Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. május 7.

Az EU-ban tenyésztett halak – a tengeri élelmiszerek 2014-es világkiállításán Damanaki biztos asszony támogatja az európai haltenyésztőket

A haltenyésztés egészséges élelmiszert biztosít számunkra, valamint elősegítheti a túlhalászás leküzdését és a vadon élő halállományok megóvását. Ezt az üzenetet készül a mai napon átadni Maria Damanaki tengerügyi és halászati biztos a tengeri élelmiszereket bemutató brüsszeli világkiállításon egy külön e célra megrendezett rendezvény keretében.

Az eseményen, amely a Bizottságnak a tengeri élelmiszerek népszerűsítésére irányuló, „Elválaszthatatlanok vagyunk” elnevezésű kampányába illeszkedik, Maria Damanaki ki fogja emelni az európai haltenyésztés – azaz akvakultúra – sajátosságait: „A népesség növekedésével a hal iránti kereslet is egyre nő. Haltenyésztés nélkül egész egyszerűen nem jutna elég hal a tányérunkba, ráadásul vadon élő halállományaink hosszú távú fenntarthatósága is veszélybe kerülne. A friss, helyi eredetű, egészséges, EU-ban tenyésztett hal megfelel a legszigorúbb fogyasztóvédelmi előírásoknak, és az íze is pompás.”

A közös halászati politika reformjának részeként az EU elkötelezett az akvakultúra-ágazat további támogatása mellett. Nemrégiben közzétett iránymutatások ismertetik az európai haltenyésztési ágazat prioritásait és általános célkitűzéseit, amelyek többek között a következők: a vizekhez és a hozzájuk kapcsolódó szárazföldi területekhez való hozzáférés feltételeinek javítása, a szigorú egészségügyi és környezetvédelmi normák fenntartása, az adminisztratív terhek csökkentése és a versenyképesség fokozása. E célok megvalósítására az új Európai Tengerügyi és Halászati Alap fog pénzügyi támogatást biztosítani, emellett pedig az európai akvakultúra fenntarthatóságára irányuló kutatás is finanszírozásban fog részesülni.

A rendezvényen Maria Damanaki biztoshoz két világhírű séf is csatlakozni fog: Gianfranco Vissani Olaszországból és Kevin MacGillivray az Egyesült Királyságból. Az év folyamán az EU tíz országban szervez egy olyan iskolai projektet, amely a tenyésztett hal fogyasztásának előnyeire hívja fel a figyelmet.

Háttér-információk

A haltenyésztés – más néven akvakultúra – édesvízi és tengeri növények és állatok termesztése, illetve tenyésztése. Az akvakultúra Európa-szerte elterjedt tevékenység, amelynek keretében számos fajhoz tartozó halat, kagylót, rákot és algát tenyésztenek, illetve termesztenek különféle módszerekkel, a hagyományos technikáktól (ide tartozik a kötelek, hálók és tartályok használata) elkezdve egészen a kifinomult módszerekig (ilyenek például a vízvisszaforgató rendszerek).

Az uniós termelés mintegy felét a kagylótenyésztés teszi ki: legnépszerűbbek a kagylók és az osztrigák, ezenkívül intenzíven tenyésztik a tengeri halakat, így például a lazacot, a vörös durbincsot és a farkassügért, valamint az édesvízi halakat, például a pisztrángot és a pontyot. A vadon élő és a tenyésztett halakra egyaránt vonatkozó szigorú higiéniai és fogyasztóvédelmi EU-szabályok biztosítják, hogy tányérunkba kizárólag egészséges és biztonságos termékek kerülhessenek.

Az általunk elfogyasztott tengeri élelmiszerek 68%-át importáljuk az EU-ba, és fogyasztásunk csupán 10%-át teszi ki az EU-ban tenyésztett hal. A helyben tenyésztett hal fogyasztásával csökkentjük a külföldi behozataltól való függésünket, ráadásul kivételesen friss termékekhez jutunk. Az európai akvakultúra-ágazat már most több mint 80 000 embernek ad közvetlenül munkát, és ez a szám várhatóan növekedni fog, ahogy az általunk fogyasztott tengeri élelmiszereket egyre nagyobb arányban uniós haltenyésztők állítják elő.

A tengeri élelmiszereket bemutató világkiállítás – amely május 6. és 8. között Brüsszel Heysel nevű városrészében kerül megrendezésre – a világ legnagyobb ilyen témájú kereskedelmi vására, amelyen több mint 1600 kiállító vesz részt több mint 70 országból. Az Európai Bizottságnak külön standja lesz (a 7. csarnok 1411. számú standja), ahol a közönség és a sajtó szakértőkkel találkozhat, akikkel számos halászati és tengeri témájú kérdést megvitathat.

További információk

Elválaszthatatlanok vagyunk” kampány – Az EU-ban tenyésztett halak:

http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/farmed-eu

MEMO/14/335

Kapcsolattartás:

Helene Banner (+32 2 295 24 07) - Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar