Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκη Επιτροπη

Δελτιο Τυπου

Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2014

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του 5ου ευρωπαϊκού βραβείου δημοσιογραφίας

Ο επίτροπος για θέματα υγείας Tonio Borg ανακοίνωσε τους νικητές του 5ου βραβείου δημοσιογραφίας για θέματα υγείας, σε τελετή που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Από τα 850 άρθρα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό επιλέχθηκαν 28 εθνικοί φιναλίστ, από κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα της ΕΕ. Από τον τελικό κατάλογο 28 εξαιρετικών άρθρων, νικητές ήταν:

1η θέση: Ο Henk Blanken, αρθρογράφος της εφημερίδας Dagblad van het Noorden (Κάτω Χώρες), για το άρθρο του «Carels Head», την ιστορία ενός νέου που υποφέρει από Πάρκινσον, από τη διάγνωση έως και την αγωγή, η οποία δίνει μια λεπτομερή και συναισθηματική εικόνα της πρωτοποριακής χειρουργικής που εφαρμόζεται.

2η Θέση: Η Christiane Hawranek και ο Marco Maurer, αρθρογράφοι της εφημερίδας «Die Zeit» (Γερμανία) για το αιχμηρό, σε στυλ ντοκιμαντέρ, άρθρο τους «The Patient Traffickers», το οποίο περιγράφει παράνομες πρακτικές στην άτυπη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

3η θέση: Ο Mette Dahlgaard, αρθρογράφος της εφημερίδας «Berlingske» (Δανία) για το άρθρο «Am I Killing Someone?», την ιστορία ενός δότη σπέρματος ο οποίος ανακαλύπτει ότι είναι φορέας του γονιδίου μιας ιδιαίτερα κληρονομικής μορφής καρκίνου, όμως προσκρούει σε τοίχο όταν προσπαθεί να προειδοποιήσει παιδιά που ενδεχομένως έχουν προσβληθεί.

Ο επίτροπος Borg δήλωσε: «Για άλλη μια φορά οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν στην ενημέρωση του κοινού και στην κατανόηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν την υγεία. Υποβλήθηκαν πολλά θαυμάσια άρθρα για θέματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η επικινδυνότητα της ζάχαρης για την υγεία, η χρήση ρομπότ σε χειρουργικές επεμβάσεις, οι σπάνιες νόσοι και η ευθανασία. Τα τρία καλύτερα άρθρα που είχε τη χαρά να επιλέξει η κριτική επιτροπή σε επίπεδο ΕΕ ξεχώρισαν για την πυκνότητα, την πρωτοτυπία και την ικανότητά τους να καθηλώσουν τον αναγνώστη».

Ιστορικό

Το βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ για θέματα υγείας απονέμεται για πέμπτη χρονιά. Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία και επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών σε όλη την ΕΕ – θέματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή μέσω της νομοθεσίας και άλλων πρωτοβουλιών. Το βραβείο αποσκοπεί επίσης στην ενθάρρυνση και την ανταμοιβή εξαιρετικών δημοσιογραφικών προσεγγίσεων σε θέματα υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Κύριο θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν η «Ευρώπη για τους ασθενείς», στο οποίο περιλαμβάνονταν τα θέματα: διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, σπάνιες νόσοι, δωρεά οργάνων και μεταμόσχευση, υγειονομικό προσωπικό, ασφάλεια των ασθενών και νοσοκομειακές λοιμώξεις, χρόνιες νόσοι, εμβολιασμός, συνετή χρήση αντιβιοτικών, γήρανση και άνοια, ενεργός και υγιής γήρανση, φάρμακα και καθοριστικοί για την υγεία παράγοντες: καπνός, οινόπνευμα και διατροφή & σωματική άσκηση.

Η επιλογή των νικητών έγινε σε δύο στάδια. Οι εθνικές κριτικές επιτροπές επέλεξαν τον εθνικό φιναλίστ και στη συνέχεια η κριτική επιτροπή σε επίπεδο ΕΕ, που απαρτιζόταν από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπειρογνώμονες από τον χώρο της δημόσιας υγείας και δημοσιογράφους, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για την επιλογή των νικητών για τις τρεις πρώτες θέσεις.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν για την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη θέση ήταν 6 500, 4 000 και 2 500 ευρώ αντίστοιχα1.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ για θέματα υγείας:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_en.htm

Φυλλάδιο με όλα τα άρθρα:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/docs/booklet_2013_en.pdf

Η σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter: @EU_Health

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Αικατερίνη Αποστολά (+32 2 298 76 24)

Για το κοινό: Europe Direct τηλ. 00 800 6 7 8 9 10 11 ή με e­mail

1 :

Το βραβείο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία.


Side Bar