Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 9. huhtikuuta 2014

EU:n viidennen journalistikilpailun voittajat julkistettiin

Terveys- ja kuluttajapolitiikasta vastaava EU-komissaari Tonio Borg julkisti viidettä kertaa järjestetyn EU:n terveysalan journalistikilpailun voittajat eilen illalla Brysselissä pidetyssä palkintoseremoniassa. Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan yli 850 artikkelia, joista kunkin EU-maan palkintolautakunta valitsi 28 kansallista ehdokasta loppukilpailuun. Näiden loistavien artikkelien joukosta valittiin seuraavat voittajat:

1. palkinto: Henk Blankenin Dagblad van het Noorden -lehteen (Alankomaat) kirjoittama artikkeli ”Carel’s Head” (Carelin pää) kertoo Parkinsonin tautia sairastavan nuoren miehen tarinan. Siinä edetään tautidiagnoosista taudin hoitoon ja kerrotaan tarkasti ja tunteisiin vetoavasti hänelle tehtävästä uraauurtavasta leikkauksesta.

2. palkinto: Christiane Hawranekin ja Marco Maurerin Die Zeit -lehteen (Saksa) kirjoittama terävä dokumenttityyppinen artikkeli ”The Patient Traffickers” (Potilaskauppiaat) käsittelee valtioiden rajat ylittävän sääntelemättömän sairaanhoidon arveluttavia toimintatapoja.

3. palkinto: Mette Dahlgaardin Berlingske Tidende -lehteen (Tanska) kirjoittama artikkeli ”Am I Killing Someone?” (Tapanko jonkun?) kertoo spermanluovuttajasta, joka saa kuulla kantavansa herkästi periytyvän syöpätyypin geeniä ja joutuu nostamaan kädet pystyyn yrittäessään varoittaa mahdollisia lapsiaan, jotka ovat saattaneet periä vaarallisen geenin.

Komissaari Borg totesi, että eri puolilla Eurooppaa työskentelevät toimittajat ovat jälleen kerran lisänneet yleisön tietämystä ja ymmärrystä tärkeistä terveyteen liittyvistä kysymyksistä. ”Toimittajat lähettivät kilpailuun artikkeleita monista kiinnostavista aiheista, kuten Alzheimerin taudista, sokerin vaaroista, robottien käytöstä leikkauksissa, harvinaisista sairauksista ja eutanasiasta. EU:n tuomaristolla oli vaikea tehtävä valita artikkeleista kolme parasta. Voittajat erottuivat syvällisyytensä ja omaperäisyytensä ansiosta ja koska ne ottavat lukijan otteeseensa.

Tausta

EU:n terveysalan journalistikilpailu on järjestetty viitenä vuonna. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta EU:n eri puolilla asuvien ihmisten elämään vaikuttavista tärkeistä terveyskysymyksistä. Ne ovat kysymyksiä, joihin Euroopan komissio puuttuu lainsäädännön tai muiden aloitteiden avulla. Kilpailulla pyritään myös kannustamaan ja palkitsemaan Euroopan terveysjournalistien parhaimmistoa.

Kilpailun pääteemana oli tällä kertaa ”EU potilaiden asialla”, johon sisältyvät seuraavat aihepiirit: maiden rajat ylittävä terveydenhuolto, harvinaiset sairaudet, elinten luovutus ja elinsiirrot, terveysalan työntekijät, potilasturvallisuus ja sairaalainfektiot, krooniset sairaudet, rokotukset, antibioottien maltillinen käyttö, ikääntyminen ja dementiasairaudet, aktiivisena ja terveenä ikääntyminen, lääkeaineet sekä terveyteen vaikuttavat tekijät: tupakka, alkoholi, ravitsemus ja liikunta.

Voittajien valintaprosessi oli kaksivaiheinen: ensin kansalliset raadit valitsivat maansa edustajan loppukilpailuun, ja sen jälkeen EU-tason palkintolautakunta, joka koostui Euroopan komission virkamiehistä, kansanterveysalan asiantuntijoista ja toimittajista, kokoontui Brysseliin päättämään ensimmäisen, toisen ja kolmannen palkinnon voittajista.

Ensimmäinen palkinto on 6 500 euroa, toinen 4 000 euroa ja kolmas 2 500 euroa.1

Lisätietoja EU:n terveysalan journalistikilpailusta:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_fi.htm

Kaikki artikkelit on koottu kirjaseen, joka löytyy seuraavasta osoitteesta:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/docs/booklet_2013_en.pdf

Facebook

Twitter: @EU_Health

Yhteyshenkilöt:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 6 7 8 9 10 11 tai sähköposti

1 :

Palkinnot rahoitetaan EU:n terveysohjelman budjetista.


Side Bar