Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 9. travnja 2014.

Proglašeni su pobjednici 5. Nagrade EU-a za novinare

Povjerenik za zdravstvo Tonio Borg na svečanoj dodjeli nagrada jučer navečer u Bruxellesu objavio je imena pobjednika pete Nagrade EU-a za novinare u području zdravstva. Među više od 850 članaka u natjecanju žiriji iz svih država članica odabrali su 28 finalista. Od 28 izvrsnih članaka u užem izboru odabrani su sljedeći pobjednici:

1. mjesto: Henk Blenken, koji piše za Dagblad van het Noorden (Nizozemska), za članak „Carelova glava” („Carels hoofd”), priču o putu od dijagnoze do liječenja mladića koji boluje od Parkinsonove bolesti, uz podroban i osjećajan opis inovativne operacije kojoj je podvrgnut.

2. mjesto: Christiane Hawranek i Marco Maurer, koji pišu za Die Zeit (Njemačka), za oštrouman članak napisan u dokumentarnom stilu „Trgovci pacijentima” („Die Krankenschlepper”), u kojem opisuju sumnjive prakse u nereguliranoj zdravstvenoj zaštiti preko granica.

3. mjesto: Mette Dahlgaard, koja piše za Berlingske (Danska), za članak „Ubijam li nekog?” („Slår jeg nogen ihjel?”), priču o davatelju sperme koji otkrije da nosi gen za izrazito nasljedan oblik raka, no, kad pokuša pronaći način kako bi upozorio potencijalno ugroženu djecu, nailazi na zatvorena vrata.

Povjerenik Borg izjavio je: „Novinari iz cijele Europe ponovo su pridonijeli upoznavanju javnosti s važnim problemima zdravstva. Predstavljeno je mnogo fascinantnih članaka o temama poput Alzheimerove bolesti, opasnosti šećera, uporabe robota u kirurgiji, rijetkih bolesti i eutanazije. Žiri na razini EU-a imao je čast odabrati tri najbolja članka koji su se isticali svojom snagom, originalnošću i sposobnošću da očaraju čitatelja”.

Kontekst

Nagrada EU-a za novinare u području zdravstva dodjeljuje se već 5 godina. Njezin je cilj jačanje svijesti o važnim problemima zdravstva koji utječu na živote ljudi diljem Europe i koje Europska komisija rješava zakonodavstvom ili drugim inicijativama. Njezin je cilj i poticanje i nagrađivanje izvrsnog novinarstva o zdravstvu u cijeloj Europi.

Glavna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Europa za pacijente” sa sljedećim tematskim područjima: prekogranična zdravstvena zaštita, rijetke bolesti, darivanje i presađivanje organa, zdravstveni radnici, sigurnost pacijenata i bolničke infekcije, kronične bolesti, cijepljenje, razumna uporaba antibiotika, starenje i demencija, aktivno i zdravo starenje, farmaceutski proizvodi te zdravstveni čimbenici poput duhana, alkohola i prehrane te fizičkih aktivnosti.

Odabir pobjednika odvijao se u dva koraka. Nacionalni žiriji odabrali su nacionalne finaliste, a zatim se u Bruxellesu sastao žiri u sastavu od dužnosnika Europske komisije, stručnjaka za javno zdravlje i novinara, kako bi na razini EU-a odabrao pobjednike za prvo, drugo i treće mjesto.

Nagrade dodijeljene za prvo, drugo i treće mjesto iznosile su 6 500 EUR, 4 000 EUR i 2 000 EUR1.

Dodatne informacije o Nagradi EU-a za novinare u području zdravstva:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_en.htm

Svi članci dostupni su na adresi:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/docs/booklet_2013_en.pdf

Podržite nas na Facebooku

Pratite nas na Twitteru: @EU_Health

Osobe za kontakt:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Kontakt za javnost: Europe Direct telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e­pošta

1 :

Nagrada se financira iz proračuna Zdravstvenog programa EU-a.


Side Bar