Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 7. svibnja 2014.

Uzgojeno u EU-u – Podrška povjerenice Damanaki europskim uzgajivačima ribe na sajmu Seafood Expo Global 2014.

Uzgoj ribe zdrava je djelatnost kojom se može pridonijeti rješavanju problema prekomjernog ulova i očuvanju ribljeg fonda. To je poruka povjerenice Europske komisije za pomorstvo i ribarstvo Marije Damanaki s današnjeg posebnog događanja u okviru međunarodnog sajma proizvoda ribarstva Seafood Expo Global koji se održava u Bruxellesu.

Na događanju, koje je dio kampanje Komisije pod nazivom „Nerazdvojni” čiji je cilj promicanje održivih proizvoda ribarstva, povjerenica Damanaki istaknut će posebne vrijednosti uzgoja ribe, odnosno akvakulture, u Europi: „S porastom broja stanovnika raste i potražnja za ribom. Bez uzgoja ribe ne bismo imali dovoljno ribe za prehranu, a dugoročna održivost ribljeg fonda bila bi ugrožena. Svježa, zdrava i vrlo ukusna riba uzgojena lokalno u Europskoj uniji u skladu je s visokim standardima zaštite potrošača.”

EU se u sklopu reforme zajedničke ribarstvene politike obvezao na daljnje podupiranje sektora akvakulture. U okviru nedavno donesenih smjernica predstavljeni su zajednički prioriteti i opći ciljevi za europski sektor uzgoja ribe, među kojima su unaprjeđenje pristupa prostoru i vodama, održavanje visokih standarda zaštite zdravlja i okoliša, smanjenje administrativnog opterećenja te povećanje konkurentnosti. Financijska potpora za ostvarivanje tih ciljeva bit će dostupna preko novog Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a financirat će se i istraživanje u cilju potpore održivom razvoju europske akvakulture.

Povjerenici Damanaki na događanju će se pridružiti dva vrhunska kuhara: Gianfranco Vissani iz Italije i Kevin MacGillivray iz Ujedinjene Kraljevine. Tijekom godine nastavit će se podizati svijest o koristima konzumiranja uzgojene ribe uz pomoć školskog projekta u organizaciji EU-a koji će se provoditi u deset zemalja.

Kontekst

Uzgoj ribe, poznat i kao akvakultura, uzgoj je slatkovodnih i morskih životinja i biljaka. Diljem Europe uzgajaju se mnoge vrste riba, školjaka, mekušaca i algi uporabom niza različitih metoda uzgoja, među kojima su tradicionalne metode poput užeta, mreža i bazena te sofisticiranih metoda poput sustava kruženja vode.

Otprilike polovina proizvodnje EU-a otpada na školjke, među kojima su najpopularnije dagnje i kamenice, a ostale vrste su morske ribe poput lososa, arbuna i brancina te slatkovodne ribe poput pastrve i šarana. Stroga pravila EU-a u području higijene i zaštite potrošača koja se primjenjuju i na ribu iz ulova i na ribu iz uzgoja jamstvo su da do našeg tanjura stižu samo sigurni i zdravi proizvodi.

U EU-u je 68 % riba i morskih plodova koje jedemo uvezeno, dok je samo 10 % proizvoda ribarstva ovdje uzgojeno. Konzumiranjem ribe koja je lokalno uzgojena manje se oslanjamo na uvoz, a konzumiramo i iznimno svježe proizvode. Već je više od 80 000 ljudi izravno zaposleno u sektoru europske akvakulture, a očekuje se da će ta brojka rasti sa sve većom količinom proizvoda ribarstva koju osiguravaju uzgajivači ribe iz EU-a.

Sajam Seafood Expo Global, koji se od 6. do 8. svibnja održava u Heyselu (Bruxelles), najveći je sajam proizvoda ribarstva na svijetu i okuplja oko 1 600 izlagača iz više od 70 zemalja. Europska komisija imat će svoj štand (paviljon 7, štand br. 1411) gdje će javnost i mediji imati priliku susresti se sa stručnjacima i razgovarati o mnogim pitanjima iz područja ribarstva i pomorstva.

Dodatne informacije

Kampanja Nerazdvojni – Uzgojeno u EU-u:

http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/farmed-eu

MEMO/14/335

Osobe za kontakt:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e–poštom


Side Bar