Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemények

Brüsszel, 2014. április 10.

A Bizottság közzéteszi az első EU-s közlekedési eredménytáblát

Az Európai Bizottság ma közzétette az EU-s országok közlekedésére vonatkozó első eredménytáblát. Az eredménytábla a tagállamok teljesítményét 22, közlekedéssel kapcsolatos területen hasonlítja össze, és a legtöbb területen megnevezi az öt legrosszabbul és az öt legjobban teljesítő országot. Az összesített pontszámok tekintetében Hollandia és Németország vezetik a rangsort, 11 témakörben kiemelkedőek, őket Svédország, az Egyesült Királyság és Dánia követi.

Az első EU-s közlekedési eredménytábla célja bemutatni az EU tagállamai által a közlekedés terén elért teljesítmények sokféleségét, hogy a tagállamok számára könnyebben azonosíthatóak legyenek a hiányosságok, és egyszerűbb legyen meghatározni a beruházási és szakmai prioritásokat. A felhasznált adatok több forrásból származnak (pl. az Eurostat, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, a Világbank és az OECD nyilvántartásaiból). A Bizottságnak szándékában áll az elkövetkezendő évek során a tagállamokkal, az ágazattal és más érdekeltekkel együttműködésben finomítani ezeken a mutatókon, és hosszú távon nyomon követni a tagállamok által elért eredményeket.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, mobilitáspolitikáért és közlekedésért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az új eredménytábla remek eszköz. Jól szemlélteti, hogy hol tartunk a közlekedési rendszerek hatékonyságának, felhasználó-központúságának, biztonságosságának és tisztaságának javításában. Természetesen csak pillanatképet ad, de a Bizottság és a tagállamok részére hivatkozási pontként, valamint ösztönzésként szolgálhat.”

Az eredménytáblában közlekedési mód szerint (közúti, vasúti, vízi vagy légi közlekedés) vagy a következő szempontok alapján lehet keresni:

egységes piac (piaci hozzáférés, szabályozási környezet);

infrastruktúra;

környezeti hatás;

biztonság;

az uniós jog átültetése;

az uniós jog megsértése;

innováció és kutatás;

logisztika.

A legtöbb táblán zölddel jelöljük az öt legjobb és pirossal az öt legrosszabb eredményt elért országot.

Az eredménytáblát kiegészítik az egyes országokra vonatkozó, nem rangsorolt statisztikák (pl. közlekedési kiadások összege, a különböző közlekedési módok arányai, az uniós támogatások felhasználása a közlekedésben).

Részletes országszintű adatokat a MEMO/14/277 tartalmaz.

A következő táblázat azt foglalja össze, hogy az egyes országok hányszor szerepelnek az öt legjobban és az öt legrosszabbul teljesítő között. A végső pontszámot a rossz eredmények számának a jó eredmények számából való kivonásával kapjuk meg.

A legjobb öt között

A leggyengébb öt között

Összesített pontszám

NL

11

0

11

DE

11

1

10

SE

9

1

8

UK

9

2

7

DK

5

0

5

FI

6

3

3

LU

5

2

3

MT

4

2

2

AT

3

2

1

FR

5

4

1

IE

5

5

0

SI

4

4

0

ES

4

4

0

BE

4

4

0

EE

4

5

-1

SK

4

5

-1

LV

4

5

-1

CZ

2

3

-1

HU

3

5

-2

IT

3

5

-2

HR

1

4

-3

CY

2

5

-3

PT

3

6

-3

RO

4

7

-3

LT

2

6

-4

EL

2

8

-6

BG

3

9

-6

PL

3

9

-6

Kövesse Siim Kallas alelnök bejegyzéseit a Twitteren-n!

Kapcsolattartás:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar