Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

V Bruslju, 9. aprila 2014

Razglašeni nagrajenci 5. natečaja za novinarsko nagrado EU

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je na sinočnji slovesni podelitvi nagrad v Bruslju razglasil nagrajence petega natečaja za novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu. Med več kot 850 članki, prijavljenimi za natečaj, so žirije v vsaki državi EU izbrale 28 nacionalnih finalistov. Izmed 28 odličnih člankov v ožjem izboru so zmagovalci naslednji:

1. mesto: Henk Blanken, ki piše za časopis Dagblad van het Noorden (Nizozemska), za svoj članek „Carel's Head“ (V Karlovi glavi). V njem pripoveduje zgodbo o mladem moškem, ki trpi za Parkinsonovo boleznijo, od diagnoze do zdravljenja, ter podrobno in čustveno opisuje povsem nov operativni poseg, s katerim mu poskušajo pomagati.

2. mesto: Christiane Hawranek in Marco Maurer, ki pišeta za revijo Die Zeit (Nemčija), za njun pronicljiv članek v dokumentarnem slogu „The Patient Traffickers“ (Prekupčevalci s pacienti), ki opozarja na sporne prakse pri nereguliranih čezmejnih zdravstvenih storitvah.

3. mesto: Mette Dahlgaard, ki piše za časopis Berlingske (Danska) za članek „Mar ubijam?“. Gre za zgodbo o darovalcu sperme, ki odkrije, da nosi gen za izrazito dedno vrsto raka, vendar pride do mrtve točke, ko skuša poiskati način, da posvari svoje morebitne otroke.

Komisar Borg je povedal: „Novinarji iz vse Evrope so ponovno prispevali k ozaveščenosti javnosti in njenem razumevanju pomembnih zdravstvenih vprašanj. Poslali so številne izjemne članke o temah, kot so Alzheimerjeva bolezen, nevarnosti sladkorja, operacije z uporabo robotov, redke bolezni in evtanazija. Najboljši trije članki, katerih izbor je bil za žirijo EU velik izziv, so izstopali zaradi svoje intenzivnosti, izvirnosti in zmožnosti, da bralca prevzamejo.“

Ozadje

Natečaj za novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu poteka že peto leto. Namenjen je ozaveščanju o pomembnih zdravstvenih vprašanjih, ki vplivajo na življenje ljudi po vsej EU – vprašanjih, v zvezi s katerimi Evropska komisija sprejema zakonodajo ali druge pobude. Nagrada je tudi spodbuda in priznanje odličnemu novinarstvu na področju zdravstva v Evropi.

Glavna tema letošnjega natečaja je bila „Evropa za bolnike“, ki zajema čezmejno zdravstveno varstvo, redke bolezni, darovanje in presaditev organov, zdravstvene delavce, varnost pacientov in bolnišnične okužbe, kronične bolezni, cepljenje, preudarno uporabo antibiotikov, staranje in demence, aktivno in zdravo staranje, farmacevtske izdelke in dejavnike zdravja: tobak, alkohol in/ali prehrana in telesna dejavnost.

Izbirni postopek je potekal v dveh fazah. Nacionalne žirije so izbrale nacionalnega finalista, nato pa se je žirija na ravni EU, ki so jo sestavljali uradniki Evropske Komisije, strokovnjaki za javno zdravje in novinarji, sešla v Bruslju in izbrala prvo-, drugo- in tretjeuvrščen članek.

Nagrade za prvo, drugo in tretje mesto so bile v višini 6 500 evrov, 4 000 evrov oziroma 2 500 evrov1.

Za več informacij o novinarski nagradi EU za prispevke o zdravstvu:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_sl.htm

Vsi članki, ki so na voljo v tej brošuri:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/docs/booklet_2013_en.pdf

Kliknite „Všeč mi je“ na Facebooku:

Spremljajte nas na Twitterju: @ EU_Health

Kontakti:

Frédéric Vincent (+32 22987166)

Aikaterini Apostola (+32 22987624)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali po e-pošti

1 :

Nagrada se financira iz proračuna za program javnega zdravja EU.


Side Bar