Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. április 9.

Kihirdették az 5. Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj nyerteseit

Az ötödik Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj nyerteseit az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa, Tonio Borg hirdette ki Brüsszelben, a tegnap este megrendezett díjátadó ünnepségen. A díjpályázatra benevezett több mint 850 cikkből a tagállami zsűrik választották ki az általuk a díjra érdemesnek tartott, összesen 28 pályázatot. A 28 kiemelkedő cikk közül kerültek ki a végső díjazottak:

1. helyezett: Henk Blanken – a Dagblad van het Noorden napilapban (Hollandia) megjelent „Carel’s Head” (Carel feje) című cikkért, amely egy Parkinson-kórban szenvedő fiatalember történetét kíséri végig a diagnózistól a kezelésig, és részletes, megindító beszámolót ad a rajta elvégzett úttörő jellegű sebészeti beavatkozásról.

2. helyezett: Christiane Hawranek és Marco Maurer – a Die Zeit hetilapban (Németország) megjelent, „The Patient Traffickers” (Betegcsempészek) című, bátor tényfeltáró jellegű cikkért, amely az orvosi ellátás szabályozatlan területeinek határokon átívelő kétes gyakorlataira hívja fel a figyelmet.

3. helyezett: Mette Dahlgaard – a Berlingske napilapban (Dánia) megjelent, „Am I Killing Someone?” (Lehet, hogy megölök valakit?) című cikkért, amely egy spermadonor történetét meséli el, aki miután felfedezi, hogy erősen öröklődő rákos hajlam génjét hordozza, áthatolhatatlan falakba ütközik, amikor megpróbálja figyelmeztetni a potenciálisan veszélyeztetett utódokat.

Joe Borg biztos a díjátadó kapcsán így nyilatkozott: „Az újságírók ismét Európa-szerte sokat tettek azért, hogy a nagyközönség tájékozottabb és felvilágosultabb legyen a fontos egészségügyi kérdésekben. Számos érdekfeszítő cikket neveztek be, az Alzheimer-kórtól a cukor veszélyein és a robotok műtőben történő felhasználásán át a ritka betegségekig és az eutanáziáig terjedő témákban. Az uniós zsűri által kiválasztott három díjazott cikk tartalma, eredetisége és az olvasóra gyakorolt erőteljes hatása révén emelkedett ki a kiváló mezőnyből".

Háttér-információk

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj az idei évben ötödik alkalommal került átadásra. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a fontos egészségügyi kérdésekre, amelyek EU-szerte hatással vannak az emberek életére, és amelyek megválaszolása érdekében az Európai Bizottság jogi szabályozást vagy más kezdeményezéseket dolgoz ki. A díjpályázat emellett a színvonalas egészségügyi újságírást hivatott Európa-szerte ösztönözni és jutalomban részesíteni.

Az idei díj fő témái az „Európa a betegekért” mottóhoz kapcsolódtak: határokon átívelő egészségügyi ellátás, ritka betegségek, szervadományozás és szervátültetés, egészségügyi dolgozók, betegbiztonság és kórházi fertőzések, idült betegségek, védőoltások, az antibiotikumok körültekintő használata, idősödés és demencia, tevékeny és egészséges időskor, gyógyszerek és egészségbefolyásoló tényezők: dohányzás, alkoholfogyasztás, táplálkozás és testmozgás.

A nyertesek kiválasztása két lépésben történt. Miután a tagállami zsűrik kiválasztották az egyes országok jelöltjeit, a Brüsszelben összehívott, uniós tisztviselőkből, népegészségügyi szakértőkből és neves újságírókból álló uniós zsűri döntött a díj első, második és harmadik helyezettjéről.

A megmérettetésen az első, a második és a harmadik helyezett 6500, 4000, illetve 2,500 eurós pénzdíjban részesült1.

További információk az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjról:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_hu.htm

A cikkeket tartalmazó online kiadvány:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/docs/booklet_2013_en.pdf

Kedvelje oldalunkat a Facebookon:

Kövesse a témát a Twitteren: @EU_Health

Kapcsolattartás:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e­mailben

1 :

A díjpályázatot az EU az uniós egészségügyi program költségvetéséből finanszírozza.


Side Bar