Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 7. maj 2014

Opdrættet i EU - kommissær Maria Damanaki bakker op om Europas akvakulturbrugere på verdensudstillingen for fisk og skaldyr (Seafood Expo Global) 2014

Fiskeopdræt er sundt og bæredygtigt, og det kan bidrage til at løse problemet med overfiskeri samtidig med at de vilde fiskebestande bliver beskyttet. Det er det budskab, som Maria Damanaki, EU-kommissær for maritime anliggender og fiskeri, kommer med i dag ved en særlig begivenhed på verdensudstillingen for fisk og skaldyr i Bruxelles.

Ved begivenheden, der er en del af Kommissionens kampagne "Intet kan skille os ad", og som skal fremme en bæredygtig fiske- og skaldyrsindustri, understreger Maria Damanaki de særlige fordele ved europæisk fiskeopdræt eller akvakultur: "Behovet for fisk vokser i takt med befolkningstilvæksten. Uden akvakultur ville der simpelthen ikke være nok fisk at spise, og der ville være fare for, at vores vilde fiskebestande ikke ville være bæredygtige på lang sigt. Frisk og sund lokal fisk, der er opdrættet i EU, overholder høje forbrugerbeskyttelsesstandarder, og desuden smager det fantastisk."

EU har forpligtet sig til at støtte akvakultursektoren yderligere som en del af reformen af den fælles fiskeripolitik. De fælles prioriteter og generelle mål for EU’s akvakultursektor bliver præsenteret i et nyt sæt retningslinjer og omfatter bl.a. forbedret adgang til plads og vand, hvorved man bevarer høje sundheds- og miljøstandarder, mindsker de administrative byrder og øger konkurrenceevnen. Den økonomiske støtte til at opnå disse mål vil blive givet via den nye Europæiske Hav- og Fiskerifond, og via forskning, der bidrager til bæredygtig udvikling af europæisk akvakultur vil ligeledes modtage økonomisk støtte.

To stjernekokke vil deltage i begivenheden sammen med Maria Danamaki: Gianfranco Vissani fra Italien og Kevin MacGillivray fra Det Forenede Kongerige. Senere på året vil der blive sat yderligere fokus på fordelene ved at spise opdrættet fisk ved hjælp af et EU-drevet skoleprojekt i 10 lande.

Baggrund

Opdræt af fisk, også kaldet akvakultur, er opdræt af ferskvands- og havdyr samt vandplanter. Det udøves i hele Europa og frembringer mange fiskearter, skaldyr, krebsdyr og alger ved hjælp af en række forskellige opdrætsteknikker, herunder traditionelle metoder såsom reb, net og tanke, eller yderst sofistikerede fremgangsmåder såsom vandrecirkuleringssystemer.

Omkring halvdelen af EU’s produktion består af skaldyr, hvoraf muslinger og østers er de mest populære, samt andre arter herunder saltvandsfisk såsom laks, havrude og havaborre og ferskvandsfisk såsom ørred og karpe. De strenge EU-regler om hygiejne og forbrugerbeskyttelse, der gælder både for vilde og opdrættede fisk, sikrer, at det kun er sikre og sunde produkter, der når frem til middagsbordet.

I EU bliver 68 % af de fisk og skaldyr, vi spiser, importeret – kun 10 % bliver opdrættet her. Ved at spise fisk, der er opdrættet lokalt, er vi mindre afhængige af import, og vi har adgang til ekstra friske produkter. Mere end 80 000 mennesker er allerede direkte beskæftiget inden for europæisk akvakultur, og dette tal forventes at stige, eftersom de europæiske akvakulturbrugere producerer en stigende mængde af vores fisk og skaldyr.

Verdensudstillingen for fisk og skaldyr, der finder sted i Heysel, Bruxelles, fra den 6. til den 8. maj, er verdens største handelsmesse for fisk og skaldyr og samler mere end 1 600 standholdere fra mere end 70 lande. Europa-Kommissionen har sin egen stand (hal 7, stand nr. 1411), hvor publikum og presse har mulighed for at møde eksperter og drøfte en lang række spørgsmål vedrørende fiskeri og havanliggender.

Yderligere oplysninger

Intet kan skille os ad – Farmed in the EU

http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/farmed-eu

MEMO/14/335

Pressehenvendelser:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 6 7 8 9 10 11 eller pr. mail


Side Bar