenigd Koninkrijk. Later dit jaar zal via een schoolproject dat de EU in tien landen organiseert, nog meer ruchtbaarheid worden gegeven aan de voordelen van het eten van gekweekte vis.

Achtergrond

Viskweek, ook wel aquacultuur genoemd, is de teelt van zoetwater- en zeedieren en ‑planten. In heel Europa worden vele soorten vis, schelpdieren, schaaldieren en algen gekweekt met behulp van een aantal verschillende kweekmethoden, waaronder zowel traditionele systemen zoals touwen, netten en tanks (waterbassins), als zeer geavanceerde systemen zoals waterrecirculatie.

Ongeveer de helft van de EU-productie bestaat uit schelpdieren, met mosselen en oesters op kop, aangevuld met andere soorten, waaronder zoutwatervis zoals zalm, zeebrasem en zeebaars, en zoetwatervis, zoals forel en karper. Dankzij strenge EU-normen inzake hygiëne en consumentenbescherming - die zowel op wilde als op gekweekte vis van toepassing zijn - komen uitsluitend veilige en gezonde producten op ons bord terecht.

In de EU wordt 68 % van de verbruikte visserijproducten geïmporteerd en slechts 10 % van onze consumptie wordt hier gekweekt. Door het eten van lokaal gekweekte vis zijn we minder afhankelijk van invoer uit het buitenland en hebben we toegang tot zeer verse producten. Reeds meer dan 80 000 mensen zijn rechtstreeks werkzaam in de Europese aquacultuur, en dat cijfer zal wellicht nog toenemen naarmate meer en meer van onze vis en zeevruchten afkomstig is van viskwekers uit de EU.

De "Seafood Expo Global", die van 6 tot 8 mei plaatsvindt in Brussel op de Heizel, is de grootste handelsbeurs voor vis, schaal- en schelpdieren ter wereld en verenigt meer dan 1 600 exposanten uit meer dan 70 landen. De Europese Commissie zal er beschikken over een eigen stand (hal 7, stand nr. 1411), waar publiek en pers de gelegenheid krijgen om deskundigen te ontmoeten en van gedachten te wisselen over tal van onderwerpen op het gebied van visserij en maritieme zaken.

Nadere informatie

"Onafscheidelijk"-campagne – Gekweekt in de EU:

http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/farmed-eu

MEMO/14/335

Contact:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Voor het publiek: Europe Direct telefonisch 00 800 6 7 8 9 10 11 of per e­-mail


Side Bar