Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 28. travnja 2014.

Od sunčeve svjetlosti do mlaznog goriva: Proizveden prvi „solarni” kerozin u okviru projekta EU-a

www.solar-jet.aero #Solarjet #FP7

U okviru istraživačkog projekta SOLAR-JET koji financira EU, od vode i ugljikova dioksida (CO2) proizvedeno je prvo „solarno” mlazno gorivo na svijetu. Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije. Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode.

Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za zrakoplove, automobile i druge oblike prijevoza. Ovime bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje mogao pretvoriti u koristan resurs.

Solarni reaktor pretvara CO2 i vodu u „Syngas”

Postupak

U prvoj fazi, koncentrirano svjetlo - simulirajući sunčevu svjetlost - korišteno je za pretvorbu ugljikova dioksida i vode u sintetski plin (syngas) u visokotemperaturnom solarnom reaktoru (vidi sliku iznad) koji sadrži materijale temeljene na metalnim oksidima razvijene na tehničkom sveučilištu ETH Zürich. Shell je potom pretvorio syngas (mješavina vodika i ugljikova monoksida) u kerozin koristeći uspostavljeni „Fischer-Tropschov” postupak.

Iako je proizvodnja syngasa koncentriranim solarnim zračenjem još uvijek u ranoj fazi razvoja, poduzeća, uključujući Shell, već koriste preradu syngasa u kerozin na globalnoj razini. Udruživanjem tih dvaju pristupa mogle bi se osigurati sigurne, održive i nadogradive zalihe zrakoplovnog goriva kao i dizela i benzina, ili čak plastike. Goriva dobivena postupkom Fischer-Tropsch već su odobrena te se mogu koristiti za postojeća vozila i zrakoplove bez mijenjanja njihovih motora ili infrastrukture za goriva.

Kontekst

Četverogodišnji projekt SOLAR-JET pokrenut je u lipnju 2011. te ga EU financira s 2,2 milijuna EUR u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7). Projekt SOLAR-JET okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).

U sljedećoj fazi projekta, partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni.

Pronalaženje novih, održivih izvora energije i dalje će biti prioritet u okviru Obzora 2020., sedmogodišnjeg programa istraživanja i inovacija koji EU financira s 80 milijardi EUR te koji je pokrenut 1. siječnja 2014. U pozivu Konkurentna niskougljična energija objavljenom 11. prosinca prošle godine, Komisija je predložila ulaganje u iznosu od 732 milijuna eura u razdoblju od dvije godine u tom području. Pozivom je obuhvaćena tema razvoja tehnologija sljedeće generacije za biogoriva i održiva alternativna goriva.

Kontakt za tisak za projekt

Dr. Andreas Sizmann

Bauhaus Luftfahrt e.V.

+49 (0)89 307 4849 38

andreas.sizmann@bauhaus-luftfahrt.net

Osobe za kontakt:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e­poštom


Side Bar