Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PT EL LT LV PL BG RO

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. április 29.

23 millió euró támogatás a mezőgazdasági termékek népszerűsítésére az Európai Unióban és a harmadik országokban

Az Európai Bizottság jóváhagyott húsz programot, amelyek a mezőgazdasági termékeket hivatottak népszerűsíteni az Európai Unióban, illetve a harmadik országokban. A többnyire három évig futó programok összköltségvetése 46,5 millió euróra rúg, amelyhez az EU 23,3 millió euróval járul hozzá. A kiválasztott programok számtalan termékkategóriát lefednek, a minőségi termékektől kezdve (oltalom alatt álló eredetmegjelölések/földrajzi jelzések, hagyományos különleges termékek) a biotermékeken, a friss gyümölcsökön és zöldségeken, a borokon, a tejen és a tejtermékeken, a virágokon, a feldolgozott gyümölcsökön és zöldségeken, a feldolgozott gabona- és rizstermékeken, valamint a tojások megjelölésén át egészen a különböző termékkategóriák kombinációiig. A célba vett harmadik országok, illetve régiók Észak-Amerika, Oroszország, Kína, Közel-Kelet, Délkelet-Ázsia, India, Latin-Amerika, Norvégia, Azerbajdzsán, Belarusz és Törökország.

A programok és költségvetések teljes listája, amelynek elfogadására ma került sor, a mellékletben olvasható.

Háttér-információk

A válogatásba bekerült 20 programot 33 program közül választották ki, amelyeket 2013. november 30-áig lehetett benyújtani a tájékoztatási és promóciós rendszer keretében a 2014. évre benyújtott programok első hullámaként. A hatályos jogszabályok alapján (3/2008/EK tanácsi rendelet) az EU pénzügyi támogatást nyújthat a mezőgazdasági termékek belső piacon és harmadik országokban történő megismertetése és promóciója céljából. Ezen programok éves költségvetése mintegy 60 millió euró. A nemrég született politikai megállapodás nyomán (lásd a STATEMENT/14/96) 2020-ra az e célra rendelkezésre álló költségvetés 200 millió euróra fog növekedni. Az új rendszer azonban 2016-ban lép csak életbe.

Finanszírozni lehet pl. olyan intézkedéseket, mint a közönségkapcsolatok ápolása, a promóciós és egyéb népszerűsítő kampányok, amelyek az uniós termékek előnyeire hívják fel a figyelmet, különösen a minőségre, az élelmiszer-biztonságra és -higiéniára, a tápértékre, az élelmiszerek címkézésére, az állatjólétre és a környezetbarát termelési módszerekre összpontosítva. A finanszírozás igénybe vehető a különféle rendezvényeken és vásárokon való részvétel költségeinek fedezésére, valamint az oltalom alatt álló eredetmegjelölések/földrajzi jelzések és a hagyományos különleges termékek uniós rendszerével, a biogazdálkodás minőségbiztosítási és címkézési rendszerével, illetve a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok uniós rendszerével kapcsolatos tájékoztató kampányokra is. Az EU az intézkedések költségeinek legfeljebb felét finanszírozza (a gyermekek gyümölcs- és zöldségfogyasztását ösztönző, a felelősségteljes alkoholfogyasztással és a túlzott ivás veszélyeivel kapcsolatos információs programok esetében akár 60%-át is). A fennmaradó összeget az ötletgazda szakmai/ágazati szervezeteknek, illetve bizonyos esetekben a tagállamoknak kell előteremteni. A részt venni kívánó szakmai szervezetek a tagállamokhoz nyújthatják be javaslataikat – erre két jelentkezési időszak áll rendelkezésre. A tagállamok ezután elküldik az általuk kiválasztott javaslatok listáját a Bizottságnak, amelyhez az egyes programok leírásának másolatát is csatolják. A Bizottság értékeli a programokat, és eldönti, hogy melyek felelnek meg a támogathatósági kritériumoknak.

Kapcsolattartás:

Roger Waite (+32 2 296 14 04)

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben

MELLÉKLET


Side Bar